Skocz do zawartości

[korby+wolnobieg] Krzywa linia

Bentrado

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Podczas kończenia składania roweru tzn. gdy miałem montować łańcuch, zauważyłem pewną niedogodność. Korby + wolnobieg powinny być ze sobą w takiej lini:

00787168071854142825.gif

Niestety u mnie są w takiej:

16734279235865467917.gif

Przemieniałem wkład suportu na drugą stronę, pomogło to o jeden centymetr ale nadal przerzutki raczej by nie działały prawidłowo. Jak to naprawić? Dodam, że odstęp między ramą a prawą korbą wynosi 2-2,5 cm. Gdyby to zlikwidować (nie wiem czy to jest możliwe) nie widać byłoby w ogóle suportu.

Pokażę jeszcze na zdjęciach:

73715082330430062994.gif02352319551205217778.gif07130519184324468821.gif99032411399331780826.gif

Zauważyłem również w innym rowerze trochę różnicy aczkolwiek powyższa rama jest starą ramą, przemalowaną na biało gdzie stare korby miały taki sam odstęp.

12417262821160266431.gif

Z góry dziękuję za odpowiedź, na pewno jakoś się odwdzięczę.

Napisano

Zalecana długość osi do tej korby to 113 mm, z tego co widzę masz suport starego typu (rozbierany), więc możesz kupić tylko nową oś i wymienić, ewentualnie cały nowy suport, np coś takiego: SUPORT SHIMANO BB-UN26 68/113mm KWADRAT (2458395755) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

@up

Skąd pewność, że on się wkręci tam do tej dziury? Chodzi mi o gwint i cały rozmiar, czy 113 nie będzie za krótkie.. Ta rama jest dziwna więc trzeba tutaj uważać. :D

Napisano
Skąd pewność, że on się wkręci tam do tej dziury? :D

100% pewności to nigdy nie ma :P zmierz szerokość mufy jeżeli ma 68 mm, to raczej masz standard, czyli będzie pasować, wymieniałem kiedyś suport w starym rowerze (94r) i pasowało bez problemu.

Napisano

100% pewności to nigdy nie ma :P zmierz szerokość mufy jeżeli ma 68 mm, to raczej masz standard, czyli będzie pasować, wymieniałem kiedyś suport w starym rowerze (94r) i pasowało bez problemu.

A czy mozna przyciąć tą ośke? Oczywiście jak ktoś wie jak to zrobić tzn przyciąć i doszlifować?

Napisano
A czy mozna przyciąć tą ośke?

Nie ma rzeczy niemożliwych ;)

A tak poważnie to ja bym tego nie próbował, bo oprócz obcięcia ośki musiałbyś podszlifować "kwadrat", żeby wszedł w korbę. Zachowasz istniejące kąty? Bardzo wątpię, a wtedy korbę rozwalisz sobie w oka mgnieniu. Ponadto nie wiadomo czy nie musiałbyś pogłębić i przegwintować otworu na śrubę mocującą ... także nakład pracy duży, efekt końcowy wątpliwy. Sama ośka na allegro kosztuje 6zł. Fakt nie widzę w tej chwili o długości 113, (nie wiem może nie ma takich w ogóle), podjedź do rowrowego i zapytaj.

Mierzyłeś mufę, ma 68 mm? Gwint masz prawy z lewej strony i lewy z prawej?

Napisano

Nie ma rzeczy niemożliwych ;)

A tak poważnie to ja bym tego nie próbował, bo oprócz obcięcia ośki musiałbyś podszlifować "kwadrat", żeby wszedł w korbę. Zachowasz istniejące kąty? Bardzo wątpię, a wtedy korbę rozwalisz sobie w oka mgnieniu. Ponadto nie wiadomo czy nie musiałbyś pogłębić i przegwintować otworu na śrubę mocującą ... także nakład pracy duży, efekt końcowy wątpliwy. Sama ośka na allegro kosztuje 6zł. Fakt nie widzę w tej chwili o długości 113, (nie wiem może nie ma takich w ogóle), podjedź do rowrowego i zapytaj.

Mierzyłeś mufę, ma 68 mm? Gwint masz prawy z lewej strony i lewy z prawej?

Gwint jest nieco ponad 63mm dlatego zdecydowałem się na własną opcję. Wszystko ładnie przeciąłem, zachowałem kąty i kwadrat oraz pogłębiłem gwint. Nie ma ani luzów, ani centry więc póki co wygląda to wraz z korbą świetnie. Dzięki za pomoc :)

Napisano

Idę o stówkę, że to tak jak u mnie standardowe wymiary i spokojnie można kupić wkład suportu.

Pamiętaj, że jeśli coś źle zrobiłes, to nie wyjdzie to od razu, ale potem może być za późno ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...