merlin85 Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Witam serdecznie, poszukuję jakiegoś mądrego i jednocześnie nie rujnującego kieszeni sposobu przewozu rowerów (2 sztuki) na samochód (Mazda 323F, mało popularny ). Zbyt długo myślałem nad dwiema ofertami oryginalnego bagażnika dachowego do tego auta - oba zostały sprzedane. Nie ważne. Zastanawiam się jak działają takie ustrojstwa doczepiane do klapy bagażnika? Na alledrogo sprzedają tego na pęczki, ale ja nie jestem jakoś przekonany - co nie znaczy, że jestem absolutnie na nie. Doradźcie coś proszę. Pozdrawiam! Jacek
darekc Napisano 11 Lipca 2012 Napisano 11 Lipca 2012 Też stoję przed podobnym problemem. kiedyś miałem bagażnik na klapę z tyłu, jakoś często patrzyłem w lusterko czy wciąż bagażńik jest, nie do końca ufałem temu rozwiązaniu. Teraz jestem w 90% ukierunkowany przy bagażnik na dach, całość tylko THULE, stopy, kity, belki i bagażniki 591. Wiem wydatek spory ale i jakość wykonania lepsza i spokojniej będę jechał a czy będę podróżował 100 czy 120/130km nie ma dla mnie różnicy przewożąc drogie rowery.
Morgar Napisano 11 Lipca 2012 Napisano 11 Lipca 2012 Witam Swojego czasu doktoryzowałem się na powyższy temat:). Mam staruchną Alfę 145 bez relingów rzecz jasna. Podstawowym warunkiem była właśnie ekonomiczność rozwiązania. Stanęło na tym, że zakupiłem belki dachowe w Inter Pack w Krakowie (stalowe, czarne, zakładane na takie pipanty pod uszczelką drzwiową) w cenie 360 złociszy. Do tego zakupiłem 2 sztuki uchwytów na rowerek po 59 złociszy za sztukę. Póki co jestem baaardzo zadowolony. Pakowanie roweru to minuta. Wygląda solidnie Co do bagażnika na tylnią klapę, to według mnie ma to jedynie sens przy dużych automobilkach (SUV itp.), z tego względu, że wystawienie roweru na dach takowego może być ciężkie nawet dla mnie, a mam 192 cm . Słyszałem, że takowe bagażniki są mocno upierdliwe (w niektórych przypadkach przed otworzeniem bagażnika, trzeba zdemontować bagażnik). Ponadto sporo modeli tych bagażników ma 2 punkty oparcia na....naszym aucie (klapa, szyba, zależy jak wypada), i można sobie pięknie lakier porysować . Ale pewnie są i zwolennicy. Każdy ma swoje preferencje:) Pozdrawiam
merlin85 Napisano 11 Lipca 2012 Autor Napisano 11 Lipca 2012 Czemu nie na hak? Bo go brak - wydawało mi się to oczywiste. Instalacja haka to wydatek rzędu 500 zł.
drWrobel Napisano 24 Lipca 2012 Napisano 24 Lipca 2012 Jacku, z własnego doświadczenia polecam bagażnik dachowy. Często są one tak skonstruowane, że wygodnie i szybko się je mocuje (zwłaszcza Thule). Natomiast wstawienie samego roweru na dach też nigdy nie było problemem, żona sama montowała nawet...Kupiliśmy dwa Taurusy Sprint (dobrze trzymają) bodajże za 130 zł na stronie sklepu uchwyt pl. A co do bagażników na tylną klapę to wiem, że są do nich specjalne nakładki, zabezpieczające przed zarysowaniem - ale to najlepiej wejdź na stronę sklepu i zapytaj
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.