Fludi Napisano 11 Lipca 2012 Napisano 11 Lipca 2012 Nie wiem czy tylko ja mam taki udany egzemplarz tegorocznego Rocket Ron'a czy wszystkie oponki tak ciężko się zarówno zakłada jak i zdejmuje? Ktoś może ma jakiś patent na tą oponę?
Mod Team durnykot Napisano 11 Lipca 2012 Mod Team Napisano 11 Lipca 2012 To chyba domena wszystkich Schwalbe- Nobby Nic ma tak samo.
Fludi Napisano 12 Lipca 2012 Autor Napisano 12 Lipca 2012 Rakietki z poprzednich sezonów u mnie na obręcze (może one mają też na to wpływ ... ja akurat mam Mavic'i 717) wchodziły bez żadnych problemów. Praktycznie samymi dłońmi mogłem je wkładać, a łyżką tylko się wspomagałem, żeby przeciągnąć ją za obręcz. Na razie znalazłem środek Easy Fit od Schwalbe i zamówiłem go. Także zobaczymy na ile pomocny on będzie przy następnej okazji...
coymet Napisano 13 Lipca 2012 Napisano 13 Lipca 2012 Potwierdzam problemy z zakładaniem Schwalbe. Warto jednak zwrócić uwagę, że kosa musi trafić też trochę na kamień, że się tak wyrażę... Założenie na ztr Olympic tragedia, a na starą Rigidę bez problemu.
Mod Team Maniak Napisano 13 Lipca 2012 Mod Team Napisano 13 Lipca 2012 Pamiętaj że musisz zsunąć oponę do środka obręczy - najgłębszego miejsca, naciągnąć po obwodzie i dopiero zakładać końcówkę, poza tym to dobrze jak opona jest ciasno, przynajmniej nie wyskoczy z rantu, po czasie się trochę naciągnie. Mam we wszystkich rowerach w domu schwalbe, zwykłe, ust, tl ready i nigdy nie narzekałem na zakładanie, dobre łyżki (polecam żółte micheliny takie szerokie) i niema kłopotu. Moje obręcze to mavic (crossride, slr,) i ztr alpine. Zamiast kupowac specjalne środki easy fit czy inne pierdoły starczy użyć zwykłego płynu do mycia szyb, wydajnie pomaga i jak wyschnie opona nawet lepiej trzyma rant.
Tomus34 Napisano 13 Lipca 2012 Napisano 13 Lipca 2012 Druciane Schwalbe na obręcz ztr alpine zakładam rękoma, ściąga się równie łatwo ale z łyżką.
Fludi Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 Tomus34 mówimy o oponach zwijanych, co najmniej klasę wyżej niż druciaki i o tegorocznych modelach. Maniak Easy Fit akurat zakupiłem bo robiłem inne zakupy, więc za 10zł mogłem to dorzucić do paczki. Jak się sprawdzi w praktyce zobaczymy jak będę wymieniał dętki czy opony przy najbliższej okazji. A łyżki... Do tej pory używałem Park Tool'a, ale ostatnim razem połamałem gdy się z tymi oponami mordowałem. Teraz zakupiłem firmowe Schwalbe (jak na ironie Park Tool je chyba robi dla nich ) zobaczymy jak się w pełni firmowy komplet będzie sprawdzał
Mod Team Maniak Napisano 16 Lipca 2012 Mod Team Napisano 16 Lipca 2012 Polecam te łyżki, nie da się ich połamać, nawet jak zegniesz w pół. Nie mówię że Easy Fit jest zły ale jak ktoś niema spokojnie może użyć płyn do szyb.
Fludi Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 Gdzieś kiedyś czytałem opinie, że bodajże łyżki Pedros'a są wieczne...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.