parabellum Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Zakupiłem nowe koło tylne i miało ono zbyt mocno skręconą oś piasty - poluzowałem więc konus i przystąpiłem do regulacji - ponieważ pierwszy raz coś takiego robiłem podejmowałem wiele prób, bo albo występował minimalny luz lub lekko zwiększony opór przy toczeniu - chciałem to zrobić jak należy. Jednak po pewnym czasie zauważyłem, że przy kontrowaniu konusa dokręcając kontrę oś piasty przekręca się o ok. 30 stopni zanim kontra oprze się o ściankę przedkładki oddzielającej kontrę od konusa i całość ulega zakontrowaniu, jednak ten swobodny obrót osi powoduje dociśnięcie konusa i utrudnia regulację. Wydaję mi się również, że od czasu wystąpienia tego objawu nie mogę już wyregulować konusa tak, żeby wyeliminować luzy, ale żeby opór nie stał się znaczny. Dodam jeszcze, że koło nie było nigdy mocowane do roweru. Czy macie jakieś pomysły czym może być spowodowany ten problem?
Artwro Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 .Z tego co zrozumiałem przekręca się tez ośka,pewnie pod kontrę dostał się jakiś paproch.Trzeba unieruchomić oś,albo wszystko wyczyścić,albo kogoś do trzymania tejże ośki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.