Skocz do zawartości

[łańcuch] jaki łańcuch do 10 rzędowego napędu?

ralph03

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam rower Cube LTD Pro 2011.

Zerwałem dziś 2x łańcuch. Wina po stronie dupiatego multitoola Meridy ze skuwaczem. Skuwacz się wygiął i 2x źle skuł mi łańcuch. No i to byly moje pierwsze zabawy z tego typu urządzeniem, wcześniej rozkuwałem łancuch do czyszczenia. Po okolo 100 km na plaskim terenie zerwał się.

Musiałem skrócić łańcuch aż o 6 ogniw, bo raz mi bolec wypadł i już nie udało mi się w terenowych warunkach wsadzić go poprawnie... żaden ze mnie fachowiec.

Mój obecny łańcuch to Shimano CN-HG74 10-speed, 108 links. W tej chwili brak w nim 6 ogniw.

Pytanie co z tym fantem robić? Raczej nie dokupię luzem tych 6 ogniw...

Zastanawiam się czy nie kupić całkowicie nowego łańcucha tylko nie wiem który:

http://www.karbonowy.pl/lancuchy/305-lancuch-wippermann-connex-10s8.html

http://www.karbonowy.pl/lancuchy/87-lancuch-wippermann-connex-10sg.html

który z tych dwóch możecie polecić, bo czytałem że wippermann to dobra firma i z łańcuchem jak widać spinka jest już spinka. Tutaj jest ciut więcej ogniw, ale skróciłbym je do tych moich 108.

Do moderatora. Dzięki za usunięcie mojego tematu, który osobiście raportowałem z prośbą o poprawę, bo nie znalazłem opcji edytuj. Myślałem że tag, to własnie klamrowe nazewnictwo i tam właśnie użyłem odpowiedniego słowa łańcuch.

Napisano

Masz rację Wipperman to dobra firma. A kupując ze spinką zaoszczędzisz sobie problemu z rozpinaniem łańcucha. Co się tyczy wyboru to ja bym wziął niklowany. Aczkolwiek niewielka różnica między nimi jest. Różnią się tylko powłoką, a to kwestia estetyki.

Napisano

a czy można zrobić taki myk?:

ten Wippermann ma 114 ogniw. Moj obecny Shimanowski łańcuch zostal przeze mnie skrócony do 102 ogniw ze 108. Czyli brakuje mi 6 ogniw.

Czy mogę przerzucić z Wippermanna ogniwa do łańcucha z Shimano? Będzie to kompatybilne? Dorzuciłbym jeszcze dodatkową spinkę do Shimano i miałbym 2 łańcuchy do manewrowania.

Napisano

Nigdy takich rzeczy nie robiłem. Jeżeli rozmiarami ogniwa są podobne (chodzi o szerokość), to można spróbować, ale na własne ryzyko. Jak chcesz już kombinować, to kup drugi łańcuch shimano i dokup sobie ze dwie spinki, do każdedo po jednej będziesz miał. Taka operacja wydaje się być lepsza niż łączenie łańcucha dwu różnych firm.

Napisano

Jak na razie jeden z forumowiczów zaproponował mi wysłanie brakujących ogniw z tego samego typu łańcucha, który posiadam.

Dokupię spinkę i myślę, że będzie dobrze :) szczególnie, że zamówiłem też normalny skuwacz.

Napisano

Co do łańcucha Wippermann to można kupić każdy model 10 rzędowy bo działają identycznie. Teraz kupiłem najtańszy w linii 10s0 i działa tak samo jak 10sG i 10s8. Doszedłęm do wniosku, że lepiej mieć dwa tańsze.

• Mod Team
Napisano

Wracając do tematu łączenia ogniw, nie ma większych przeciwwskazań ale trzeba pamiętać aby łączyć ogniwa o podobnej wytrzymałości i rozciągliwości, bo jak do dobrego łańcucha wsadzimy kupę i odwrotnie lancuch będzie nie równomiernie naciągniety po pewnym czasie i napęd szybciej sie zacznie zużywać.

Z tego co mi wiadomo connexy są mocniejsze od shimano ...

• 2 miesiące temu...
Napisano

Co do łączenia łańcuchów z odcinków to może ma to rację bytu w 8rz. ale nie w napędach 10 rz - to rozkucie łańcuch raz pozostawia na trzpieniu skuwacza taki metalowy o-ring - 200% pewności że łańcuch w tym miejscu pęknie (sprawdzone organoleptycznie). Ja wychodzę z założenia że lepiej kupić dwa tańsze łańcuchy i wymieniać regularnie niż jeden lepszy i zajechać nim kasetę. Sam kupiłem ostatnio Srama 1051 po 85 zł w Bikestacji i jest to najlepsze moim zdaniem rozwiązanie budżetowe - łańcuchów shimano nie lubię. Co do problemów z rozpinaniem spinek (Sramowskich w szczególności) to też borykałem się z tym tematem ale wystarczy zainwestować w takie szczypce http://www.bikestacja.pl/klucz-bike-hand-rozpinania-spinek-lancucha-p-27612.html?cPath=297_255_764 i problem przestaje istnieć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...