Skocz do zawartości

[koło] przednie, terkotanie

yazon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Od 2 dni jestem posiadaczem nowego roweru Raleigh Strom 2.0 wersja Disc. Dzisiaj zauważyłem niepokojący mnie objaw terkotania w przednim kole. Dźwięk jest słyszalny tylko podczas jazdy i przy prędkości od około 15km/h. Poczatkowo myślałem, że to może tarcza ociera o klocek hamulcowy, ale to byłby inny dźwięk ( regulowałem hamulaec bo po zmontowaniu koła ocierała). Podejrzewam problem z piastą - kulkami lub szprychy. Zarejestrowałem ten dźwiękAUD-20120708-WA0002.zip telefonem.

Bardzo bym prosił o osoby, któe słyszały nie jedno wydobywające się z roweru o rozpoznanie tego dźwięku. Rower jest oczywiście na gwarancji, jednak chciałbym mieć pewność, czyt jest to coś poważnego, czy samo ustanie. Może potrzeban jest wizyta w serwisie w celu regulacji?

Dodatkowe informacje:

Ważę 80 kg, 186 cm wzrostu, na rowerze przejechałem maks. 10 km.

Pozdrawiam serdecznie.

• Mod Team
Napisano

Nie wiem jaki dźwięk mógłby zajmować 12kb ale możliwe dzwoni faktycznie tarcza a winowajca jest opona a dokładniej je bieżnik, koło wpada w wibracje i sobie wydaje dźwieki.

Napisano

Dźwięk był mocno skompresowany. To na pewno nie jest opona, dźwięk jest 'metaliczny'. Nagrałem krótki filmik, słychać na nim ów dźwięk i wiatr:

Dziękuję z góry za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...