seraph Napisano 7 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Witam. Powiedzmy ze reanimowałem koleżance zapuszczony rower. Wymieniłem całe koło na inne dość wyeksploatowane, ale prostsze. Piasta pod wolnobieg, nasmarowałem, skręciłem - kręciło się płynnie, bez luzów i innych cudów, ale problem polega na tym, że co jakiś czas łapie luz i to do tego stopnia, że ostatnio aż nie mieściło się już miedzy widełki i trzeba było rower prowadzić. Jak to możliwe przy dokręconych kontrach i naprawdę mocno skręconym kole? Pytam bo nie chce co chwila usuwać objawów, ale znaleźć przyczynę. Może dołożyć dodatkowe śruby kontrujące? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bop3 Napisano 7 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Kontry kręcą się w tę samą stronę co bieżnia kulek wiec możliwe , może kontra już zużyta i się nie zazębia? Ja bym użył jakiegoś kleju do gwintów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 7 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 No tak sprawdzę te kontry bo to może być to. Ale w makrokeszu bawić się w klejenie gwintów to przerost formy nad treścią chyba że znasz jakiś domowy klej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Konrta z jednej strony sie dociska podczas jazdy a z drugiej odkreca zalezy z której strony jest źle skręcone to piasta sie będzie zakleszczać lub luzowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bop3 Napisano 7 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 chyba że znasz jakiś domowy klej? Ja mam w domu poksipol ewentualnie posmarować butaprenem dać mu wyschnąć i na to nakręcać, można też spróbować taśmą teflonową mocno owinąć gwint Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 7 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Mam nadzieję, że nie kontrowałeś dwóch konusów jednocześnie??Jeśli tak zrobiłeś to po prostu doprowadziłeś do rozkontrowania piasty.Najpierw przed włożeniem ośki kontrujesz jedną stronę, a następnie już po włożeniu jej do korpusu drugą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Zazwyczaj jedną sie kontruje mocno i sie jej nie rusza a rozbiera sie z drugiej strony jak cos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 7 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Nie no to nie był pierwszy rower, który postawiłem na kołach więc wiem, że jak się skręca to najpierw jedną stronę potem drugą. Ta zasada nie obowiązuje tylko dla kół. Dzięki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 8 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Ja w swoim tylnym kole miałem taki problem, że ciągle luzowało się te tylne koło. Co dokręciłem, znów luz. Okazało się, że piasta była wadliwa i miski zapadały się do środka. Wymiana piasty i spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Zawsze tez mogł sie tez skończyć gwint w osi lub konusach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Zazwyczaj jedną sie kontruje mocno i sie jej nie rusza a rozbiera sie z drugiej strony jak cos Tak masz rację, tylko chodziło mi o sytuację, gdy kolega wymieniał oś na nową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Przy wymianie osi tak samo, zakręcamy konusa w tym samym miejscu co na starej osi mocno kontrujemy a drugi będzie jako "serwisowy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Dokładnie tak napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.