Piterro Napisano 11 Lipca 2012 Napisano 11 Lipca 2012 Witam, 2 sezony temu kupiłem używanego Arkusa HT500 za śmieszne pieniądze. Coś takiego jak tu ale starszy model: http://sklep.romet.p...tb/art1466.html Miał on przyczynić się do mojego powrotu do jazdy na rowerze po kilkunastu latach przerwy. Mimo swoich lat i mojej wagi (106kg) rower jeszcze jeździ. Ostatnio pojawił się problem. Strasznie coś skrzypi. Na początku myślałem, że to sprężyna lub inny element dampera, więc rozebrałem damper, wyczyściłem i przesmarowałem wazeliną do łożysk. I efekt ciągle taki sam. Już zastanawiałem się nad kupnem http://allegro.pl/am...2474672334.html. Ale nie wiem czy faktycznie to damper. Nie jestem w stanie dokładnie zlokalizować tego dźwięku, a jazda z taką "orkiestrą" skutecznie zniechęca. Z racji ruchomego wahacza może to gdzieś tam? Proszę o sugestie.
Mod Team Puklus Napisano 11 Lipca 2012 Mod Team Napisano 11 Lipca 2012 O ile sie nie mylę tam masz łozyska ślizgowe w tej ramie wiec albo skrzeczy na łożyskach albo na tulejkach dampera to częste w takich konstrukcjach. Jak masz brunox albo wd40 to zakrop tulejki dampera. Tylko troszeńke a nie pół butelki jak skrzeczą łozyska to chyba z tym nic nie zrobi poza wymianą.
jasinski21444 Napisano 11 Lipca 2012 Napisano 11 Lipca 2012 Miałem podobną ramę , tam nie ma żadnych łożysk tylko zwykłe zawiasy. Będą skrzypieć raczej nic z tym nie zrobisz.
Fenthin Napisano 11 Lipca 2012 Napisano 11 Lipca 2012 A tam nie zrobisz. Rozbierz zawieszenie, przeczyść i nasmaruj ślizgi. Jeśli nie to, będziemy dalej szukać winnego.
Piterro Napisano 12 Lipca 2012 Autor Napisano 12 Lipca 2012 Patrzyłem na te zawiasy. No muszę klucz zakupić, żeby odkręcić korbę, bo się nie dostanę tam. Psiknąłem trochę WD, i imbusem troszkę obróciłem. Wykręciłem damper i poruszałem wahaczem czy są skrzypienia. Bez dampera - cicho. Więc na próbę założyłem damper odwrotnie (nakrętką ściskową od strony wahacza) i skrzypień nie było. Czyli raczej wina dampera. Muszę zakupić ten, który podałem w aukcji.
Fenthin Napisano 12 Lipca 2012 Napisano 12 Lipca 2012 Teraz sprawdź, czy zamontowany tak, jak był poprzednio, nadal skrzypi.
Mod Team Puklus Napisano 12 Lipca 2012 Mod Team Napisano 12 Lipca 2012 A damper czasem na plastikowych tulejach ??
Piterro Napisano 12 Lipca 2012 Autor Napisano 12 Lipca 2012 A damper czasem na plastikowych tulejach ?? Te tuleje, które mocują damper do ramy i wahacza są metalowe, ale na każdej tulei po obu stronach mocowania są plastikowe podkładki(dystanse).
Mod Team Puklus Napisano 12 Lipca 2012 Mod Team Napisano 12 Lipca 2012 Te tanie konstrucja zawsze skrzeczą jak żaby w stawie ... no spróbuj brunoxem czy wd40 zakropić na tulejki dampra. U mnie tak zaczęło popiskiwać kilka kropel brunoxa i cisza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.