Skocz do zawartości

[koło] Jak odkręcić takie koło?

Generalissimus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem zupełnym laikiem w tej kwestii, chcę odkręcić koło w nietypowym rowerze, w załączniku zamieszczam zdjęcia roweru i miejsca, w którym się odkręca owe koło.

z góry dzięki

post-156145-0-63742800-1342017496_thumb.jpg

post-156145-0-45529300-1342017564_thumb.jpg

Napisano

Pierwszy raz spotykam się z takim rozwiązaniem przykręcania koła. Nie mam pojęcia jak to odkręcić, ale wydaje mi się, że w te trzy dziury wchodzi jakiś specjalny klucz. Jeżeli chcesz zaryzykować możesz spróbować młotkiem i płaskim śrubokrętem stuknąć w odpowiednim kierunku. Zanim jednak się za to zabierzesz zamieść więcej dokładnych zdjęć z obu stron koła i najlepiej podaj model roweru.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

TO nie rower miejscki z paryża ?? :D specjalnym kluczem widać coś w rodzaju klucza jakim sie zmienia tarcze w szlifierce. tam jest na konstrukcja na 2 otwory.

Napisano

Można spróbować kluczem do pierścieni SEGERA,jeśli nie zależy na tej dziwnej nakrętce to młotek,śrubowkręt i naprzód.Powinno sie udać.Pewnie taka nakrętka aby kół nie kradli.

Napisano
śrubowkręt

Śrubokręt.

Ja bym wziął szczypce z cienkimi chwytami. Wsunął w dwie dziurki, przełożył przez ramiona i kręcił. Ew. można zrobić taki klucz, jak ktoś ma zdolności i spawarkę, to 5min i masz kluczyk.

Napisano

Tak,tak...jak kolega nie poradził sobie z tą nakrętką na pewno wyspawa sobie taki kluczyk. :thumbsup: A poza tym nie poprawiamy pisowni jak nie mamy o niej pojęcia.Bo śrubowkręt śruby wkręca a nie kręci. :laugh:

Napisano

Jeśli ma takowy rower i potrzebuje sam przy nim grzebać, to nie rozumiem dlaczego nie miałby sobie zrobić narzędzia zamiast improwizować.

A kolega Kiciok ma pojęcie o pisowni. Przeanalizuj przeznaczenie śrubokręta. Rozjaśni ci się poprawność pisowni.

Napisano

Jeśli ma takowy rower i potrzebuje sam przy nim grzebać, to nie rozumiem dlaczego nie miałby sobie zrobić narzędzia zamiast improwizować.

A kolega Kiciok ma pojęcie o pisowni. Przeanalizuj przeznaczenie śrubokręta. Rozjaśni ci się poprawność pisowni.

Dobra,widzę że odezwała się lokalna solidarność.Piszmy WKRĘTAK.A nie jest tak że nie cytujemy w całości postów znajdujących się bezpośrednio przed naszymi.Za takie coś dostałem ostrzeżenie.Ciekawe jak będzie z Tobą TOBO ?

Napisano

Ja nie dostanę ostrzeżenia, bo ja to ja, Użytkownik Na Specjalnych Prawach, nie wiedziałeś?

Mogę dostać ostrzeżenie, jestem świadom że może mi to popsuć "statystyki", że wątek zostanie wyczyszczony i że ta ciekawa oboczna dyskusja zniknie.

Widzisz, nawet powtórzyłem to samo, ciekawe co dalej....

A wracając do roweru z tematu - może właściciel powie co to za wynalazek i skąd go wział?

Napisano

Dziękuję wszystkim za rady, jutro postaram się z tym uporać, skorzystam ze szczypiec z cienkimi chwytami. Jak nie pomoże to trzeba będzie zapukać do drzwi spawacza.

To jest rower z Francji i koleżanka złapała w nim gumę, więc czego się nie robi aby jej pomóc.

Jeszcze raz dziękuję, jak się uporam z tym to zdam relację.

• Mod Team
Napisano

Haha wiedziałem ze to francuski widziałem takie maszyny, to miejskie (chyba) rowery i sa zabezpieczone by jakiś ktoś nie pozbawił go np koła.

Odnosnie klucza, robimy pierścień stalowy wpasowany w nakrętke koła, w pierścieniu wiercimy otwory w miejsach otworów. wkrecamy śruby o wysokiej twardosci. Do pierscienia przyczepiamy ramie, spawająć lub w inny sposób i klucz na szybko gotowy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...