Skocz do zawartości

[CUBE z wgnieceniem] kupić czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rower faktycznie był ładny dopóki go nie zepsuliście przymocowując mu ten ogon, czy może to jest ster kierunku. Czy może to jest antena jakaś...

No sam nie wiem co to jest :teehee:

Sam mam podobny, ale dopinam go jak mam pewność deszczu bo tak to wstyd trochę ;)

Dodam, że Moja Pani -- która właśnie tak ładnie mi zapozowała w niedzielę do owej fotografii -- jest z tego roweru niezmiernie zadowolona. Jedzie się na nim pewnie, ładnie wygląda, jest naprawdę bardzo solidny. Trochę to-to waży, no ale cóż: jeśli coś ma być solidne ale niedrogie, to się nie okłamujmy (nb. wśród wcześniej Tobie proponowanych rowerów widzę jakiś wynalazek ze stalową kierownicą... Panowie producenci, ze stali to się robi ramy rowerowe, ale nie kierownice!)

Tutaj pojawia się zgrzyt - rower kosztujący 3200 katalogowo oceniasz jako taniego, ciężkiego klocka, a koleżanka ma do wydania niewiele ponad 1k. Co za to można kupić ?

Napisano

Wstyd to kraść ;)

Też mam błotniki i zakładam jak leje.

Można rower zajumać,a błotnik zostawić- łatwo się zdejmuje ;)

ps. wychodzi na to że mam babski rower eh ;/

No nic muszę z tym żyć :D

Napisano

Tutaj pojawia się zgrzyt - rower kosztujący 3200 katalogowo oceniasz jako taniego, ciężkiego klocka, a koleżanka ma do wydania niewiele ponad 1k. Co za to można kupić ?

Tańszy Cube A-klasse nie będzie wyraźnie cięższy, bo to jest ta sama rama. Ba, ten Aim na V-hamulcach może być nawet lżejszy -- w Acid są np. hamulce Hayesa, które wyglądają na dość ciężkie.

Napisano

Nie wiem czy ten CUBE nie jest za mały na Twoją Panią ?

Pierwsze zdjęcie pomyślałem, że tak wyszło ale na tym drugim to już mam niemal pewność.

Noga niemal prosta więc sztyca wyciągnięta w niebo, a kolanami niemal w kierownicę.

Napisano

Chyba nie jest tak źle, sztyca wygląda na wyciągniętą na pół skali, chociaż faktycznie na 2 zdjęciu wydaje się trochę mały.

Jakbym nie wiedział ile ma wzrostu to bym strzelał że jeśli to rama 16" to dziewczyna ma pewnie ze 165 lekko. Może zdjęcie trochę przekłamuje.

Na 158cm rama 16" powinna być akurat. Moja dziewczyna ma LTD ramę 18" i dla mojej siostry która ma 167cm jest zdecydowanie za duży.

LTD ma bardziej sportową geo niż Acid, więc górna rura w Acidzie krótsza, ale mimo wszystko chyba 18" dla Pani Olgierdowej ;) byłaby za duża.

@ago

Nie czekaj do grudnia czy innego stycznia, kupisz parę złotych taniej (albo i nie) a ucieknie Ci pół roku jazdy. A to przecież bezcenne. Jeśli ten Aim nie mieści Ci się w budżecie to bierz śmiało tego Avengera, bardzo sensownie złożony sprzęt jak na 1200zł.

Napisano

Nie wiem czy ten CUBE nie jest za mały na Twoją Panią ?

Pierwsze zdjęcie pomyślałem, że tak wyszło ale na tym drugim to już mam niemal pewność.

Noga niemal prosta więc sztyca wyciągnięta w niebo, a kolanami niemal w kierownicę.

Brawo, masz oko jak strzelec wyborowy ;-)

Chyba nie jest tak źle, sztyca wygląda na wyciągniętą na pół skali, chociaż faktycznie na 2 zdjęciu wydaje się trochę mały.

Jakbym nie wiedział ile ma wzrostu to bym strzelał że jeśli to rama 16" to dziewczyna ma pewnie ze 165 lekko. Może zdjęcie trochę przekłamuje.

A za tę wypowiedź -- powyżej podkreślenie moje -- przydzieliłem nawet punkcik ;-) bo na zdjęciach (wpływ aparatu, ogniskowej i perspektywy na obraz świata) też się trzeba znać -- nie przymierzając jak na sprawach, o których się człek wypowiada.

Oba pstryczki powstały różnymi aparatami, z różnymi obiektywami, ba -- nawet ja trzymałem aparat w innej pozycji.

Nie proponowałbym P.T. Wątkodawczyni roweru, co do którego nie byłbym pewien, że może być OK dla kobiety. Nie pracuję w sklepie rowerowym, nie sprzedaję żadnych Krossów czy Unibików -- lecz jestem pewien, że jakbym znał kobietę, która fajnie sobie radzi na takiej maszynie, nie zapomniałbym o tym.

A teraz proszę, na okrasę, fotka cyknięta kilka sekund przed zdjęciem z poprzedniej strony niniejszego wątku:

7544469818_b30dfbba88_b.jpg

Cała tajemnica fotografii: tutaj z przyklęku, tam z przedpiersi.

I na marginesie: Cube A-klasse ma ten feler, że jest krótki. Jakbym chciał taki dla siebie, patrząc na wysokość ramy, sięgałbym pewnie po 18", ale miałbym chwyty prawie w kieszeniach szortów. Natomiast osobiście preferuję dłuższe ramy, toteż mój rowerek ma ETT=602 mm przy rozmiarze 18" (dla porównania: dla Cube "A" rozmiar ETT=596 mm, ale przy ramie 20", nawet 20-calowa rama Cube LTD ma ETT=599 mm).

Napisano

Witam wszystkich :)

Podsumowując w dniu dzisiejszym…

Z tych używanych Cubów (niestety) rezygnuje, jednak nie ma sie co pchać w używany rower. Może kiedyś stane sie szczęśliwą posiadaczką jakiegoś ładnego nowiuśkiego Cuba, a póki co zadowole sie czymś innym.

na razie obstaje między :

Mbikiem Avangerem,

Krossem X3,

Krossem Level A2 (swoją drogą to chyba niezła okazja? no i rower fajny :) tak więc rkopec16 dzięki za info warte rozważenia)

które mi z resztą podsunęliście i nie powiem wszystkie 3 podobają mi sie prawie jednakowo z lekką przewagą jednak Cuba yyy Mbika znaczy (to wszystko przez zdjęcia Olgierda ;) eh jednak te Cuby są najpiękniejsze…

Teraz tylko pozostaje wybrać sie do sklepu jak najszybciej do grudnia nie będę czekała skoro tak radzicie.. Przymierze jednego Krossa potem drugiego i coś wybiore, a jeśli stanie sie tak, ze mi nie podpasuje ani jeden zdecyduje sie na Mbike, skoro padło chociaż jedno dobre słowo na jego temat co mnie cieszy :) Tylko znowu przeraża mnie jakby gdyby coś rzecz jasna serwisowanie, w Kielcach nie sprzedają Mbika więc trzeba będzie wysyłać??

No chyba, że traficie całkiem przypadkiem na jakąś fajną okazje to ładnie proszę dajcie znać ;)

No i musze wam podziękować za pomoc, bo myślałam że nikt sie nie zainteresuje…

Napisano

Z tych używanych Cubów (niestety) rezygnuje, jednak nie ma sie co pchać w używany rower.

To nie tak. Z używanym rowerem jest prawie jak z używanym autem -- prawie, bo zdecydowanie łatwiej nawet zauważyć pewne niedociągnięcia i ocenić ich wpływ na cenę (ale jest też inaczej, bo bite auto może się jeszcze do czegoś nadawać, zaś bitą ramę rowerową lepiej obchodzić dookoła).

Więc jeśli masz kogoś pod ręką, kto się zna na tym i masz możliwość podejść i zobaczyć taki rower -- to nie ma się czego bać.

Na Allegro -- patrząc na zdjęcia -- też można wybrać coś niezłego (ja tak kupiłem 2 rowery i chociaż obu już nie mam, obydwa strzały były w 10-tkę). Wszystko zależy od ceny.

Napisano

O serwisowanie się nie martw. Poza naprawami związanymi z z poważnymi uszkodzeniami (np. pęknięcie ramy) to spokojnie możesz serwisować rowerek wszędzie indziej. Od siebie mogę polecić w Ck świetny serwis o którym mowa w dziale "forum regionalne - Świętokrzyskie". Solidnie i cenowo najtaniej w Ck.

Co do Krossa Level to jest to typowa wyścigówka więc jak będziesz się mierzyć do niego to zwróć uwagę czy pasuje Ci taka pozycja.

No i jeszcze raz podpowiem idź do Suportu i zobacz czy nie ma tam czegoś używanego bo tam bez żadnych obaw możesz kupic taki rower nawet jak się nie znasz na tyle żeby ocenić jego stan. Zajechanych egzemplarzy Facet najzwyczajniej nie skupuje. Pewnie też dlatego nigdy nie ma za dużo uzywanych ale można trafić tam okazję dobrą.

Napisano

Witam ja bym do tego wszystkiego dołożył może jeszcze meridę juliet co prawde osprzęt jak i amor jest niskich lotów ale za to rama ma całkiem fajną geo i może po sezonie pokusił bym sie o jakiś mały upgrade w stylu spinnera sw7?

Swoją dorgą olgierd śliczną masz modelkę, jak się nie mylę most w Rucianem-nida?

Napisano

HAHA mały kraj iłatwosie pomylić, nawinąłem bo w Rucianem właśnie też sobie cyknąłem fotkę na takim moście i 30km w Piszu także:)

Co do bika to nsensownym pomysłem jest kupić nie drogi rowerek używany który będzie już jakąś bazą i został wyposażony w jakieś w miarę dobre części. Na pewno w pierszej kolejności skupił bym się na amorze bo między dobrym i tanim a słabym i tanm jest większa różnica niż np. przerzutkami.

Po sezonie kiedy są mniejsze ceny gdzieś w grudzień-luty kupił lepszy nowy napęd jak środki pozwolą to ciężkie elementy zamienił na lżejsze.

Na pewno wyjdzie taniej.

Napisano

Level bym powiedziała taka "niby" wyścigówka, bo niby tak, niby nie, ma wysoką główkę ramy, co do wyścigówki już nie pasuje. Mimo wszystko i tak do wszystkiego musisz się przymierzyć

Mbikiem Avangerem

na aukcji, którą podałaś ma 19' zdecydowanie za duża do wzrostu poniżej 160

Napisano

Level bym powiedziała taka "niby" wyścigówka, bo niby tak, niby nie, ma wysoką główkę ramy, co do wyścigówki już nie pasuje. Mimo wszystko i tak do wszystkiego musisz się przymierzyć

Także dlatego, że rozmiar "S" w przypadku Krossa to... 17" (sic!) z górną rurą 580 mm (wg tej ich świetnej opisówki). To zdecydowanie nie są rowery dla niewysokich osób.

Napisano

jeśli to miałaby być 17' to z drugiej strony byłyby za krótkie jak na ten rozmiar (zdecydowanie za krótkie) - a ja patrzę na nie realnie po przymiarkach, nie patrząc na tabelki i inne cuda, bo tabelka to teoria, która często nie przekłada się na praktykę

Napisano

każdy producent ma inacze jednak są pewne wyznacznieki dla danego wzrostu konkretny rozmiar ramy lw tym przypadku 17 przy 168cm moze być ok lecz nie musi zważywszy chociażby na kont głowki i baże kól, zgodze się dopasowanie to indywidualna sprawa i trzeba sie przejechac bikiem zanim się go kupi ale trzeba też znać wszystkie parametry ramy by wiedzieć czego szukać, moja kobieta chociażby lubi moja kule z 04roku, rozmiar 18', górna rura 56cm a kont 69 stopni jej odpowiada bardzo a ma 165 cm:)

Napisano

Witajcie,

Właśnie dzisiaj mi sie coś nasunęło nowego... co do używanych rowerów - jak sprawdzić czy dany używany rower nie jest czasem kradziony? Przyznam ze tego bym nie chciała... Sprawdzić nr ramy z papierami wiem, ale jeśli ktoś np takowej nie ma?

Tym sposobem kolejny powód do zakupu nowego roweru. Mimo, że te Cuby mnie nęcą i nęcą. Nawet ten z wgnieceniem, a do tego widze, że zaczyna tanieć. Co do Cuba z tutejszego ogłoszenia hmm niestety nie jest mi po drodze do niego, a bez macania roweru nie ma.. idąc za Kolegów i Koleżanek podpowiedziami więc jednak decyduje sie póki co na coś nowego nie Cubowego.

Jeśli w Suporcie nic nie znajde to do wyboru mam 3 rowery, o których wcześniej wspomniałam. Jeśli Kross mi nie podpasuje to zaszaleje i wezme Mbika, a co w końcu raz sie żyje, a lato sie kończyć zaraz będzie. Tym bardziej, że skoro problemu z serwisowaniem Mbika kupionego w Internecie nie będzie, to nie ma co panikować. O pozycje „wyścigową” sie nie martwie wiem, że będzie mi pasowała.

Zostaje jeszcze kwestia rozmiaru, najlepsza byłaby chyba dla mnie 16”, a z tego co widze to oba rowery tzn. Kross i Mbike mają ramy 15”, 17”, 19” itd więc wybór mam mały bo 15” będzie za mała.

Napisano

A ile Ty masz wzrostu?

ZTCW 158 cm.

Zostaje jeszcze kwestia rozmiaru, najlepsza byłaby chyba dla mnie 16”, a z tego co widze to oba rowery tzn. Kross i Mbike mają ramy 15”, 17”, 19” itd więc wybór mam mały bo 15” będzie za mała.

Do niedawna jeździłem na Treku o dość ściganckiej geometrii. Mam 180 cm, a rowerek był 17,5" -- dlatego, że wówczas Trek jeszcze nie robił 18,5" (dziś bym pewnie takiego brał). Zauważ więc, że myślisz o rowerku ździebko mniejszym.

Przy wzroście 158 cm powinnaś celować we w miarę najmniejszy rozmiar ramy (bez obrazy ;-) -- w końcu dla kogoś one są ;-)

(Dodam, że tego Treka odkupiła ode mnie znajoma, która ma jakieś 165 cm -- wygląda na nim jak na szosówce. Odradzałem, ale tak jej pasowało.)

Co do używek: część sprzedających ma do nich papiery. Owszem, przy rowerach ciągniętych zza granicy zwykle nie możesz na coś takiego liczyć i tu faktycznie jest ryzyko...

Napisano
jak sprawdzić czy dany używany rower nie jest czasem kradziony?

na każdej ramie numer jest wybity, zwykle pod suportem

co do rozmiaru to w nic większego niż 16' celować nie powinnaś

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...