Skocz do zawartości

[piasty] Serwis piast Shimano M495 Disc CL

amidar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wczoraj byłem w serwisie w Giwicach w związku z pojawianiem się luzów na kołach.

Koła mają za sobą ok 11000km wcześniej były serwisowane 2000km temu.

Niemniej serwisant mówił, że są spore wżery na konusach i kulki są już zużyte, reszta niby jest ok, ale zaproponował mi wymianę piast na nowe + przeplot + wymiana tarcz na 6 śrub. W sumie cała impreza na starych obręczach to ok 800zł. (kogoś chyba p...o). Za ok 600 zł na necie mam całe koła na piastach maszynowych.

Ale nie o tym chciałem.

W obu kołach mam piasy Shimano M495 Disc CL - niby żadna rewelacja, ale działają. Teoretycznie powinna wystarczyć wymiana konusów i kulek. Pytanie czy można gdzieś to dokupić. Mój "prywatny" serwisant wraca z wakacji dopiero za tydzień i jeżeli już to jemu zleciłbym wymianę czegokolwiek bardziej skomplikowanego w rowerze. Niestety nie dowierzam serwisom w Gliwicach, albo pracują tam ignorancji albo zdziercy. Nie pasuje mi ani jedno ani drugie. A może znacie jakiś DOBRY serwis w Gliwicach lub Katowicach ?

• 3 tygodnie później...
Napisano

No bezproblemowo to są zunifikowane wymiary no na pewno jeżeli chodzi o kulki. :P Kuleczki kupisz w każdym sklepie rowerowym w postaci wianków, na koło weź ich 3. odnosnie konusów Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. myśle ze te do m525 będą dobre do twojej piasty.

Tylnie koło zrobione, fakycznie z FH-M525 konusy pasowały, przeglądałem jeszcze dokumentacje Shimano i na niej wyglądały równiez bardzo podobnie :), kulki wymienione przy okazji, koło się toczy.

Jednak pewnie za jakiśczas odezwie się przednie koło. Piasta to model HB-495A, przyjrzałem się dokumentacji i o ile z kulkami nie będzie problemu to nie do końca wiem z czego włożyć konusy, a cięzko znaleźć te piasty w sprzedaży, tab aby wymienić cały środek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...