Skocz do zawartości

[wyprawa] Co zabrać i co zakupić

ziomgg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie, nie mogę znaleźc tego tematu jakoś, w którym było ładnie opisane co zebrać na wyprawę(ok 100km jednego dnia, będzie więcej). Posiadam rower KTM Chicago. Chodzi mi głównie jakie klucze zabrać i jakie kupić dętki i łatki - wystarczą takie dętki za 8zł co są na allegro czy jakieś inne w przypadku mojego roweru? Także nie mam zielonego pojęcia co się może w rowerze w trasie zepsuć oprócz dętki, gdyby ktoś mi podał hasło jakie mam wpisać w google, bo nie umiem nic wymienić w rowerze oprócz dętki za bardzo:D. Będę wdzięczny, gdy mi ktoś pomoże i przepraszam za moją składnię zdania:D

Napisano

Zepsuć się może teoretycznie wszystko. Ale jednodniowa wyprawa na 100 kilometrów to też nie jest jakieś ekstremum, żeby zabierać ze sobą pół warsztatu. Śmiem twierdzić, że poza dętkami, łatami z klejem, łyżkami do opon, potrzebnymi kluczami (imbusy, klucz do pedałów, klucz do kół, jeśli nie masz szybkozamykaczy), plus ewentualnie skuwacz i zapasowe ogniwka łańcucha, nie musisz zabierać nic więcej. Wszystko to powinno Ci się zmieścić w zwykłej torbie podsiodłowej, czy tam sakwie pod ramą, żeby za wiele ze sobą nie targać. I tak na 95% nie będzie Ci w ogóle potrzebne.Tym bardziej, że piszesz, że nie masz umiejętności do naprawiania czegokolwiek poza dętką ;). Do tego telefon. trochę kasy, picie i ewentualnie coś do przegryzienia - to podstawa. A co do dętek - ja bym dołożył mimo wszystko do jakiejś lepszej. Wydaje mi się, że nawet 20 złotych za solidną dętkę, a pewnie i lżejszą, to nie jest gigantyczny wydatek.

Napisano

Musisz zamontować: bagażnik, błotniki. Kupić sakwy, klucze imbusy (zestaw), klucze płaskie 7,8,9,10,15(sprawdź jakie masz w tym rowerze). Detka 26" Schrader i łatki. Ewentualnie możesz zmienić opony na slicki.

Napisano

Nikt nie wsponiał o pomce ;) - pewnie dlatego, że to oczywista oczywistość.

Tak jak napisali wcześniej przedmówcy: dętka, łatki, zestaw kluczy i tu możesz rozważyć zakup podręcznego zestawu np coś takiego: Klucz rowerowy scyzoryk KING TONY 20A17MR (2451338214) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (nie chodzi mi o ten konkretnie tylko coś w tym stylu, chociaż ten ma wszystko co potrzebne - łącznie z kluczami oczkowymi, brakuje łyżek).

Ja jeszcze wożę linkę do hamulca (chociaż sam nie wiem po co ;) ) no i oczywiście smarowidło do łańcucha.

Na dłuższe wyprawy zabieram jeszcze wodę utlenioną i plaster z opatrunkiem, tak na wszelki wypadek.

A i zawsze mam ze sobą szwajcarski scyzoryk.

Napisano

To tak - zakupię może ten cały zestaw rowerowy tych kluczy, myślę że to mi się przyda a będzie to podręczne i wygodne a nie targanie nie wiadomo ilu kluczy :) Mam jeszcze pytanie (zaraz wszyscy sie za głowę złapią) do czego służy łyżka do opon dokładnie ? :>

tak czy siak - dziekuję za pomoc w tym temacie, za niedługi czas pokupuję parę rzeczy i będę mógł wyruszać :)) Pewnie oponę tylnią też będę musiał wymienić bo mam łysą :)

Napisano

Łyżka do opony służy do jej podważenia,żeby zlazła z felgi szczególnie przydaje się przy oponach drutowych. Zwijane da rade ściągnąć bez łyżek.

Napisano

Łyżka do opony służy do jej podważenia,żeby zlazła z felgi szczególnie przydaje się przy oponach drutowych. Zwijane da rade ściągnąć bez łyżek.

Gdy złapałem niedawno kapcia zamiast łyżek użyłem tych kluczy płaskich z takiego zestawu, oczywiście musiałem go najpierw rozłożyć na części pierwsze.

A poza oczywistymi rzeczami które zostały już wymienione , co jeszcze warto zabrać ? (kosmetyki, kuchnia itp)

Napisano
co jeszcze warto zabrać ? (kosmetyki, kuchnia itp)

a to wszystko zależy na jak długo i gdzie jedziesz. Mydło i antyprespirant zabieram jak jadę na więcej niż jeden dzień. Kuchenki nigdy nie brałem, bo: nie mam, nie chce mi się jej wozić, nie jeżdze w takie miejsca gdzie nie można by nic na ciepło zjeść.

Często zabieram jeszcze wilgotne chusteczki (takie dla dzieci), można sobie przetrzeć twarz, żeby się odświeżyć, lub wytrzeć ręce gdy wody brak.

zamiast łyżek użyłem tych kluczy płaskich

Łyżki kosztują raptem 7 zł Łyżka ,łyżki plastykowe do opon kpl.3szt b.mocne (2457298662) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i nie ważą prawie nic. A narzędziami można sobie porobić zadziory na obręczy lub dziurę w dętce, oczywiście na bezrybiu i rak ryba ;)

Napisano

A w razie awarii umiesz coś małego naprawić ? Ja na trase 4 dniowa Kołobrzeg - Hel wziolem latki pompke lyzki klucz rowerowy imbusy scyzoryk śrubokręt przekładańca i małą apteczke :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...