Skocz do zawartości

[plecak] jaki z bukłakiem wybrać do 150-200 zł

psychobiedron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę kupić plecak z bukłakiem na krótkie wypady pod miasto (max do 100-120 km). Szukam przede wszystkim plecaka trwałego, aby kupić raz i mieć go na lata i praktycznego - nie za dużego, aby plecy nie boały, ale może i coś dało się do niego wcisnąć oprócz bidonu. Na razie waham się pomiędzy tymi plecakami:

Giant Cascade:

Giant Stores - Gear

Jest w pobliskim sklepie za 169, wygląda całkiem nieźle. No i mogę mieć go od ręki bez czekania na przesyłkę, gdy każdy dzień lata ucieka ;)

Camelbak Hydrobak:

Bukłak CAMELBAK Hydrobak 1,5L zielony BS (2413692272) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Podoba mi się najbardziej, ale zastanawiam się czy jest praktyczny. Pewnie ktoś z Was go posiada - czy tam oprócz bluczy da się wcisnąć coś jeszcze? Pompkę, dętkę i przysłowiowego banana? Chyba nie? A może wejdzie, ale bukłaka wtedy się nie napełni do końca.

4F Ruffin

SUPER PLECAK ROWEROWY 4F RUFIN + BUKŁAK poj. 2L (2477928406) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Tani, ale czy solidny? No i trochę za duży się wydaje.

Co z tych trzech byście polecili? Czym kierować się przy wyborze plecaka? A może jakiś inny model?

Napisano

Ja bym kupował raczej osobno plecak i bukłak, lub jeśli komplet to żeby bukłak miał zamknięcie szynowe, lepiej się go czyści i osusza. Bym wolał osobiście chociaż takie coś i jakbyś ze 120-140zl mógł dorzucić to może Deuter Race Plecak Deuter Race NOWOŚĆ 2012/KURIER 0! (2481017669) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. + do tego jakiś bukłak: Hydrapak, Deuter / Source, jeszcze na forum miałem polecany Dakine. Sam używam plecak Deutera Trans Alpine 25L + bukłak Hydrapaka 1,5L i jest OK, a plecak deuterka spisuje się bardzo dobrze i trwały ;) Zresztą tyle jest tematów z opiniami o tych plecakach...

A z tych trzech to mi się podoba Camelbak :)

Napisano

Ja bym kupował raczej osobno plecak i bukłak, lub jeśli komplet to żeby bukłak miał zamknięcie szynowe, lepiej się go czyści i osusza. Bym wolał osobiście chociaż takie coś i jakbyś ze 120-140zl mógł dorzucić to może Deuter Race Plecak Deuter Race NOWOŚĆ 2012/KURIER 0! (2481017669) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. + do tego jakiś bukłak: Hydrapak, Deuter / Source, jeszcze na forum miałem polecany Dakine.

Dzięki, chociaż ten plecak wydaje mi się za duży na moje potrzeby - robię trasy krótkie, max 100-120 km pod miastem i nie ptorzebuję wielkiego plecaka - tyle co na wodę, pompkę, batona czy dętkę. Też najbardzej podoba mi się ten camelbak, tylko zastanawiam się, czy dam radę wcisnąć do niego cokolwiek oprócz bukłaka.

Napisano

Ja sie własnie zastanawiam nad plecakiem 4F, w miare przyzwoita cena, jakośc pewnie też nie najgorzsza. Uzywam odzieży tej firmy już od jakiegoś czasu zarówno na narty jaka i ostatnio na rower i powiem że dają radę. Ja chyba nabęde ten plecak zoabaczymy co i jak ^_^

Napisano

Poszperałem troche na forum i w przeglądarce luknij do tego tematu:

http://www.forumrowerowe.org/topic/86759-plecakbuklakpomoc-w-wyborze-buklaku/page__hl__%2Bplecak+%2Bbuk%B3ak__fromsearch__1

Może ten plecak ci podpasuje ?

http://equip.pl/product-pol-12799-Plecak-sportowy-Camelbak-Rogue.html

Już jakieś kieszonki ma, a w tamtym temacie opinie masz, może akurat o modelu wcześniejszym.

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Napisano

Do Camelbaka nie wpakujesz w zasadzie nic poza bukłakiem. Ma tylko jedna kieszonkę, która od biedy pomieści dętkę i łyżki. Pompkę będziesz musiał albo upchać koło bukłaka albo przypasować do roweru.

Na wyprawy, o których piszesz proponuję coś 8-10 l. Raz że spokojnie pomieścisz co trzeba, dwa że dalej nie są to duże plecaki, trzy przydadzą się przy bardziej zaawansowanych tripach, np. w górach.

Napisano

W camelbak rouge, jest w opisie:

-Zewnętrzna (zip) górna kieszeń zawierająca uchwyt na klucze i organizer na rzeczy niezbędne

-Zewnętrzna (zip) dolna kieszeń idealna na rowerowe rzeczy niezbędne (dętka, zestaw naprawczy itp)

Niby powinno się zmieścić, zależy jaką dużą masz pompke, ja mam Topeak RaceRocket HP 18cm + uchwyt pod koszyk bidonu i mi tam rybka gdzie ją przewozić bo i do torby podsiodłowej też wchodzi. Nie pamiętam nazwy ale też są do kupienia normalne pompki mikrusy po 9cm to raczej taka by weszła :P

Ja osobiście też bym przy tych dystansach wolał plecak około 10L nie są bardzo duże, a zawsze można np małą po spakowaniu kurtke od deszczu schować czy jakieś żarełko :D no ale autor wie czego chce :)

Jeszcze w innych tematach przewijały się plecaki z bukłakami Authora i Kellys'a, chociaż nie sądze żeby były na lata (chociaż może i potrzyma jakiś czas bo i w sumie nie jest mocno obciążany kilogramami) i bukłaki raczej bez rewelacji przy tych cenach.

Napisano

Mam Rogue i jest to malutki plecak. Standardowa pompka nie wejdzie na pewno, a kieszonki są małe - telefon, dętka, narzędzia i tyle.

Poza tym w Camelbakach niezbyt przekonuje mnie bukłak. Niby ma deklarowane 2l, ale tak naprawdę trudno nalać więcej niż 1,5l. Jest z miękkiego tworzywa, więc nie da się go po prostu postawić na podłożu i napełnić (w przeciwieństwie do Deutera), a rurkę wciskają tak mocno, że bez kombinerek się nie obejdzie. Plusem jest ustnik, prostszy i wygodniejszy w użyciu niż Deutera.

Ale co kto lubi.

Napisano

Ostatecznie zdecydowałem się na Camelbak, bo jest najmniejszy, a mi chodzi głównie o to aby mieć ze sobą dodatkowy zapas wody, bo w Unibike Viper mam tylko jeden bidon i wystarcza mi to na max 50 km. Dlatego wielgaśny plecack 5, 8 czy 10 litrów wydaje się chyba nie dla mnie. Miejsce na pompkę czy dętkę to fajna sprawa ale chyba można bez tego żyć - szczerze mówiąc (odpukać) od trzech lat jeżdżę bez pompki i dętki i problemu nie było ;) Poza tym w torbie pod siodełkiem mam mały zestaw naprawczy, więć może wystarczy w razie czego.

Dzięki za opinie, jak tylko przyjdzie paczka, podzielę się wrażeniami.

Napisano
Miejsce na pompkę czy dętkę to fajna sprawa ale chyba można bez tego żyć - szczerze mówiąc (odpukać) od trzech lat jeżdżę bez pompki i dętki i problemu nie było Poza tym w torbie pod siodełkiem mam mały zestaw naprawczy, więć może wystarczy w razie czego.

Ja bym w cuda nie wieżył :D nie chce krakać ale kiedyś pewnie przyjdzie czas że będzie taka potrzeba mieć tą pompkę lub nawet i dętkę jeśli dziura zrobi się przy wentylu.

No ale chociaż dobrze mieć te łatki jak masz, a zawsze można kogoś w trasie spytać czy ma pompkę, gorzej jak więcej km zostało do zabudowań.

Mój młodszy brat jeździ sam za miasto 30-70km i nigdy nie bierze łatek, łyżeczek itd. bo liczy na cud chyba :D gdy w końcu zdecydowałem się z nim pojechać to 30km od domu zajechaliśmy na małą plaże a dojście było z przyciętej twardej trawy, jak na polu po żniwach i jakoś już mieliśmy wracać i tu nagle kapeć w przednim kole, pompke Topeaka wyciągnąłem i napompowałem i tak w sumie z 6x aż zanim prawie noc nas zastała w lesie to wyciągnąłem w końcu zapasową dętkę i multitoola topeak Allien ll i wymienilem dętkę, miał farta bo zawsze wożę sprzęt :D a rower po ciemku w lesie prowadzić... :P

Wcześniej myślałem czy ci napisać Deutera hydro lite czy jakos tak, ale on praktycznie nie miał kieszeni tylko jedna mała za suwakiem.

Obyś był zadowolony i długiego użytkowania ;)

Napisano

Nie będę zakładał nowego tematu, jakiś w miarę dobry i do powiedzmy 150 złotych plecak z bukłakiem mam takie typy

http://allegro.pl/lekki-plecak-kellys-raft-pod-buklak-2-komory-i2464355844.html

lub taki http://allegro.pl/markowy-plecak-rowerowy-rufin-4f-i2467067122.html

albo taki http://allegro.pl/plecak-rowerowy-campus-fondo-10l-pokrowiec-i2468583813.html

lub ewentualniehttp://allegro.pl/merida-plecak-xc-na-rower-free-pack-i2474009136.html do tych trzech pierwszych trzeba by dokupić bukłaki, ewentalnie ten 4F można od razu kupić z bukłakiem.

Deuter tutaj przez wszystkich polecany jest trochę jak dla mnie za drogi, nie będę go wykorzystywał w maratonach tylko na jakieś trochę dłuższe wycieczki. ;)

Napisano

Kellysa odradzam - miałem w rękach - polecam uczynić to samo. Szycia takie sobie, nici na wierzchu - upadek = porwany plecak.

Za to ten Campus wygląda niegłupio, nie mogę się wypowiadać osobiście na temat jakości tych plecaków - aczkolwiek poszukaj opinii w necie, podobno mocno zaczyna kuleć wykonanie i wytrzymałość. Chyba czytałem o tym na forum turystycznym, zresztą u nas też.

Merida, system tych "placków" na plecach do mnie nie przemawia, pełne ramiączka = zapocenia w kontakcie z ciałem.

Jeżeli chodzi o cenę.... Tez tak mówiłem. Z tym że zawędrowałem do różnych sklepów i pooglądałem wyroby mi polecane.

Powiem uczciwie, czasem cena jest kosmiczna w stosunku do jakości wykonania, np. plecak za 139 zł moim zdaniem powinien kosztować góra 40 właśnie przez wręcz tragiczną jakość wykonania. Przecież plecaka nie kupujesz na pół roku/rok.

Wolałem dopłacić.... nie żałuję, mimo nie małego grosza. Wybór - http://www.forumrowerowe.org/topic/116644-plecak-deuter-race-exp-air-subiektywna-opinia/page__fromsearch__1

Napisano

spokojnie kupisz go w granicach 240-250 zł.

a inne plecaki Deuter'a?? znalazłem na alledrogo parę innych modeli w granicach od 199 do 200 z groszami.

Napisano

W wątku który Ci podałem jest jeszcze jeden... również wart uwagi, ale w tej samej cenie. Naprawdę nie szalałem z wyborem. Bawiłem się w oglądanie blisko pół roku, nie ukrywam również z braku czasu i posiadania zastępczego wynalazku no name.

Wybór padł na ten model ponieważ najnormalniej wg mnie ( i nie tylko) jest najlepszy... kropka.

Podaj linki tych plecaków. Jak który/s miałem w ręku ( zapewne tak było bo oglądałem parę modeli Deutera) postaram się podzielić opinią.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pojeździłem trochę z moim Camelbakiem i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Plecak jest malutki, dokładnie taki jak chciałem - nie zawadza na plecach, waży mało i prawie go nie czuć podczas jazdy. Bukłak ma fajny duży wlew - nie ma problemu z napełnianiem go wodą. Ustnik świetny - póki co nic nie cieknie, ma też wygodny patent pozwalający na całkowite zablokowanie dopływu wody. Plecak służy tylko jako bukłak, bo nie zmieści się w nim nic więcej. Do małej kieszonki jeszcze nigdy nic nie włożyłem, bo nie wożę ze sobą tak małych rzeczy - sakwa pod siodełkiem jest o niebo pojemniejsza.

To co mi się (odrobinę) nie podoba, to fakt że choćbym chciał, nie mogę plecaka używać bez bukłaka, gdyż plastikowa obudowa wlewu jest jednocześnie elementem zapięcia plecaka. Na bardzo ostrych zjazdach w terenie plecak czasem zsuwa mi się lekko na kask - ale to dzieje się sporadycznie i raczej wynika ze złego wyregulowania szelek.

Pomimo przepłukania bukłaka bardzo ciepłą wodą (wrzątku lać się obawiałem), wciąż czuję lekki posmak plastiku od bukłaka w wodzie, co prawda po kilkukrotnym myciu już niemal niewyczuwalny ale jednak. Macie na to jakiś dobry patent?

Udało mi się go kupić za 149 zł - za taką cenę nie ma co się zastanawiać.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Cześć

Kolega mój podsunął mi ciekawą alternatywę dla Deutera Compact EXP Air 10+3 2012.

Też na siateczce za 300 zł już z bukłakiem:

http://www.sfpl.pl/s...egory&context=3

Zapraszam do lektury i oglądania. Polemikie będę śledził jak najnowszy odcinek Bonda.

Pozdrawiam forumowiczów

Znalazłem na allegro za 230.

Napisano

Pomimo przepłukania bukłaka bardzo ciepłą wodą (wrzątku lać się obawiałem), wciąż czuję lekki posmak plastiku od bukłaka w wodzie, co prawda po kilkukrotnym myciu już niemal niewyczuwalny ale jednak. Macie na to jakiś dobry patent?

ja do swojego często używam izotonika Active LAB ISO ACTIVE i mi zapach teraz nie dokucza, ale podobno nie polecane izotoniki do bukłaków, ale po nim w środku bukłak pachnie izotonikiem, nie sprawdzałem jeszcze jak sama woda pachnie teraz i smakuje przy piciu, ale możesz raz spróbować kupić jakieś izo i wsypać.

jak ktoś szuka plecaka to na http://sherpa.pl/plecaki są teraz 12 i 13 listopada obniżki o 21%. Ja zamówiłem sobie deutera compact exp air 10+2L :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...