amidar Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Witam. Wczoraj byłem w serwisie w Giwicach w związku z pojawianiem się luzów na kołach. Koła mają za sobą ok 11000km wcześniej były serwisowane 2000km temu. Niemniej serwisant mówił, że są spore wżery na konusach i kulki są już zużyte, reszta niby jest ok, ale zaproponował mi wymianę piast na nowe + przeplot + wymiana tarcz na 6 śrub. W sumie cała impreza na starych obręczach to ok 800zł. (kogoś chyba p...o). Za ok 600 zł na necie mam całe koła na piastach maszynowych. Ale nie o tym chciałem. W obu kołach mam piasy Shimano M495 Disc CL - niby żadna rewelacja, ale działają. Teoretycznie powinna wystarczyć wymiana konusów i kulek. Pytanie czy można gdzieś to dokupić. Mój "prywatny" serwisant wraca z wakacji dopiero za tydzień i jeżeli już to jemu zleciłbym wymianę czegokolwiek bardziej skomplikowanego w rowerze. Niestety nie dowierzam serwisom w Gliwicach, albo pracują tam ignorancji albo zdziercy. Nie pasuje mi ani jedno ani drugie. A może znacie jakiś DOBRY serwis w Gliwicach lub Katowicach ?
Mod Team Puklus Napisano 10 Lipca 2012 Mod Team Napisano 10 Lipca 2012 No bezproblemowo to są zunifikowane wymiary no na pewno jeżeli chodzi o kulki. Kuleczki kupisz w każdym sklepie rowerowym w postaci wianków, na koło weź ich 3. odnosnie konusów http://allegro.pl/listing.php/search?string=konus&category=16445&order=p myśle ze te do m525 będą dobre do twojej piasty.
amidar Napisano 31 Lipca 2012 Autor Napisano 31 Lipca 2012 No bezproblemowo to są zunifikowane wymiary no na pewno jeżeli chodzi o kulki. Kuleczki kupisz w każdym sklepie rowerowym w postaci wianków, na koło weź ich 3. odnosnie konusów Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. myśle ze te do m525 będą dobre do twojej piasty. Tylnie koło zrobione, fakycznie z FH-M525 konusy pasowały, przeglądałem jeszcze dokumentacje Shimano i na niej wyglądały równiez bardzo podobnie , kulki wymienione przy okazji, koło się toczy. Jednak pewnie za jakiśczas odezwie się przednie koło. Piasta to model HB-495A, przyjrzałem się dokumentacji i o ile z kulkami nie będzie problemu to nie do końca wiem z czego włożyć konusy, a cięzko znaleźć te piasty w sprzedaży, tab aby wymienić cały środek.
cyrax84pl Napisano 1 Sierpnia 2012 Napisano 1 Sierpnia 2012 Do przodu możesz sprawdzić te konusy http://allegro.pl/konus-stozek-shimano-hb-m600-m585-m765-2-szt-i2462305044.html Są podane wymiary więc można je porównać z oryginalnymi. Ewentualnie zawsze możesz dopytać dystrybutora (infopoland@shimano-eu.com) czy konusy Y25S98020 z aukcji mogą być zamiennikiem dla Y2TE98020 z Twojej piasty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.