PePkAr Napisano 11 Lipca 2012 Napisano 11 Lipca 2012 Ja się wybieram :-) chociaż jak będzie tylu chętnych co na forum to może muszę to przemyśleć a ktoś jest stamtąd i może coś opowiedzieć o trasie poza tym, że płaska ??
Herodot Napisano 12 Lipca 2012 Napisano 12 Lipca 2012 Wybieram się i dołączam do pytania, czy ktoś zna trase z praktyki i może coś o nie powiedzieć?
Emo Napisano 12 Lipca 2012 Napisano 12 Lipca 2012 Wybieram się i dołączam do pytania, czy ktoś zna trase z praktyki i może coś o nie powiedzieć? trasa w sporej częsci pokrywa się z trasą rodzinnego maratonu, który co roku organizaowała Baszta Bytów. kilka razy śmigałam tamtymi ścieżkami/drogami. faktycznie jest płasko - ale potem nieco interwałowo. jest sporo piachu, nawet baaaaardzo sporo. jak będize lało - będzie błoto. ciężko się jedzie na otwartej przestrzeni między polami - albo piach - albo kamienie. leśne drogi ubite - ale są odcinki gdzie piach "sięga łydek". nie ma podjazdów jakiś wyagających. ani też miejsc gdzie ktoś bez dobrej techniki sobie nie poradzi. - nie wiem jednak jak wygląda ścieżka przy jeziorze Głębokim. generalnie - powinno był szybko. ale jak będzie to zawsze okazuje sie na miejscu. odcinka trasy giga - nie znam - więc sie nie wypowiadam. pozdr.
Arkowiec1929 Napisano 12 Lipca 2012 Napisano 12 Lipca 2012 Ja jadę ; ) Z tego, co słyszałem to głównym utrudnieniem na trasie będzie piach : )
PePkAr Napisano 12 Lipca 2012 Napisano 12 Lipca 2012 Dzięki za szerszą informację o trasie powiedzcie mi jak można jechać w piachu po łydki nigdy mi to nie wychodzi rozumiem podjazdy i zjazdy interwałowe, to chyba każda osoba z 3miasta zna i lubi ale ten piach
Herodot Napisano 12 Lipca 2012 Napisano 12 Lipca 2012 Z tym piachem to zła wiadomosc, ale tego się mniej wiecej spodziewalem. Dobrze, żeby nie było blota, bo wtedy to bedzie naprawdę srednia przyjemnosc. W innym miejscu forum zadalem pytanie, jakie opony sa polecane na takie trasy. I tak musze je zmienic, mogę teraz w sumie. Tylko to daje jakies pole do manewru. Pytanie, cy mozna znalezc cos na piach i na bloto, przeciez nie bede przygotowywal dwoch zestawow opon.
porcupine Napisano 13 Lipca 2012 Napisano 13 Lipca 2012 Dobrze, żeby nie było blota, bo wtedy to bedzie naprawdę srednia przyjemnosc. Też do niedawna miałem takie zdanie o błocie aż ostatnio zdarzył się maraton w Kozienicach (Mazovia) gdzie miejscami było dużo błota i kałuże (a może raczej małe jeziora) przez całą szerokość drogi i jechało mi się bardzo dobrze, może częściowo dlatego że było baaardzo gorąco i chlapanie się w błocie dawało troche ochłody ale z drugiej strony wszystko było praktycznie przejezdne, nie trzeba było się zatrzymywać co w porównaniu z bardzo dużą ilością piachu taka jazda może być bardziej uciążliwa, przypominam sobie takie maratony gdzie było sucho i dużo piachu i jazda (a czasem chodzenie) była bardzo ciężka. Wiadomo że ważny jest też dobór opon, ja z przodu miałem X-Kinga Conti 2.4 a z tyłu Crossmarka 2.10 i ten zestaw (zwłaszcza Conti) sprawdza się zarówno w piachu jak i błocie. Z tego co przeglądałem mapy trasy w Bytowie to trasa Grand Fondo wydaje się ciekawsza przez większą ilość górek w końcówce, orientuje się ktoś jak jest w rzeczywistości?
Herodot Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Trasy rowerowe po Kaszubach potrafia być dość wyczerpujące. Składa się na to podłoże (przeważnie piasek) oraz duża liczba niewielkch przewyższeń, które w kombinacjach dają niezły trening interwałowy. Nie znam dokładnie tej trasy wokół Bytowa, ale w tych okolicach tak mniej więcej właśnie jest. Ja wybrałem tym razem krótki dystans (30 km), bo to pierwszy maraton i chcę zobaczyć co i jak. Grando Fondo wygląda na mapce dość wymagająco. Zresztą to i tak tak naprawdę zależy od tego, w jakim tempie i z jakim zaangażowaniem przejechać ta trasę.
radkojm Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 a gdzie się można zgłaszać, zeby zostać uczestnikiem?
Herodot Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Tutaj http://www.skandiamaraton.pl/?etap=v, w menu jest zakładka rejestracja czy zgłoszenia on-line albo na miejscu w dniu zawodów z rana. Na przyszłość wujek Google bardzo dobrze odpowiada na takie pytania.
Emo Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Dzięki za szerszą informację o trasie powiedzcie mi jak można jechać w piachu po łydki nigdy mi to nie wychodzi rozumiem podjazdy i zjazdy interwałowe, to chyba każda osoba z 3miasta zna i lubi ale ten piach a ktoś mówił o JEŹDZIE w tym piachu po łydki ? pozdr
Axl Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Może ktoś z okolicznych bikerów napisać jak po tych tygodniowych opadach wygląda teren w rejonie zawodów albo i sama trasa? Nie bardzo chce mi się jechać spory kawał drogi żeby się potaplać w błotku po pas.
Herodot Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Nie mieszkam co prawda w okolicach samego Bytowa, ale w tym regionie i mogę powiedzieć, że patrząc na okoliczne trasy gruntowe to nie jest źle. Grunt jest wilgotny, ale cały czas ładnie przyjmuje wodę i podsycha. Opady nie są nieprzerwane na szczęście i te pauzy wystarczają najwyraźniej na regenerację gruntu. Powiem więcej, w ciągu praktycznie każdego popołudnia wyjeżdżam sobie na krótkie trasy bez błotników itp. zabezpieczeń i jest naprawdę OK, w praktyce piach jest po prostu mokry, ciężki i mniej sypki. Błoto nie występuje. Oczywiście najlepsze byłyby informacje z pierwszej ręki, ponieważ jeżeli trasa prowadzi przez tereny podmokłe to może tam być zupełnie inaczej (gorzej)...
Arkowiec1929 Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Ja mam natomiast inne pytanie. Na jednej z edycji skandii miałem wpisany jeden team , teraz jeżdżę gdzie indziej. Jest możliwość zmiany tego ?
morfish Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Raczej bezproblemowo - zaktualizuj swój profil na stronie Skandii. Albo na żywo zgłoś ludziom od pomiaru czasu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.