Skocz do zawartości

[opona] Schwalbe Rocket Ron Evolution Pace Star (2012) - ściaganie

Fludi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem czy tylko ja mam taki udany egzemplarz tegorocznego Rocket Ron'a czy wszystkie oponki tak ciężko się zarówno zakłada jak i zdejmuje? Ktoś może ma jakiś patent na tą oponę?

Napisano

Rakietki z poprzednich sezonów u mnie na obręcze (może one mają też na to wpływ ... ja akurat mam Mavic'i 717) wchodziły bez żadnych problemów. Praktycznie samymi dłońmi mogłem je wkładać, a łyżką tylko się wspomagałem, żeby przeciągnąć ją za obręcz.

Na razie znalazłem środek Easy Fit od Schwalbe i zamówiłem go. Także zobaczymy na ile pomocny on będzie przy następnej okazji...

Napisano

Potwierdzam problemy z zakładaniem Schwalbe. Warto jednak zwrócić uwagę, że kosa musi trafić też trochę na kamień, że się tak wyrażę... Założenie na ztr Olympic tragedia, a na starą Rigidę bez problemu.

• Mod Team
Napisano

Pamiętaj że musisz zsunąć oponę do środka obręczy - najgłębszego miejsca, naciągnąć po obwodzie i dopiero zakładać końcówkę, poza tym to dobrze jak opona jest ciasno, przynajmniej nie wyskoczy z rantu, po czasie się trochę naciągnie. Mam we wszystkich rowerach w domu schwalbe, zwykłe, ust, tl ready i nigdy nie narzekałem na zakładanie, dobre łyżki (polecam żółte micheliny takie szerokie) i niema kłopotu. Moje obręcze to mavic (crossride, slr,) i ztr alpine. Zamiast kupowac specjalne środki easy fit czy inne pierdoły starczy użyć zwykłego płynu do mycia szyb, wydajnie pomaga i jak wyschnie opona nawet lepiej trzyma rant.

Napisano

Tomus34 mówimy o oponach zwijanych, co najmniej klasę wyżej niż druciaki i o tegorocznych modelach.

Maniak Easy Fit akurat zakupiłem bo robiłem inne zakupy, więc za 10zł mogłem to dorzucić do paczki. Jak się sprawdzi w praktyce zobaczymy jak będę wymieniał dętki czy opony przy najbliższej okazji. A łyżki... Do tej pory używałem Park Tool'a, ale ostatnim razem połamałem gdy się z tymi oponami mordowałem. Teraz zakupiłem firmowe Schwalbe (jak na ironie Park Tool je chyba robi dla nich B) ) zobaczymy jak się w pełni firmowy komplet będzie sprawdzał :P

• Mod Team
Napisano

4587.jpg

Polecam te łyżki, nie da się ich połamać, nawet jak zegniesz w pół. Nie mówię że Easy Fit jest zły ale jak ktoś niema spokojnie może użyć płyn do szyb.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...