Skocz do zawartości

[rama] Tajemniczy wgniot na ramie dartmoor

jagan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów,

Jak widać jestem nowym użytkownikiem, więc na wstępie proszę o wyrozumiałość. Zakupiłem ramę rowerową DARTMOOR HORNET 2011, po dokładnych oględzinach zauważyłem małe wgniecenie na górnej rurce. Postanowiłem bez wahania ten egzemplarz ramy wymienić. Wymieniłem na następną teoretycznie wolną od wad. Wszystko ładnie pięknie, patrzę znów coś nie tak, o dziwo dolna rurka tylniego trójkąta jest uderzona ? a może wygięta fabrycznie ? tego nie wiem, chociaż druga po przeciwnej stronie jest prosta, a ta (profilowana?) na kształt litery S . Załączam poniżej zdjęcie. Widać jak rurka idzie na skos a powinna być prosta, od zewnętrznej strony czuć tak jakby wgniecenie lub odgięcie rury . Jeśli będzie trzeba, załączę więcej zdjęć .

post-155974-0-65867200-1341758332_thumb.jpg

Napisano

Widać jak byk, rurka nie idzie prosto tylko jest jakoś felernie wklepana lub to taki urok tej ramy ?

Gość pw524
Napisano

Wszystko jest ok nie widzę tutaj żadnej wady.

Napisano

Wszystko jest ok nie widzę tutaj żadnej wady.

Jasne że tak ma być. Jest po prostu tak wykonana :D

Dla pewności daj fotkę z innego kąta :).

Napisano

Na zdjęciach w necie wygląda podobnie. Mierzyłeś jaka jest odległość pomiędzy hakami koła? Wsadzałeś tam w ogóle koło?

Napisano

tak, nie rozchodzi mi się o odległość między hakami, bo koło tam wchodzi bez problemu lecz na zdjęciach pierwsza rura ma nieco inne kąty na kształt bardzo wyciągniętej litery S w przeciwieństwie do sąsiedniej rury i właśnie to mnie denerwuje, najlepiej gdyby wypowiedział się właściciel drugiej takiej ramy bo chcę być pewny że jest to ustalona fabrycznie geometria tych rurek.

Napisano

Skoro koło wchodzi i jest w osi podłużnej ramy, bo zakładam że jest, inaczej już byś napisał... samo nasuwa się fundamentalne pytanie: o co chodzi?

Napisano

Rozchodzi mi się przede wszystkim o to, czy taka geometria tych rurek tylniego trójkąta jest normalna ? Jak widać na pierwszym zdjęciu rurka ma inny kształt prowadzenia do spawu w przeciwieństwie do drugiej rurki która jest prosta i właśnie to stoi pod znakiem zapytania, czy nie jest to przypadkiem wgniot lub błąd fabryczny ?

Możliwość wymiany mam, lecz głupio by mi było wymieniać już 2gą tą samą ramę, o dziwo jeśli się potwierdzi że jest to wgniot lub cokolwiek innego, prawdopodobnie ją wymienię lub oddam.

Gość pw524
Napisano

tak, nie rozchodzi mi się o odległość między hakami, bo koło tam wchodzi bez problemu lecz na zdjęciach pierwsza rura ma nieco inne kąty na kształt bardzo wyciągniętej litery S w przeciwieństwie do sąsiedniej rury i właśnie to mnie denerwuje, najlepiej gdyby wypowiedział się właściciel drugiej takiej ramy bo chcę być pewny że jest to ustalona fabrycznie geometria tych rurek.

Skoro koło wchodzi i siedzi tak jak trzeba to prosty wniosek że jak by to było proste tak jak z drugiej strony to byś miał zwaloną geometrię.

Tak czy nie ?

Jest wiele ram gdzie tylny widelec jest asymetryczny, w tym prawie wszystkie fulle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...