rajsca Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Witajcie Potrzebuję pilnie pomocy, poniważ w sobotę mamy jechać na 2 tygodnie na rower, a tu damper umarł. Do rzeczy, mam (mąż ma) stary rower, o taki http://www.pearcecycles.co.uk/product/42. Tam damper to Fox Triad, długość 7 cali na 1,6. Wyliczyłam, i to daje 178 mm x 40 mm Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć amortyzatorów o podonych parametrach. To nie musi być dobry amortyzator. Rower jest stary i już głównie służy do wycieczek z dzieckiem. Zaproponowano nam nowego Fox Shox 2012 RP23 BV Adaptive Logichttp://www.foxracingshox.com/2012preview/display.php?t=shocks&p=99101 za atrakcyjną cenę 1200zł, ale ja bym chciała się zmieścić w 500zł. Co ciekawe, ten nowy ma długość 165 mm. Moje pytanie brzmi, czy mogę sobie znaleźć amortyzator 165 mm żeby zadziałał? Dodam jeszcze, że zmierzyłam odległość pomiędzy otworami w ramie (tzn, tam, gdzie mieści się damper). Minimum 120 mm (pomiar może nie być bardzo dokładny) max 200 mm. Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam Dorota
Fenthin Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Muszę Cię zmartwić, już chyba nikt nie produkuje damperów w tym rozmiarze. Możesz szukać jakichś używanych Foxów czy Manitou, ale to jak szukanie igły w stogu siana. Spróbuj przymierzyć, jak wygląda geometria przy 165mm i czy po ugięciu do 127mm zawieszenie nie będzie obijało. Rozwiązanie może nie najlepsze, ale poza naprawą dampera jedyne. Poza tym, 165x38mm to standardowy rozmiar, więc nie musisz ograniczać się jedynie do RP23. Ale z nowymi i tak ciężko będzie wstrzelić się w 500zł. Chyba, że jakiś Raidon, może... może Epicon. Choć to nadal niska półka.
kubek20 Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem było by znaleźć damper z jakiegoś Gianta o długości 184 mm. Zwiększenie skoku o tyle nie powinno jakoś mocno wpłynąć na jazdę, a taki damper jest w miarę łatwo dostępny
rajsca Napisano 10 Lipca 2012 Autor Napisano 10 Lipca 2012 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jeszcze będę szukać rozwiązań. Pozdrawiam Dorota
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.