kalif Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Witam, Posiadam rower Giant Terrago 0 (2009). PRZERZUTKA PRZEDNIA- Shimano SLX FD-M660 PRZERZUTKA TYLNA - Shimano XT Shadow RD-M772-SGS KASETA/WOLNOBIEG - Shimano CS-HG50, 11-34, 9 biegów ŁAŃCUCH - Shimano CN-HG73 MECHANIZM KORBOWY - Shimano SLX Hollowtech II FC-M660, 44/32/22, korby 170/175mm ŚRODEK SUPORTU - Shimano SLX Hollowtech II Od kilku miesięcy przy silnym pedałowaniu (np. na stojąco, przy ruszaniu) z napędu wydobywa się naprawdę głośny metaliczny strzał. W podobie do zmieniającej się przerzutki na naprężonym łańcuchu Do tego całość przeskakuje może o 1/8 obrotu, tak że można by spaść z roweru... Mam wrażenie, że jest to albo przednia zębatka, albo kaseta, albo łańcuch. W czasie strzału zatrzymałem kilka razy rower i zauważyłem, że łańcuch spadł z największego blatu (przednia przerzutka) na zewnątrz (gdybym dalej jechał nałożył by się sam). Bardzo sporadycznie spada całkowicie. Czy wiecie w czym może być problem? Brak luzów w pedałach, suporcie, wszystko wyczyszczone, dokręcone i wyregulowane.
pepelito Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Witam, Posiadam rower Giant Terrago 0 (2009). PRZERZUTKA PRZEDNIA- Shimano SLX FD-M660 PRZERZUTKA TYLNA - Shimano XT Shadow RD-M772-SGS KASETA/WOLNOBIEG - Shimano CS-HG50, 11-34, 9 biegów ŁAŃCUCH - Shimano CN-HG73 MECHANIZM KORBOWY - Shimano SLX Hollowtech II FC-M660, 44/32/22, korby 170/175mm ŚRODEK SUPORTU - Shimano SLX Hollowtech II Od kilku miesięcy przy silnym pedałowaniu (np. na stojąco, przy ruszaniu) z napędu wydobywa się naprawdę głośny metaliczny strzał. W podobie do zmieniającej się przerzutki na naprężonym łańcuchu Do tego całość przeskakuje może o 1/8 obrotu, tak że można by spaść z roweru... Mam wrażenie, że jest to albo przednia zębatka, albo kaseta, albo łańcuch. W czasie strzału zatrzymałem kilka razy rower i zauważyłem, że łańcuch spadł z największego blatu (przednia przerzutka) na zewnątrz (gdybym dalej jechał nałożył by się sam). Bardzo sporadycznie spada całkowicie. Czy wiecie w czym może być problem? Brak luzów w pedałach, suporcie, wszystko wyczyszczone, dokręcone i wyregulowane. Może wolnobieg/bębenek pada?? Sprawdź zęby na korbie i kasecie/wolnobiegu (tylkoch zębatkach). Jeśli przeskakuje o 1/8 obrotu. To uszkodzenie należy tylko i wyłacznie w napedzie (korba-łańcuch-kaseta)
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2012 Mod Team Napisano 8 Lipca 2012 Prawdopodobne: - zuzyty napęd i przeskakiwanie lancucha na kasecie - wymiana lancucha na zuzytą kasetę - wyrobiony mechanizm zapadkowy - ewentualny brak prawidłowego wyregulowania przerzutki tylnej. Przy takim szaprnięciu możliwe ze lancuch spada z korby ale mało prawdopodobne by skakało własnie na niej. daj ostre zdjecia napędu.
pepelito Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Prawdopodobne: - zuzyty napęd i przeskakiwanie lancucha na kasecie - wymiana lancucha na zuzytą kasetę - wyrobiony mechanizm zapadkowy - ewentualny brak prawidłowego wyregulowania przerzutki tylnej. Przy takim szaprnięciu możliwe ze lancuch spada z korby ale mało prawdopodobne by skakało własnie na niej. daj ostre zdjecia napędu. Ja miałem bardzo zużytą korbę i na korbie mi łąńcuch przeskakiwał.
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2012 Mod Team Napisano 8 Lipca 2012 NO tak ale to na korbie widać prawie całkowity brak uzębienia to sie rzuca w oczy
kalif Napisano 8 Lipca 2012 Autor Napisano 8 Lipca 2012 Co do tylnego napędu to jest to kaseta Shimano CS-HG50. Na każdej z 9 zębatek jest lekki luz - obrót po 1mm w przód i tył, każda kręci się tak niezależnie od pozostałych. Czy to normalne? Ten przeskok wydaje się być spowodowany spadnięciem łańcucha.. A ten spada może przez luzy w kasecie? Nie mam pojęcia. Dzieje się to głównie na najcięższym przełożeniu 3-9 - 3-7. W załączniku zdjęcia zębatek przodu i tyłu. Nie wyglądają na zużyte...
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2012 Mod Team Napisano 8 Lipca 2012 No dodawanie zdjęć musisz jeszcze troche potrenować, odnośnie kasety widocznie sie roznitowała, dokręć lockring, ta nakrętkę i będzie ok.
pepelito Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 NO tak ale to na korbie widać prawie całkowity brak uzębienia to sie rzuca w oczy Na 1/6 obwodu środkowej tarczy nie było zębów, nie było praiwe śladów po zebach Jeśli na kasecie poluzowały się nity (co było spowodowane zbyt słabym zakręceniem lockringa) to można ją odkręcić i delikatnie zabić na kowadle. Następnie bardzo mocno zakręcić. Luz zniknie na 100%. Przy okazji zobacz wielowypust na kasecie, mógł zostać troche uszkodzony przez luz. Natomiast mało prawdopodobne jest, to że łańcuch spada czy też przeskakuje przez luzy zębatek.
kalif Napisano 8 Lipca 2012 Autor Napisano 8 Lipca 2012 Będą mieli Panowie jeszcze jakieś konkretne rady? Pojeździłem rowerkiem przed chwilą, strzela tylko jak łańcuch jest na największym blacie z przodu. Nawet stojąc obok roweru i pedałując silnie z tylnym kołem w powietrzu, na przełożeniu 3-9 można wywołać strzał, łańcuch raz na 3 strzały spada całkowicie na zewnątrz blatu.... Czy po zamieszczonych wyżej zdjęciach można stwierdzić, że zębatka ta jest zużyta?
pepelito Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Będą mieli Panowie jeszcze jakieś konkretne rady? Pojeździłem rowerkiem przed chwilą, strzela tylko jak łańcuch jest na największym blacie z przodu. Nawet stojąc obok roweru i pedałując silnie z tylnym kołem w powietrzu, na przełożeniu 3-9 można wywołać strzał, łańcuch raz na 3 strzały spada całkowicie na zewnątrz blatu.... Czy po zamieszczonych wyżej zdjęciach można stwierdzić, że zębatka ta jest zużyta? A kiedy łańcuch był zmieniany?? Może jest za krótki?C Czekaj, czekaj bo sobie coś przypomniałem. Jak obracasz pedałami to opór jest równomiernie rozłożony, czy tuż przed "strzałem" jest nieco większy?
kalif Napisano 8 Lipca 2012 Autor Napisano 8 Lipca 2012 Łańcuch od nowości nie zmieniany (6-8kkm). Strzał jest wtedy kiedy mocno pedałuje, czyli na jeden pedał jest większy nacisk. Równomiernie spokojnie jadąc nie strzela. Co do łańcucha, to ciężko powiedzieć, strzał, potem odkułem 1 ogniwo i strzela dalej. Stojąc w miejscu, podnoszę rower za siodełko i pedałuję jednym pedałem, wiec siła idzie z jednej strony. I wtedy strzela. W czasie jazdy to samo
marpok Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Łańcuch od nowości nie zmieniany (6-8kkm). Chlopie 8 kkm i dziwisz sie ze Ci lancuch skacze...nie wiem jak jezdzisz ale raczej sie nie wysilasz bo taki przebieg na jednym robi wrazenie...kup nowy a dolegliwosci ustapia
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2012 Mod Team Napisano 8 Lipca 2012 Czy tylko ja nie widze tych zdjęc ?? Mój łańcuch ma ponad 5000 i ma sie świetnie
kalif Napisano 8 Lipca 2012 Autor Napisano 8 Lipca 2012 Czy tylko ja nie widze tych zdjęc ?? Mój łańcuch ma ponad 5000 i ma sie świetnie PANOWIE WSZYSTKIE ZDJĘCIA MOJEGO NAPĘDU SĄ TU: http://ad.layersshow.com/GiantTerrago0/
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2012 Mod Team Napisano 8 Lipca 2012 ehhh 14 postów zebyś dodał zdjęcia które i tak sie nie otwierają... no przynajmniej u mnie
kalif Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 Nie mam bladego pojęcia, dlaczego nie widzicie tych zdjęć, więc założyłem piękną galerię: http://www.forumrowerowe.org/gallery/album/2092-terrago-0-strzelajacy-naped/
beskid Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 Ja tam wszystko widzę od samego początku Ale do rzeczy. I tak musisz zmienić łańcuch wiec to zrób i zobacz co się będzie działo. Ja na kasecie nie widzę przesadnego zużycia ale jeśli nowy łańcuch się do niej nie przyjmie a morze tak być to dwa elementy będziesz miał wykluczone. Jeśli dalej będzie strzelać to trzeba zainteresować się bębenkiem.
y4recky Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 Ja tam wszystko widzę od samego początku Ale do rzeczy. I tak musisz zmienić łańcuch wiec to zrób i zobacz co się będzie działo. Ja na kasecie nie widzę przesadnego zużycia ale jeśli nowy łańcuch się do niej nie przyjmie a morze tak być to dwa elementy będziesz miał wykluczone. Jeśli dalej będzie strzelać to trzeba zainteresować się bębenkiem. moim zdanie wymiana samego łańcucha nic tu nie pomoże, nowy łańcuch będzie jeszcze gorzej skakał, na kasecie z przebiegiem 8tyś km raczej łatwo nie siądzie. Jeśli wymieniać to razem z kasetą. Ja proponuję jeszcze sprawdzić czy kaseta się nie poluzowała (jak wspomniał już wyżej kolega Puklus), dokręcić i powinno być na jakiś czas ok.
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2012 Mod Team Napisano 9 Lipca 2012 OK wreszcie coś widze ... mozliwe ze to przez moj system bo matko boska umarł ... ale do rzeczy: - korba stan dobry skakanie lancucha na niej wg mnie niemożliwe - kaseta stan ogólny dobry ale ostatnia zębatka to stan agonalny, no przynajmniej z tamtej perspektywy. reszta wydaje sie być ok. I teraz tak, jeżeli skacze niezależnie od zebatki korby i kasety, sprawdź łańcuch czy nie ma jakiegoś zatartego sztywnego ogniwa. Jeżeli skacze tylko na ostatnim biegu sytuacja wydaje sie być jasna.
kalif Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 Sprawa rozwiązana. Wymieniłem łańcuch (60zł) - strzelało dalej + doszło ślizganie się łańcucha na dwóch najmniejszym zębatkach kasety. Nie dało się jeździć. Wymieniłem jeszcze kasetę (90zł) - przestało się ślizgać, ale strzelało dalej Wymieniłem największą zębatkę z przodu (100zł) - problem zażegnany.... Mówią, że to wina zajechanego łańcucha (7kkm). Gdybym wymieniał go co 2kkm to wydałbym już ok 200zł na same ogniwa. I tak źle i tak niedobrze Dzięki za pomoc wszystkim zainteresowanym, pozdrawiam : ) W galerii zdjęcie starego blatu http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/9564-img-4366/
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2012 Mod Team Napisano 9 Lipca 2012 No to jesteś biedniejszy o 100 zł bo wystarczyło pilnikiem zęby wyrównać ... bo wyglądały całkiem ładnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.