Skocz do zawartości

[koła] opinie o tym kole Swift i piaście Joyotech

Wito12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym się od Was dowiedzieć coś na temat tego zestawu koła 26' gdzie zastosowana jest piasta JoyoTech, Obręcz Swift i rzekomo koło to jest 3 komorowe (choć zawsze słyszałem że są 2 komorowe) .

Co mi możecie powiedzieć na jego temat LINK.

Mam zamiar kupić tylne koło na wolnobieg pod MegaRange z uchwytem pod tarczę Avida BB5 Roundagon 180mm do roweru XC, którym będę jeździł po górach i asfalcie. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie co do kół ale chce je zamontować do ramy 20' lub większej.

Oczywiście że nie warto kupować piasty na wolnobieg. Jak już się zmienia koło warto kupić z piastą na kasetę. Nie będziesz miał problemu z krzywiącą się ośką szczególnie w terenie. Zdecydowanie polecam na łożyskach maszynowych NOVATEC. ALLEGRO

no tylko w tej akurat ofercie piasta nie ma uchwytu pod tarcze no i musiałbym jeszcze kasetę dokupywać bo teraz mam wolnobieg MegaRange i dlatego myślałem tylko koło zmienić z tym uchwytem pod tarcze.

Zainteresowało mnie to co napisałeś o krzywiącej się ośce bo właśnie już od dłuższego czasu zaobserwowałem że tylne koło nie chodzi mi prosto, czyli te piasty na wolnobieg są mniej trwałe i bardziej podatne zwłaszcza w terenie na skrzywienia niż te piasty pod kasety ?

w piescie pod wolnobieg piasta opiera się z jednej strony(pod tarcza) blisko ramy, z 2 natomiast lozysko jest oddalone o jakies 50mm, wiec "troszke" dalej to powoduje ze kazde uderzenie na kolo objawia sie tym ze wiekszosc uderzenia idzie w to miejsce bo jest prawie w linii z obręczą, a to powoduje krzywienie sie oski... dlatego wlasnie warto zainwestowac w kola pod kasete.

dla Ciebie najtansze koła to: cos na joytechu pod kasete, ale lepiej byloby cos na piescie novateca kupic.

piasta - 90zl

obrecz - 60zl accent (albo 40 remerx dragon/master disc) - tanszych nie ma...

szprychy - jestem zwolennikiem tanich szprych np za 13zl komplet z allegro. czarne. ale wiekszosc mnie za ten poglad nei lubi:)

w piescie pod wolnobieg piasta opiera się z jednej strony(pod tarcza) blisko ramy, z 2 natomiast lozysko jest oddalone o jakies 50mm, wiec "troszke" dalej to powoduje ze kazde uderzenie na kolo objawia sie tym ze wiekszosc uderzenia idzie w to miejsce bo jest prawie w linii z obręczą, a to powoduje krzywienie sie oski... dlatego wlasnie warto zainwestowac w kola pod kasete.

dla Ciebie najtansze koła to: cos na joytechu pod kasete, ale lepiej byloby cos na piescie novateca kupic.

piasta - 90zl

obrecz - 60zl accent (albo 40 remerx dragon/master disc) - tanszych nie ma...

szprychy - jestem zwolennikiem tanich szprych np za 13zl komplet z allegro. czarne. ale wiekszosc mnie za ten poglad nei lubi:)

to pewnie dlatego mam pokrzywione szprychy przy samej piaście od strony wolnobiegu i już 2 się mi tam urwały, czyli przy kasecie nie nie będę już miał tego problemu ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...