Skocz do zawartości
  • 0

[bębenek] novatec nt802sb

Gość piotrex

Pytanie

Gość piotrex

Witam, mam problem z rozkręceniem bębenka w piaście novatec nt802sb. Po zdjęciu kasety zabrałem się za rozkręcenie bębenka bo się zablokował i nie chce się obracać. Z ciekawości chciałem go rozkręcić i może spróbować naprawić. Problem w tym że miska (ta z dwoma nacięciami) nie chce się odkręcić. Próbowałem odkręcać w prawą stronę ale nic to nie daje. Nawet dopuściłem się barbarzyńskiego czynu i spróbowałem ruszyć przecinakiem ale miska nawet nie drgneła, Czy ktoś miał podobny problem? Czy ta miska może jest podklejana, a może odkręca się w lewą stronę?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrex

Witam ponownie. Bębenek rozkręcony i co najważniejsze udało się naprawić, zapadki odbijają prawidłowo. Po zerwaniu nacięć (kluczem do bębenków) wpadłem na pomysł nawiercenia w misce dziury za którą mogłem dobrze zachaczyć przecinak. Gwint nie został naruszony więc poszło... po około 100! mocnych uderzeniach młotkiem. Odkręcenie za pomocą klucza przy tak zapieczonym gwincie po prostu było nie możliwe, chyba że przy użyciu kilkumetrowej dżwigni;). Naszczeście jest to piasta na maszynach więc bieżnia może być z nawierconą dziurą. Muszę jeszcze naciąć nowe rowki na klucz, może następnym razem nie będzie takich problemów i sam klucz wystarczy do odkręcenia. Załączam zdjęcie jak to wygląda po nawierceniu. Miejsce nawiercenia zaznaczone na czerwono. Przepraszam za jakość zdjęcia.

Dla tych co zastanawiają się nad kupnem tego modelu - piasta ma przebieg 2000 km.

5od1c7.jpg

Gość piotrex

Trzeba było włożyć klucz do bębenka z drugiej stron dekielek osłaniający łożysko i wszystko spiąć zaciskiem od koła i być nie zniszczył. Klucz 24 i ognia nic się nie ślizga i nie zeskakuje :woot:

właśnie tak na początku próbowałem ale nie zdało egzaminu. Myślę że powodem tak dużego oporu było silne dokręcenie miski (górna podkładka dystansowa ma zarysowania powstałe od silnego dokręcenia i jest lekko zdeformowana - działało to chyba na zasadzie kontry). Mam pytanie do użytkowników piast, ile podkładek znajduje się w waszych bębenkach. Mój ma aż pięć, wg specyfikacji powinny być trzy. Czy różne wersje piast różnią się ilością podkładek?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...