Skocz do zawartości

[damper] skrzypi czy coś innego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

2 sezony temu kupiłem używanego Arkusa HT500 za śmieszne pieniądze. Coś takiego jak tu ale starszy model: http://sklep.romet.p...tb/art1466.html

Miał on przyczynić się do mojego powrotu do jazdy na rowerze po kilkunastu latach przerwy. Mimo swoich lat i mojej wagi (106kg) rower jeszcze jeździ.

Ostatnio pojawił się problem. Strasznie coś skrzypi. Na początku myślałem, że to sprężyna lub inny element dampera, więc rozebrałem damper, wyczyściłem i przesmarowałem wazeliną do łożysk. I efekt ciągle taki sam.

Już zastanawiałem się nad kupnem http://allegro.pl/am...2474672334.html. Ale nie wiem czy faktycznie to damper.

Nie jestem w stanie dokładnie zlokalizować tego dźwięku, a jazda z taką "orkiestrą" skutecznie zniechęca. Z racji ruchomego wahacza może to gdzieś tam?

Proszę o sugestie.

• Mod Team
Napisano

O ile sie nie mylę tam masz łozyska ślizgowe w tej ramie wiec albo skrzeczy na łożyskach albo na tulejkach dampera to częste w takich konstrukcjach. Jak masz brunox albo wd40 to zakrop tulejki dampera. Tylko troszeńke a nie pół butelki :P jak skrzeczą łozyska to chyba z tym nic nie zrobi poza wymianą.

Napisano

Patrzyłem na te zawiasy. No muszę klucz zakupić, żeby odkręcić korbę, bo się nie dostanę tam. Psiknąłem trochę WD, i imbusem troszkę obróciłem. Wykręciłem damper i poruszałem wahaczem czy są skrzypienia. Bez dampera - cicho. Więc na próbę założyłem damper odwrotnie (nakrętką ściskową od strony wahacza) i skrzypień nie było. Czyli raczej wina dampera. Muszę zakupić ten, który podałem w aukcji.

Napisano

A damper czasem na plastikowych tulejach ??

Te tuleje, które mocują damper do ramy i wahacza są metalowe, ale na każdej tulei po obu stronach mocowania są plastikowe podkładki(dystanse).

• Mod Team
Napisano

Te tanie konstrucja zawsze skrzeczą jak żaby w stawie ... no spróbuj brunoxem czy wd40 zakropić na tulejki dampra. U mnie tak zaczęło popiskiwać kilka kropel brunoxa i cisza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...