Skocz do zawartości

[piasty i obręcze] piasta torpedo velosteel, jaka piasta i przód i obręcze?

Hachiman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, to mój pierwszy post na forum i od razu proszę o pomoc ;]

Najpierw postaram się rozwikłać dość dziwaczną nazwę tematu.

Jakiś czas temu postanowiłem zbudować sobie rower miejski na starej ramie znalezionej w piwnicy (orkan), i zgromadziłem już wszystkie elementy poza kołami, jedyny hamulec jaki planuje ma być w piaście no i w związku z tym szukałem jakiejś nowej piasty torpedo ale bez przerzutek i znalazłem coś takiego: http://www.activsport.eu/product-pol-743-Piasta-torpedo-Velosteel-Favorit.html czytając opis nie znalazłem nigdzie informacji o przerzutkach w tej piaście i moje pytanie to co za co w takim razie odpowiada ta dźwigienka? i czy ta piasta nadała by się do takiego roweru miejskiego czy może szukać czegoś innego?

Pozostałe pytania odnoszą się do tego, że poszukuję do mojego roweru jeszcze piasty przedniej oraz dwóch obręczy (43 mm), zależało by mi na niskim koszcie tych elementów ale i na ich wytrzymałości i tutaj mam prośbę czy ktoś mógłby mi coś polecić bo co do rowerów miejskich jestem "zielony" w tym temacie.

Z góry dziękuje ;]

• Mod Team
Napisano

Jeżeli chodzi o piasty torpedo, jedno biegowe, to ta wdzignia z obejmą to można by rzec hamulec, nie przykręcenie jej do ramy spowoduje przekręcenie sie dźwigni, jezeli zodoła o cos zaczepić będziemy mieli hamowanie jak nie brak hamulca.

Odnośnie koła napisz jaki rozmiar kół 26, 28" czy może inne. I ile chcesz wydać na całosć.

Napisano

Na te 2 kompletne koła to nie chciałbym wydać więcej niż 350 - 400 zł, koła 28" chciałbym 36 szprych na koło, jakiś fajny kolor mogę sobie odpuścić bo to zawsze można próbować pomalować, no chyba że to będzie amelinium to wtedy tego nie pomaluje xD

Napisano

Wydaje mi się że ten zestaw na początek będzie w porządku, później zawsze można po kolei ulepszać części... Także wielkie dzięki ;]

Napisano

Jeżeli chodzi o piasty torpedo, jedno biegowe, to ta wdzignia z obejmą to można by rzec hamulec, nie przykręcenie jej do ramy spowoduje przekręcenie sie dźwigni, jezeli zodoła o cos zaczepić będziemy mieli hamowanie jak nie brak hamulca.

Odnośnie koła napisz jaki rozmiar kół 26, 28" czy może inne. I ile chcesz wydać na całosć.

Dodam że to jest BARDZO ważne żeby tę dźwigienkę mocno przymocować (a do śrubki najlepiej zastosować nakrętkę z gumową obejmą, żeby się nie odkręciła np. od wibracji; na zdjęciu).

nakretka-samohamowna-vogel-noot-m16-x-1-5.jpg

W przeciwnym wypadku, tak jak napisał Puklus - wajcha przekręci się i koło się zablokuje, co skutkuje natychmiastową glebą - sprawdzone empirycznie. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...