Skocz do zawartości

[Amortyzator] Jak rozkręcić amortyzator Suntour CR-8

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Posiadam amortyzator Suntour CR-8v w rowerze trekingowym. Amortyzator piszczy i nie porusza się płynnie, wiec wlałem pod osłony i uszczelniacze olej silnikowy szczykawką z igłą. Niestety to nie pomogło, trzeba rozebrać amortyzator i dostać się środka i tam dodać oleju. Pytanie:

Jak rozebrać taki amortyzatator i jakich przyrządów użyć, ponieważ od góry tylko jest plastik do regulacji w prawo i lewo i to wszytko? Jego przekrój jest poniżej, lub kliknij na załącznik aby go obejrzeć poniżej

amortyzatorrowerzrzutpd.jpg

Uploaded with ImageShack.us

post-153555-0-64704200-1342023758_thumb.jpg

post-153555-0-64704200-1342023758_thumb.jpg

Dostanie się do goleni prowadzi przez rozbebeszenie amortyzator praktycznie na części pierwsze, co wynika ze schematu.

Musisz odkręcić korki nr 11 najlepiej za pomocą specjalnego klucza, ale rzadko który serwis takie coś posiada, możesz poradzić sobie za pomocą "żabki" i szmatki. Następnie za pomocą długiego imbusa (najczęściej używany rozmiar 5) wykręcasz śruby nr 6.

Jak je wykręcisz to wtedy dopiero będziesz mógł oddzielić golenie dolne od górnych.

Piotrek, czy te korki nr. 11 plastikowe odkręca się w prawo, lewo, czy do góry? Po w prawo i lewo reguluje się twardość sprężyny. Czy te korki można urwać? Są trzymane przez jakiś plastik? Żabkę mam, chodzi o to aby chycić i wyciągnąć? Jak dlugie mają być takie imbusy? Czy możesz mniej więcej powiedzieć ile centymetrów? Nie wiem czy takie gdzieś dostanę...

No i czy przy skręcaniu złożę to czy będzie jakiś problem?

Co do odkręcenia tak już napisał PoleK, gwint jest prawy i żeby odkręcić korek najpierw zluzuj sprężynę, a potem złap za dolną część korka, tą nieruchomą. Jak ruszysz to potem może Ci się udać palcami wykręcić. Korek możesz zmasakrować, będzie brzydko wyglądać, ale do puki go nie zniekształcisz to wkręcisz i będzie pracował i nic na siłę, łap korek z wyczuciem.

Jeśli chodzi o klucz imbusowy, o którym mówiłem musi on być dłuższy niż sprężyna.

http://allegro.pl/klucze-nasadowe-zestaw-z-grzechotka-41-elementow-i2451626005.html

Spraw sobie coś podobnego do tego ( z własnego doświadczenia proponuję zakupić zamiast grzechotki zwykły pałąk z kwadratem, grzechotki potrafią się przekrecić) i w sklepie z narzędziami dokup przedłużkę.

http://www.forumrowerowe.org/topic/99589-amortyzato-xcr-lo-solo-air/ tu przy punkcie 9 inny klucz który też mozna dokupić i nim sobie poradzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...