yazon Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Witam wszystkich forumowiczów. Od 2 dni jestem posiadaczem nowego roweru Raleigh Strom 2.0 wersja Disc. Dzisiaj zauważyłem niepokojący mnie objaw terkotania w przednim kole. Dźwięk jest słyszalny tylko podczas jazdy i przy prędkości od około 15km/h. Poczatkowo myślałem, że to może tarcza ociera o klocek hamulcowy, ale to byłby inny dźwięk ( regulowałem hamulaec bo po zmontowaniu koła ocierała). Podejrzewam problem z piastą - kulkami lub szprychy. Zarejestrowałem ten dźwiękAUD-20120708-WA0002.zip telefonem. Bardzo bym prosił o osoby, któe słyszały nie jedno wydobywające się z roweru o rozpoznanie tego dźwięku. Rower jest oczywiście na gwarancji, jednak chciałbym mieć pewność, czyt jest to coś poważnego, czy samo ustanie. Może potrzeban jest wizyta w serwisie w celu regulacji? Dodatkowe informacje: Ważę 80 kg, 186 cm wzrostu, na rowerze przejechałem maks. 10 km. Pozdrawiam serdecznie.
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2012 Mod Team Napisano 8 Lipca 2012 Nie wiem jaki dźwięk mógłby zajmować 12kb ale możliwe dzwoni faktycznie tarcza a winowajca jest opona a dokładniej je bieżnik, koło wpada w wibracje i sobie wydaje dźwieki.
yazon Napisano 11 Lipca 2012 Autor Napisano 11 Lipca 2012 Dźwięk był mocno skompresowany. To na pewno nie jest opona, dźwięk jest 'metaliczny'. Nagrałem krótki filmik, słychać na nim ów dźwięk i wiatr: Dziękuję z góry za pomoc!
Mod Team Puklus Napisano 11 Lipca 2012 Mod Team Napisano 11 Lipca 2012 Mi to brzmi jak by tarcza ocierała o zacisk lub o klocki ... w przednim kole nie ma co dzwonic i terkotać ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.