Skocz do zawartości

[WYPRAWA] Dolny śląsk (objazdowo) lub Wrocław->szczecin

Koovert

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Poszukuję chętnego (lub chętnych) na tygodniową wyprawę rowerową w terminie 21-29. Planowany dzienny dystans do pokonania to 100-150km (czyli planowanie wg. mapy ok 110km dziennie, bo w rzeczywistości zawsze wychodzi więcej), jazda z sakwami po asfalcie i polnych drogach (stricte górskie szlaki raczej odpadają, ze względu na sakwy i to, że bardzo terenowe opony nie zdzierżą takiej ilości asfaltu).

Na razie jeśli chodzi o trasę, to mam w głowie dwie wersje:

1) Wrocław - Wielkopolska - Pojezierze Drawskie - Szczecin (proponowane fragmenty trasy (1 2 3 4)

2) Trasa objazdowa po dolnym śląsku: Góry Izerskie (chodzą mi po głowie na przykład z tego powodu), Kotlina Kłodzka, fragment wzdłuż Odry...

Początek sugerowałbym w Brzegu (bo tam dojadę z domu w jeden dzień, inaczej będę musiał już łapać pociąg) ale to tylko sugestia.

Generalnie trasa raczej zwiedzająca. Nie walenie maksymalnej ilości kilometrów jak najszybciej, ale też tak, żeby kończąc dzień zmęczyć się trochę.

Noclegi: schroniska jako domyślne + namiot w zapasie (jakby była świetna pogoda, drogi nocleg, brak miejsc, koniec dnia/sił w szczerym polu) czy to na dziko czy na polu namiotowym.

Termin niestety jest sztywny (ale sama wyprawa może być krótsza). Odnośni ilości osób to myślę że optymalne było by jechanie w 2-4 osoby. Sam już byłem parę razy na takiej wyprawie, więc nie jest to dla mnie kompletna pierwszyzna, ale do profesjonalisty brakuje mi dużo.

Jeżeli chodzi o szczegóły to wychodzę z założenia, że wszystko jest do dogadania. Sam jestem ze Śląska, ale górnego, więc dojeżdżał na miejsce i dogadanie trasy osobiście we Wrocku raczej odpada (chyba, że pisałby się ktoś z okolic Katowic) i pozostaje mail (wolczyk.m na gmailu) lub telefon (600269448).

• 2 tygodnie później...

Hej,

Jeżeli ktoś chciałby się podłączyć na wyprawę, to jadę taką trasą. Kiedy dokładnie i gdzie będę ciężko powiedzieć, więc jeżeli ktoś chciałby dołączyć, to trzeba by się zdzwonić (telefon podałem w poprzednim poście). W zależności od tego kiedy dojadę do Wrocławia może skuszę się jeszcze na wypad do Kotliny Kłodzkiej albo na podjazd w stronę Gliwic.

21.07 10:18 przyjazd do Białogardu.

Białogard - DW 163

Połczyn Zdrój - Żółty szlak zwiniętych torów

Złocieniec

Czaplinek

Borne Sulinowo

Okonek - Zielony szlak: transwielkopolska trasa rowerowa odcinek północny

PODGAJE

JASTROWIE

TARNÓWKA

PŁYTNICA

PIŁA

TRZCIANKA

CZARNKÓW

LUBASZ

OBRZYCKO

DANIELE

BRĄCZEWO

SZAMOTUŁY

BABORÓWKO

PAMIĄTKOWO

PAWŁOWICE

SOBOTA

KIEKRZ

POZNAŃ - Zielony szlak: transwielkopolska trasa rowerowa odcinek południowy (ewentualnie EuroVelo 9: Poznań Luboń Puszczykowo Mosina Żabno Sulejewo Brodnica Przylepki Manieczki Krzyżanowo Błociszewo Rąbiń Łuszkowo Zbęchy Bieżyń Lubiń Żelazno Stankowo Stary Gostyń Gostyń Grabonóg Tanecznica Bodzewo Domachowo Sułkowice Gębice Krzyżanki Skoraszewice Kołaczkowice Dłoń Kołaczkowo Jutrosin Dubin Zaorle)

TULCE

KOSZUTY

ŚRODA WIELKOPOLSKA

MIROSŁAW - Czarny szlak Żerkowsko-Czeszewska "Ósemka"

Winna Góra

Białe Piątkowo

Czeszewo

Szczodrzejewo

Nowa Wieś Podgórna

Pogorzelica

Śmiełów

Brzostków

Raszewy

ŻERKOWSKO-CZESZEWSKI PARK KRAJOBRAZOWY

ŻERKÓW

Pawłowice - Zielony szlak trans-wielkopolski (powrót z czarnego)

Stęgosz

Radlin

Wilkowyja

Annapol

JAROCIN

Wola Książęca

Twardów

KURCEW

PLESZEW

TURSKO

GOŁUCHÓW

JEDLEC

KALISZ

DROSZEW

LEWKÓW

OSTRÓW WLKP

TRZCIELIN

ANTONIN

OSTRZESZÓW

PARZYNÓW

KOBYLA GÓRA

PÓLKO

SIEMIANICE

Milcz - koniec Transwielkopolskiego

1)

Wałkowa

Czarnogóźnice

Wierzchowice

Świebodów

Łazy Wielkie

Czeszów

Zawonia

Rzędziszowice

Węgrów

Bierzyce

Łozina

Bąków

lub

2)

Zaorle - powrót na EuroVelo 9

WROCŁAW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...