maszmol Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Posiadam amortyzator taki jak w tytule, pytanie moje do Was jest takie : na jednym goleniu są parametry do nabicia pompką i nie wiem według czego się trzymać, mam 87kg wagi i trasy układają się następująco - 60% teren a 40% szosa. Ile nabić ( 140-160 psi dla skoku 80mm czy 100-120psi dla skoku 100-120mm ) aby amor optymalnie sprawował się w każdych warunkach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo191f Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Ustaw SAG ksiazkowo, tzn jezeli masz skok 80mm to SAG 15-20% skoku, a dla 100-120mm skoku SAG w granicach 20-25%. Pojezdzisz i zdecydujesz, czy zostawic, podpompowac, a moze jednak zmniejszyc cisnienie. Pompowanie wg "ksiazkowego" cisnienia nie zawsze daje dobre rezultaty. Metoda prob i bledow dobrac dla siebie cisnienie i je zapamietac. Dopiero pozniej w razie pozniejszego dopompowywania mozna pompowac do ustalonego przez siebie wczesniej cisniena. Dla przykladu moj Epicon przy napompowaniu do cisnienia z instrukcji (dla mojej wagi i skoku amora) byl za twardy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 pompowanie wg tabelki nigdy nie daje dobrych rezultatow ja smigam na jakichs 70% zalecanego cisnienia w suntourze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoZaBzdura Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Mam pytanie czy owy amorek moge pompowac zwykla pompka? Mowa o tej pompce: Pompka podłogowa Topeak JOE BLOW MAX HP http://www.sklepmtb.pl/towar/pompka-podlogowa-topeak-joe-blow-max-hp-rozne-kolory/ Czy bede potrzebowal tej: Pompka rowerowa do amortyzatorów Topeak Pocket Shock DXG http://www.sklepmtb.pl/towar/pompka-rowerowa-do-amortyzatorow-topeak-pocket-shock-dxg/ Pomozecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 31 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Pompować możesz, ale o ile w ogóle wsadzisz głowicę pompki na zawór to i tak po odpięciu pompki w moment całe powietrze zejdzie, kup lepiej tę przeznaczoną do amortyzatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Jak w mój wpompuję tyle ile zaleca producent jest twardy jak deska.Powietrzny chyba jest po to aby dostosowac go pod własne wymagania.Sprężyna stalowa ma określone z grubsza parametry i to jest ta różnica(poza wagą amorka oczywiście). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
umbrellavirus Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Ja Recona pompowałem na 55-58psi ( 120mm skoku, 85kg, 90% las). Jeździło się miękko, wygodnie, ale podczas hamowania potwornie nurkował. To było jednak najlepsze z możliwych ustawień. Ciśnienie z komorze zależne jest także od geometrii ramy, więc nikt nie poda tobie najlepszej wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Temat juz tyle razy był wałkowany z reconami, epikonami i innymi nami ... pompujesz ile sobie życzysz. Zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.