Franiuu Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 Witam. Posiadam hamulce tektro auriga comp. Ostatnio wymieniłem tarczę i klocki. Niestety nowa tarcza okazuje się troszkę grubsza od starej, a nowe klocki również mają grubszą warstwę hamującą. Odstęp między klockami zmniejszył się, do tego grubsza tarcza i efekt jest taki, że klocki prawie cały czas ocierają o tarczę. Próbowałem regulacji podręcznikowej - odkręcenie śrub, naciśnięcie klamki itd... jednak nie daje to wymiernych efektów - ciągle ociera. Tarcza jest nowa - prosta. Klocki to oryginalne organiczne shimano. Będę musiał się bawić w przelewanie układu bądź odpowietrzanie? Hamulec dobrze działa, nie zauważyłem też miękkości klamki po złapaniu tarczy. Zaglądałem do zacisku i tłoczki lekko wystają. Próbowałem rozepchać je śrubokrętem, gdy były założone klocki, lecz nic to nie pomogło.
Andrew Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 Próbowałeś rozepchać śrubokrętem, ale czy udało się rozepchać klocki, czy stawiały opór ?
Franiuu Napisano 10 Lipca 2012 Autor Napisano 10 Lipca 2012 Tak, klocki stawiały opór i powracały do poprzedniej pozycji. PS, wybaczcie, że dopiero teraz odpisuję, ale borykam się z problemami z internetem.
Andrew Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 wciśnij coś grubego między klocki - niech wchodzi z oporem. Następnie wykręć z klamki śrubkę Torx (to jest port do odpowietrzania). Niech nadmiar płynu wycieknie i zakręć śrubke.
Franiuu Napisano 11 Lipca 2012 Autor Napisano 11 Lipca 2012 Dzięki za poradę Poszukam , albo wystrugam jakiegoś klina i powinno działać. Pozdrawiam, Franek,
Gość pw524 Napisano 13 Lipca 2012 Napisano 13 Lipca 2012 Witam. Posiadam hamulce tektro auriga comp. Ostatnio wymieniłem tarczę i klocki. Niestety nowa tarcza okazuje się troszkę grubsza od starej, a nowe klocki również mają grubszą warstwę hamującą. Odstęp między klockami zmniejszył się, do tego grubsza tarcza i efekt jest taki, że klocki prawie cały czas ocierają o tarczę. Próbowałem regulacji podręcznikowej - odkręcenie śrub, naciśnięcie klamki itd... jednak nie daje to wymiernych efektów - ciągle ociera. Tarcza jest nowa - prosta. Klocki to oryginalne organiczne shimano. Będę musiał się bawić w przelewanie układu bądź odpowietrzanie? Hamulec dobrze działa, nie zauważyłem też miękkości klamki po złapaniu tarczy. Zaglądałem do zacisku i tłoczki lekko wystają. Próbowałem rozepchać je śrubokrętem, gdy były założone klocki, lecz nic to nie pomogło. A to wcale nie jest dobra metoda. Jak chciałem tak regulować (takie same hamulce) to nigdy nie wyregulowałem dobrze. Podświetl sobie od tyłu lampką obserwuj szparę i reguluj ręcznie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.