Skocz do zawartości

[Łańcuch,Kaseta,Korba] Blokowanie łańcucha - w FULLu

garret9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuje małego wsparcia odnośnie niedawnej wymiany kasety i łańucha.

Problem bywał na forum, czytałem, ale warunki u mnie są nieco inne, daltego zakładam nowy temat.

Rower- Specialized FSR Fullsuspension

Wymieniłem niedwano łańcuch i kasetę (miałem SRAM, nie pamiętam grupy) obecnie shimano HG80-9 Kaseta i HG93 łańcuch.

regulacja montaż bezproblemu, przerzutki na sucho chodzą jak marzenie, jest napięty jak przystało na nówkę.

Pojawił się jednak mały kłopot.

W trakcie jazdy prawie wszystko jest jak należy, tylna przerzutka funkcjonuje znacznie sprawniej i precyzyjniej (XT Shadow ) przednia identycznie. W trakcie jazdy pod górę, po płaskim, podskoki, zeskoki, nierówności, nic nie szwankuje jak to miało miejsce przy poprzednim mocno już rozciągniętym łańcuchu.

Problem pojawia się na środkowej tarczy korby... i to tylko w momencie gdy wstaje, i na stojąco zaczynam przyspieszać albo nawet na siedząco znacznie mocniej pracować (gdy siły napędowe pracują głównie pionowo i rama lekko się ugina). Wówczas łańcuch który mija korbę jakby przykleja się do tarczy, dochodzi do przedniej przerzutki i się blokuja, także totalna kicha, bo muszę cofnąć pół obrotu, zwolnić, a najlepiej wrzucić największą tarczę na której problemów żadnych nie ma.

Jak wspominałem, "na sucho" nie ma żadnych objawów, są tylko gdy rama lekko pracuje pod obciążeniem, i to też nie zawsze, podejrzewam zużycie środkowej tarczy, ale na poprzednim łańcuchu problem występował bardzo rzadko i nie w takiej skali. Dlatego nim podejmę jakieś środki (zmiana tarczy, zmiana mech. korbowego bo już jest wiekowy - sugino mx300) prosiłbym o rady, może ktoś spotkał się z podobnymi objawami i ustąpiły bez inwestowania przedwcześnie w nowe części ;)

pozdrawiam

Napisano

Rozebrałem korbę, wykąpałem w benzynie tarcze i zobaczymy w trakcie jazdy. tarczę 32 lekko podszlifowałem na nierównościach, ale wizualnie nie wygląda to źle, przed wymianą miałem wrażenie że to tarcza 44 może stanowić problem.

W razie jakby sprawa się nie poprawiła, a nim zastanowie się nad nową korbą, zna ktoś sklep/serwis gdzie dostanę części do tej korby? Sugino mighty mx-300?

Napisano

Piłowanie nie pomogło... nadal gdy potrzebuje mocniej się zerwać, podpompować pod górę na drugim blacie, korba blokuje łańcuch.

Dwa rozwiązania

- Nowa tarcza taniej, ale mniejsza pewność że pomoże,

-nowa korba, drożej i duża pewność że pomoże

Niestety z tarczą może być średnio, bo moja nietypowa korba zninęła z naszego rynku, wobec tego pytanie, czy tarcze Shimano mogą być kompatybilne? rozstaw śrub i średnice niżej wymienionych są takie same, pytanie tylko czy wykonanie, materiał itp, czy są jakieś przeciwwskazania?

Tarcza mechanizmu korbowego FCM540 32z srebrna

Tarcza mechanizmu korbowego FCM532/M590/M591 32z srebrny

Tarcza mechanizmu korbowego FCM510/M480/M470/M460/M440  32z srebrna

Napisano

A blaty w korbie masz oryginalne, czy zmieniałeś coś?

U kumpla po wymianie średniego blatu, podczas jazdy na małej, piny ze średniej podbierały łańcuch - trza było lekko szlifować.

Druga możliwość - sprawdź czy blat jest prosty.

U mnie swego czasu blat nie puszczał łańcucha na dole, tylko zabierał kawałek do góry - klinował się po miedzy rama a blatem, a działo się tak ponieważ w miejscu skrzywienia łańcuch był dociskany do rockringa

Napisano
  W dniu 16.07.2012 o 14:31, OKO napisał:

A blaty w korbie masz oryginalne, czy zmieniałeś coś?

U kumpla po wymianie średniego blatu, podczas jazdy na małej, piny ze średniej podbierały łańcuch - trza było lekko szlifować.

Cały mechanizm korbowy jest od nowości oryginalny, nic się nie skrzywiło.Już mocno zeszlifowałem wszystkie zadziory a nadal zdarza się że mi wciągnie go przy mocnym depnięciu, myślę nad tą wymianą i kompatybilnością.

Napisano

Mi kiedyś podciągało łańcuch jak był kiepsko nasmarowany - zesztywniał więc może porządne smarowanie ci pomoże

• Mod Team
Napisano

Musisz coś wymienic, zębatkę lub łańcuch. Czasami po prostu sie zawija i nić z tym nie idzie zrobić zeby jak sie starał.

Napisano
  W dniu 17.07.2012 o 07:33, Puklus napisał:

Musisz coś wymienic, zębatkę lub łańcuch. Czasami po prostu sie zawija i nić z tym nie idzie zrobić zeby jak sie starał.

Niestety dostałem info od jedynego we Wro sklepu gdzie mają Sugino, że do mojej korby kompatybilne koronki z alu stoją po około 100zł, a łańcuch mam HG-93 nówka, 100km ma dopiero, i boje się że kolejnych 100 nie przejade jak znowu gdzieś mi go wciągnie i zerwie,

Także czeka mnie nowa korba, cóż pozostaje polować na okazje, pozdro i dzięki za rady.

• Mod Team
Napisano

A nie lepiej spróbować inny lancuch najpierw załozyć ? jak sie nie poprawi lancuch sobie zostawisz prędzej czy później i tak będziesz wymieniać, ale moze pomoże ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.