Skocz do zawartości

[Wieszak na rower] do ściany

dymcio111

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Przeczytałem wszystkie tematy z wyszukiwarki o wieszakach rowerowych ale często były podawane same linki do allegro, które już wygasły i w sumie niczego się nie dowiedziałem.

Ostatnio będąc w sklepie rowerowym podczas burzy na dworzu trochę sobie pogadałem ze sprzedawcą i pokazał mi taki uchwyt do ściany na rower:

620479583.jpg

Aktualnie rower trzymam w przedpokoju i trochę zawadza i tak pomyślałem czy może sobie to kupić - 25zł. Pod dolne koło bym coś dorobił żeby ściana się nie brudziła. Praktycznie tylko takie rozwiązanie mogę wprowadzić u siebie ze względu na troche miejsca przy szafie i kawałku ściany z 60-70cm.

Przymierzałem rower jakby to wyglądało to raczej by było dobrze, kierownica by była nad szafą, i rower zaraz przy drzwiach. Ściana nie jest nośna niestety i jest zrobiona z czerwonej cegły.

Rower byłby ściągany i zakładany tam niemal codziennie - dojazdy do pracy.

Kiedyś jak naprawiałem którąś dętkę i zostawiłem rower do góry kołami to chyba olej hamulcowy się musiał przelać bo chwile hamulec prawie nie działał, aż ponaciskałem troche na klamke i ciekaw jestem czy nic się nie uszkodzi przy wieszaku, nawet jakby rower dłużej powisiał na nim, np ZIMA.

Opony mam Kendy 26"x2.0 żeby to mi się zmieściło.

1. Ale czy ten wieszak jest coś wart :icon_question:

2. Czy rower na nim stabilnie w miare wisi :icon_question:

3. I czy przy moim fullu Speca (sygnaturka) nic się nie stanie jak rower będzie wisiał za przednie koło krótszy i dłuższy czas :icon_question:

Może macie jakieś inne propozycje :icon_question: ale zaznaczam że w gre wchodzi praktycznie tylko takie rowziązanie kierownicą do góry i koła oparte o ścianę.

Z góry podziękował ;)

http://banachbrother...wnicy-nie-oddam tutaj chyba coś podobnego

Mój znajomy ma podobny wieszak, dorwał go swego czasu gdzieś w Niemczech i bardzo sobie chwali. A sam jestem zainteresowany takim wieszakiem! Gdzie można dostać?

Oczywiście omijam allegro. Chyba że w ostateczności.

Np tutaj http://www.szumgum.com/category/akcesoria-rowerowe-wieszaki-rowerowe

Ja sobie go ewentualnie u mnie w sklepie sprawie bo 25zł i taniej niż z neta :) może dlatego że innej firmy.

Ale dalej interesuje mnie aspekt czy rower podczas takiego wiszenia może mieć jakieś dolegliwości ?

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Dzięki za link:)

Na pewno się przyda. Co do tego czy mogą być jakieś dolegliwości?

Uważam że nie bo w wielu serwisach i sklepach rowerowych widziałem podobnie podwieszane rowery i jakoś nie wpływało to na ich pogorszenie parametrów.

• Mod Team

Hej też jestem na etapie przemeblowań i mam do powieszenia 4-5 rowerów w ten sposób (w dodatku na ścianie szerokości i wys. 2m :( )

Moje pytanie jest takie, jeśli powieszę rower do góry amorkiem to olej z niego spływa w stronę uszczelek kurzowych, boje się że zacznie się pocić amor a z kolei kierką w dół, mamy do góry nogami hamulce, w klamkach często jest trochę powietrza, zbiorniczki wyrównawcze itp, też może się zapowietrzać albo pocić - przynajmniej istnieje takie ryzyko.

Ktoś ma jakieś doświadczenia?

Ja nie mam i też bym chciał się dowiedzieć, chyba pojade do 2 serwisów i się popytam co sądzą o takim wieszaniu.

W sumie u mnie na drugiej ścianie by się znalazło miejsce chyba na wieszanie roweru normalnie za rame i rower w poziomie, tylko średnio mi się to widzi przy łóżku... I wieszakiem bym sobie wygląd jedynej prawie pustej większej ściany popsuł, do tego rano niewygodnie by mi było chodzić po łóżku z rowerem...

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

• Mod Team

Stwierdziłem że zamówię 5 dokładnie takich wieszaków jak w 1 poście wątku, mniej więcej po 15zł szt. na allegro. Może na początek garść uwag:

-bezwzględnie zalecane użycie mocniejszych kołków i większych śrub niż te dołączone w komplecie

-haki są nieruchome przyspawane na stałe, nie wszystkie pod tym samym kątem (jedna sztuka się trafiła inna)

-gumę powlekającą haki dobrze wkleić np butapren bo ma tendencję do zsuwania się

Rowery na amorkach powiesiłem przednim kołem w dół aby olej nie spływał do uszczelek kurzowych, powisiały tak dobę i nie zauważyłem aby np. zapowietrzały się hamulce albo pociły amortyzatory (reba i sidy 28mm i 32mm ).

Jeszcze będę montował coś pod koła opierające się o ścianę bo inaczej szybko będzie brudna.

A tak to mniej więcej wygląda:

dsc2264mini.jpg

Wczoraj byłem w jednym serwisie i się pytałem mechanika o te wieszaki do powieszenia za przednie bądź tylne koło, czy nie będzie problemu z hamulcami hydraulicznymi i amortyzatorem podczas nawet dłuższego powieszenia nawet na zimę.

Powiedział, że nie powinno być problemu. Że jedynie hamulec na chwile czasu może się zamulić jak olej spłynie na dół, a po kilku naciśnięciach klamką powinno być ok, że to jest układ zamknięty i nie powinno się nic zapowietrzyć. Co do amora to powiedział że też nie powinno nic wyciekać i powinno być dobrze (rzekomo producenci nawet zalecają czasem inne ułożenie roweru żeby olej mógł popłynąć do góry amortyzatora i go przesmarować).

Nie wiem ile w tym prawdy, ale przy okazji zapytam się jeszcze w innym serwisie ;) i rozważę zakup :)

• 1 miesiąc temu...
  • Mod Team

Rowery wiszą już miesiąc, nic się nie poci, nic nie zapowietrza, tylko gumki osłaniające haki się porozlatywały częściowo, założyłem gumowy wężyk, ogólnie to polecam wieszanie, jak ktoś ma miejsce jednak lepiej mniej ciasno jak u mnie.

Na ścianie mam 3 rowery na takich wieszakach http://allegro.pl/euro-wieszak-rowerowy-na-rowery-na-rower-scienny-i2583681843.html

Pozycja jest normalna, więc nie ma obaw o amor i hample, są 3 punkty podparcia (hak + rynienki) co jest dodatkowym atutem przy ciężkich bikach wieszanych na cienkich ścianach.

@Maniak

dzięki za ponowną opinię :)

@ Schwefel

te mocowanie z płaskownika to rozumiem do pedała jest :icon_question:

jeśli tak to czy pedał jest jakoś dobrze zablokowany żeby się nie przekręcił i nie wypadł :icon_question:

i jakie opony się zmieszczą w te uchwyty :icon_question: bo mam teraz 2.0 przód i tył, a niedługo wymienię może na 2.2.

Czy pedał, a konkretnie gwint w nim lub korbie się nie uszkodzi jakoś :icon_question:

Kurcze może sam bym taki wieszak zrobił hmm :rolleyes: mam dobrą wiertarkę i kątówkę Makity, tylko spawarki brak, ale ewentualnie poprosiłbym sąsiada, albo kolegę z pracy jeśli by trzeba coś było. I pewnie najlepiej po złomach by się przydało przejść i do metalowego sklepu, akurat znam jeden co ma takie różne haki itp rzeczy, może nawet profile takie by się znalazły gotowe, lub do lekkiego przycięcia.

Taki kątownik podobny to sam niedawno kupowałem, tylko te "U" co jest chyba na pedał by trzeba było jakoś dorobić i przyspawać lub znaleźć takie "U" gotowe ze śrubą + podstawki na koła dorobić i chyba wolałbym jeszcze jakieś zabezpieczenie przed przypadkowym wypadnięciem roweru :P

Sam myślałem nad tymi wieszakami:

-ten o którym mowa wcześniej za przednie/tylne koło

WIESZAK NA ROWER. WIESZAK ROWEROWY R1DC (2577803231) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

WIESZAK NA ROWER. WIESZAK ROWEROWY R7S (2581228376) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

WIESZAK ROWEROWY NA ROWER Z ZAB. PRZED KRADZIEŻ (2591936295) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Wieszak uchwyt hak na rower rowerowy regulowany (2591314052) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Wieszak Rowerowy Regulowany Uchwyt Rower ŚCIENNY (2596672253) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

jednak przy tych wieszakach niewiadomo czy za ramę to dobrze chwyci, tym bardziej nietypowe kształty przy fullu i jeszcze rama bardziej gięta rura pod kwadrat niż okrągła. No i cena w większości pewnie swój stojak taniej wyjdzie.

Witam.

Po kilku próbach jednak przypomniałem sobie hasło, a podjąlem ten wysiłek z dwóch powodów:

a) by podzielić sie swoim doświadczeniem w budowie wieszaka

b ) by upewnić sie co do wpływu na pedała

A więc zrobiłem wieszaki takie jak podał dla przykładu administrator tzw. "euro wieszaki". Wykonałem je z kątowników którymi skręca się drewno. Pod koła dałem takie jak miałem w domu, a pod pedała kupiłem największe jakie były w moim sklepi. Te kontowniki rozkiąłem w prymitywny sposób (młotkiem, na oko) na skrajnych dziurach włożyłem śruby i zakręciłem nakrętkami samokątrującymi. Następnie przykręciłem jedną podpurkę pod koło nie na płasko lecz pod skosem, tak by jeden bok był 3cm nad drugim patrząc w lini poziomej (mam nadzieje że rozumiecie, a jak nie to wyobrażcie sobie mniej więcej taką pozycje jak ukośnik "/"). Potem tata przytrzymał rower przednim kołem na tej podpórce, a ja odrysowałem gdzie ma być druga. Wiadomo, przykręcamy drugą i rower znów ląduje na podpórkach i wtedy zakładam uchwyt na pedało i da sie z rowerem przykręcić już to do ściany. Użyłem wkrętów tych czarnych o długości ok.7cm. Cała konstrukcja jest bardzo stabilna nic ani drgnie, a dałem po dwie śruby pod koła i po 4 na pedała. Podpórki pod koła dałem po skosie by zapobiec wyjechaniu roweru, lecz czyni to wieszak przypisanym do roweru, gdy damy je na płasko myślę, że będzie on w miarę uniwersalny (to tylko moje nie potwierdzone przemyślenia).

A więc da sie obejść bez cięć, spawań itd, a ograniczyć sie do młotka, wkrętarki i klucza. :)

No i dla bezpieczęstwa lakieru na sruby naciągnałem węzyk akwarystyczny. Może to być taśma izolacyjna, szara, czy cokolwiek.

Mam nadzieję, że wam pomogłem i proszę o rozwianie moich wątpliwości.

Zastanawiam się czy pedała, a raczej korby są na tyle silne, że ich obciązenie nie wygnie ich? Kupiłem nowy rower i nie chce go załatwić... (ten z lewej, jest dość lekki w porównaniu z pozostałymi).

Dziękuję za odpowiedź.

A tak to wygląda:

post-143548-0-94403100-1346959625_thumb.jpg

takie samo pytanie zadałem przed Twoim postem i sam jestem ciekawy, kiedy muszę sobie zrobić taki wieszak, albo kupić gotowy

wczoraj znalazłem taki: http://allegro.pl/wieszak-na-rower-rowery-rowerowy-nierdzewny-i2604921236.html

dosyć ładnie wygląda, a i cena jakoś nie zabija i myślę że może nie warto się bawić samemu, chociaż zrobione samemu w sumie ma się radochę z czegoś swojego :D

Witam,

przyparty koniecznością trzymania roweru(ów) w domu, na niewielkim metrażu - postanowiłem jak poprzednicy, że zawiśnie na ścianie. Wieszaki które znalazłem w necie i sklepach nie przemawiały do mnie, gdyż albo wisiały pod sufitem, albo rower był przypięty za koła / pedały / inne części których pogiąć bym nie chciał. W końcu udało mi się zmontować coś, co wygląda estetycznie, trzyma rower jak złe i w dodatku zmieściło się w 30pln. Miałem trochę ułatwione zadanie - wnęki w ścianach idealnie nadają się do wpasowania kierownicy (ale tu zawsze można poluzować mostek i na czas wieszania ustawić ją równolegle do ramy).

Poniżej zdjęcie, jak to wyszło w praktyce (sorry za jakość, robione ofc telefonem).

be91fa.jpg

Części składowe:

Pseudo-drążek do ćwiczeń z Auchan (modułowy, wykorzystałem tylko dwa L-gięte elementy, w dodatku fabrycznie opiankowane)

Linka stalowa 2mm - 2mb

3 spinki 2-śrubowe do linki

1 kołek 12 z hakiem zamkniętym (120mm długości) wkręcony w sufit

Idealne było to, że obie L-ki można było umocować niezależnie, co przy kształcie ramy-damki jednak bardzo pomaga. Spokojnie na drugą ścianę wrzucę jeszcze MTB i wszystko wygląda naprawdę estetycznie.

Pozdrawiam

Daniel

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...