Skocz do zawartości

[klamka] powolne odbijanie w Avid 7 ultimate

edi7777

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam taki problem, że jak naciskam klamkę tylnego hamulca to ona bardzo powoli wraca do swojej pierwotnej pozycji. Z przednim wszystko jest ok więc mam porównanie. Jest to dość wkurzający problem. Może tak od początku - miałem luzy na obu klamkach w kierunku góra-dół więc zastosowałem trik z tego tematu:

http://www.forumrowe...ce-w-juicy-357/

czyli włożyłem dodatkowo po 2 takie pierścienie zrobione z puszki. W klamce tylnego hamulca mógłbym włożyć jeszcze 1 bo dalej jest w niej minimalny luz. Myślałem że to przez te pierścienie klamka nie odbija więc je wyjąłem. Nic się nie zmieniło wiec wyczyściłem klamkę ze starego smaru, przesmarowałem te oryginalne tuleje i dalej klamka kiepsko odbijała. Więc wsadziłem te metalowe zrobione przeze mnie pierścienie, żeby przynajmniej tego luzu nie mieć w klamce no ale mam teraz problem z powolnym odbijaniem. Z tą klamką mam ciągle jakieś problemy bo jeszcze kiedyś wcześniej to przy naciskaniu było w niej słychać takie piszczenie - znalazłem rozwiązanie na forum, że wystarczy popsikać wd-40 i od czasu do czasu to robię więc klamka nie piszczy.

Teraz moje pytanie - czym to może być spowodowane? Czy mogłem w jakiś sposób zapowietrzyć klamkę przy wymianie tych pierścieni i to może powodować taki efekt? Czy raczej jest to zużycie tłoczka? Macie jakiś prosty sposób na rozwiązanie tego problemu? Znalazłem podobny temat tu:

http://emtb.pl/forumo/thread-1361.html

ale w nim pisze o nieodbijaniu klamki, a u mnie ona odbija ale tak powoli bez precyzji...

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

No tak czułem, że moje hamulce chciałyby się z Tobą zobaczyć ;) I tak mam w przednim do wymiany cały zacisk bo źle go odpowietrzyłem kiedyś i puki co trzyma ale i tak wolałbym go wymienić, a mam jeszcze 2 zaciski z innych ultimate. Może po weekendzie uda mi się je wysłać bo teraz szkoda mi tracić wyjazd w góry oczywiście jak masz czas. Napiszę jeszcze pw. Dużo kosztują takie uszczelki?

No może i się nie lubią ale nie chodzi mi o smarowanie uszczelek dota tylko tulei ślizgowych klamki (tego trzpienia który je w nich trzyma). Zastanawiam się jeszcze czy na pewno chce naprawiać te hamulce czy po prostu już nie pora na wymianę. Ostatnio miałem styczność z elixirami 7 sl i fajnie działają te hamulce. Myślałem też np. o magura marta lub gustav.

• 2 tygodnie później...

Ostatni tydzień jeździłem po górach w Ustroniu i jakoś tak po 2 wypadach w góry klamka zaczęła normalnie działać. Dziwne to jakoś... i tak hamulce będą musiały pewnie przejść serwis ale puki co szkoda mi czasu i pogody żeby nie jeździć;)

Przerabiałem to już. Wolne wracanie klamki spowodowane jest tym, że napuchły 2 uszczelki (czarne gumki na tłoczku), przez co trudno poruszają się one w cylinderku.

Można wymienić te gumeczki na nowe, albo spróbować coś zrobić ze starymi. Ja w mojej jednej klamce trochę przeszlifowałem te gumeczki drobnym papierem ściernym, żeby miały odrobinę mniejszą grubość i klamka działa teraz jak nowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...