Skocz do zawartości

[amortyzator - stukanie] Suntour Axon RLD 2011, czy nie za głośny?

Rekomendowane odpowiedzi

Wrócił, moi drodzy.

No sensacji chyba żadnej kolejnej nie będzie ;) bo wygląda na to, że wszystko jest w porządku.

Tłumik został wymieniony na właściwy, co widać po wspominanych wcześniej elementach : kształt czerwonego pokrętła regulacji tłumienia, jego głębokość osadzenia oraz kolor nakrętki.

Tłumienie, a konkretnie wpływ regulacji znowu znikomy, czyli 2011 faktycznie został przeprojektowany pod priorytet wagowy/wyścigowy.

Waga z rurą 207 mm , nabitą gwiązdką = 1515gr.

Stuków nie ma, oczywiście sprawdzając na sucho. Pełnego uspokojenia doznam, jak wszystko okaże się ok po parudziesięciu km, czyli trzeba by zacząć od montażu w rowerze.....

Co do Suntoura, czyli Eurobike'a.... hmmm, może wstrzymam się po prostu od rozwlekłych komentarzy i spuentuję : mogło być gorzej. Prawda ? Nie zmienia to faktu, że próba cwaniactwa była. Ewidentna.

Pozdrowienia !

• Mod Team

Nie będę bronił Eurobike,ale daleki byłbym od zarzucania im cwaniactwa . Faktem jest że włożyli tłumik z modelu wcześniejszego, faktem jest ,ze nie poinformowali o tym klienta. Ale , z tego co napisałeś, nie wzbraniali się od kolejnej wymiany na ich koszt ( co nie jest takie normalne w naszym pięknym KrajuRaju). Nie wiemy też ,jak działa starszy tłumik- może Eurobike wiedzą o nowych tłumikach coś ,czego my nie wiemy i dlatego włożyli tłumik starszy.

Zresztą jeśli regulacja ma mizerny wpływ na pracę, to IMO nowe tłumiki nie są rewelacją sezonu.

Nie wzbraniali się, bo po przeczytaniu listu zauważyli, że nie mają do czynienia z kimś, kto różnice w amortyzatorach widzi tylko po marce.

Nie mają prawa robić takich jaj bez informacji. Żeby nie wiem co sobie myśleli. Jakbym wysłał model 2010, to wtedy mieli by obowiązek włożyć części z 2010. Oczywiście masz rację, u nas to i tak dobrze wyszło jak wyszło. Tylko to zawsze tak jest, że jak coś jest "na minimum" to już wielkie halo, wręcz honorowe zachowanie. Żadna łaska - taka prawda.

Co do tłumika - hmm, pozostaje się zgodzić - rewelacją sezonu na pewno nie jest. Na szczęście nie przeszkadza mi to, jak już wcześniej wspomniałem - lubię taką charakterystykę. Może modele 2012 mają i dobre tłumienie i niską wagę....nie mam pojęcia, może ktoś się wypowie, kto ma axona 2012.

W informacji jaką przesłałem z żądaniem o wymianę tłumika nie byłem niegrzeczny, chamski czy nic w tym stylu. Konkretnie, ale bardzo grzecznie przedstawiłem swoje zdanie na ten temat. Wydaje mi się, że mogli by odpowiedzieć w takim wypadku " ...ale wie pan co, niech się pan zastanowi, bo te tłumiki z 2011 są gorsze..." Miało by to przynajmniej szansę zaoszczędzić im roboty i kosztów...

Teraz to sobie możemy gdybać :) Dobrze jest jak jest. Jak dla mnie wyszli neutralnie. Bez pochwał, bez obsmarowywania.

Ja bym to określił jako działanie na zasadzie "a co tam, klient i tak nie zauważy". Prawie miesiąc użeram się z Eurobike, do serwisu dostali tylnego Epicona LOD 200x50mm. Dostałem już Epicona 190x50mm, Duroluxa 200x55mm, a dokładnie dziś kolejnego Epicona 190x50mm. W obu przypadkach wahacz "stuk stuk" o ramę. Ponadto za każdym telefonem słyszę stek bzdur. A to dobrego nie mają w magazynie, więc taki wysłali. Po spuszczeniu powietrza nie potrafili zmierzyć. Nieważne jaki zamontuje, wahacz przecież MUSI obijać, to normalne. Mam 200x55, a nie 50mm, więc po co się głupio upieram (facet zmierzył ile tłoka wystaje, nie wziął pod uwagi banalnej rzeczy - 200x50 i 200x55mm mają identyczne wymiary zewnętrzne).

To co napisałeś sugeruje, że ich kompetencje są na poziomie, jakby to powiedzieć, zbyt niskim do wykonywania pracy, która się zajmują.

Chyba faktycznie miałem i tak szczęście...

A Tobie życzę pozytywnego zakończenia sprawy....

Coymet, zgadzam się, też w swoim Axonie zauważyłem, że regulacja pokrętłem tłumienia nic nie daje. W sumie też kanapowcem nie jestem, więc mi tam to nie przeszkadza. Lekki, nieźle pracujący amor za 820 zł mi w zupełności wystarczy, oby był jeszcze bezawaryjny ;)

lukas - Pewnie, poza tym, wydaje mi się, że "nic nie daje" jest ciut zbyt agresywnym określeniem. Po prostu regulacja jest w bardzo małym zakresie i w każdym ustawieniu amor pozostaje względnie szybki w powrocie.

A powiedz, jak Tobie działa blokada ? Korzystasz w ogóle, a jak już korzystasz, to działa toto jak należy ?

Blokada działa dobrze, amor jednak minimalnie się ugina, ale to wiadomo, co by go szlag nie trafił. Raz miałem problem z manetką, która nie chciała zaskoczyć, a działo się to na zlocie FR. Zjeżdżałem w dół, w czasie ostrego gradobicia i ulewy, ścieżki były pokryte błotem i amor trochę się usyfił. Potem w ośrodku zauważyłem, że manetka blokady nie zaskakuje, wystarczyło trochę popstrykać i wszystko wróciło do normy.

• 2 miesiące temu...

postanowiłem odswieżyć temat ponieważ zastanawia mnie co mam zrobić ze swoim, dopiero co zamontowanym axonem z 2011 roku.

fakt regulacja tłumienia działa w bardzo małym zakresie.

amortyzator mam zamontowany i przejechalem na nim max 300metrów wiec trudno mi cokolwiek powiedzieć.

mój problem polega na tym że sa słyszalne ciche stuki takie same jak te przedstawione na filmiku.

sa one ciche i sie zastanawiam czy jedzic tak jak jest i czekac az sie pogorszy czy od razu wysylac na gwarancje ?

bardzo prosiłbym bymo rade ponieważ długo na niego czekałem, jest mój wymarzony amorek a niepokoi mnie to co sie dzieje

• 3 tygodnie później...

Witam :icon_lol:

Widze że nie tylko ja miałem problemy z pukaniem, u mnie to pojawiło się po około 2 tygodniach, i na początku było to delikatne pukanie które narastało po kolejnych kilometrach. Czasami pomagało zwiększenie tłumienia powrotu, ale tylko na początku, pozniej tak czy inaczej zaczynał stukać, na dodatek przestała działać blokada do tego stopnia że, amortyzator blokował się sam z siebie czyli np. blokada wyłączona amor ugina się, wyłączam blokadę amor zablokowany :blink: i trzeba było tak kilka razy blokadą pomanewrowć żeby było dobrze.

Ale jako że, mam dostęp do porządnego serwisu postanowiłem zamiast wysyłać amor na gwarancję, pogrzebać przy nim samemu (wbrew pozorom nie tracę gwarancji :002: ) i powiem Wam że, tłumik jest fajny, lekki, i och ach ale ma jeden feler konstrukcyjny.

I teraz uwaga: przy odbiciu amortyzatora olej który przemieszcza się w tłumiku zasysa cały mechanizm blokady. któa jest poprostu wciśnięta w obudowę tłumika. I po kilku takich porządnych ugięciach mechanizm blokujący luzuję się i zaczyna uderzać o tą właśnie obudowę.

Rozebrałem to i nie ma tam jakiejś większej filozofii. Fabryczny olej o gęstości 5W zamieniłem na 7,5W i muszę przyznać że tłumienie faktycznie zaczęło działać. W skrajnym położeniu na + nawet aż za bardzo amortyzator staje się strasznie mułowaty.

Pukanie udało się zlikwidować ale cały czas mam problem z blokadą która jakoś nie chce ożyć.

Problem w tym tłumiku jest o tyle beznadziejny, że ma on specyficzny sposób zalewania którego jeszcze nie odkryłem :sorcerer: , prawdopodobnie robi się to z góry i z dołu, w pon. bede wiedział co i jak to dam znać :thumbsup:

Jakbyście chcieli to rozrysuję ten tłumik i powiem co i jak :whistling:

ja bym prosił o rozrysowanie bo wydaje mi sie że to jakieś badzo trudne nie jest a jak wyśle na gwarancje to spodziewam się że po prostu założą nowy który po pewnym czasie też zacznie stukać.

U mnie stukanie również pojawiło sie po 2 tygodniach co mnie bardzo irytuje bo kupuje coś za spore pieniądze i od razu musze kombinować z serwisem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...