Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Jaki u-lock?

gonnti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem sobie rower Kands 1300. Ma mi służyć do dojazdów do pracy i do wycieczek za miasto.

Pracuję w restauracji znajdującej się w odremontowanej kamienicy z dwupoziomowym garażem podziemnym zamykanym na noc i z kamerami. W garażu oprócz nas, są same wielkie finansowe i prawnicze korporacje. Ochrona 24. W garażu jest rowerownia zamykana na elektroniczny szyfr do drzwi. Szyfr można dostać tylko od zarządcy kamienicy. Dzisiaj mam do niego zadzwonić. I stąd moje pytanie, chciałem kupić U-Lock Kryptonite Evolution series 4 LS, ale po przemyśleniach stwierdzam, że raczej wystarczy mi U-lock Zapięcie Kryptonite Keeper 12 Std 2012. Jak będę jechał za miasto to itak nie mam zamiaru spuszczać roweru z oczu, a nikt mi go nie przetnie raczej w czasie kąpieli w jeziorze czy jak wejdę na moment do sklepu? Trzymać rower w salonie czy na balkonie 9 piętro?

Jak sądzicie?

Pozdrawiam

Napisano

Lepiej kupuj u-locka powyżej 150 zł, bo te poniżej 100 zł to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Rower możesz trzymać w domu jeśli masz miejsce, a na balkonie też można; tylko że tam gorsze warunki atmosferyczne grad, deszcz, śnieg najlepiej przypięty mimo wszystko i osłonięty. Ile jest pięter z ciekawości pytam??

Słyszałem oczywiście o złodziejach którzy kradną z rowery z balkonów, ale 9 piętro to bardzo wysoko :w00t:

Napisano

ja dzisiaj w sklepie rowerowym słyszałem od sprzedawcy że klient kupił rower i przez tydzień czasu przebił 2x dętke i na dodatek po tym tygodniu ukradli mu rower... a wiecie skąd ? gość mieszkał na 10 piętrze wieżowca i złodzieje weszli na dach i nie wiem czy na linie musieli się spuścić czy jak, czy liną z hakiem, ale w każdym bądź razie ukradli mu rower z balkonu... ale pechowy rower :P

Chciałem Ci znaleźć film który oglądałem jak 2 złodzieji kradło rower z podziemnego parkingu strzeżonego kamerami i "ochroną" która spała... i rower ukradziony.

Jestem zdania "nie ma co oszczędzać chyba że lubisz kupować podwójnie rower i zapięcie "

Napisano

Ok, czy U-Lock Kryptonite Evolution series 4 LS będzie dobrym wyborem?

Co jeszcze potrzebuję do roweru, zapasową dętkę, łyżkę do opon, klucze, sakwe pod siodełko, światełka przód + tył, bidon?

Czy to wszystko?

Napisano

Myślę, że:

Zapięcie, bidon dobra rzecz raczej bierz z zatyczką na ustnik lub bukłak o ile masz plecak do niego przystosowany, na pewno jakieś klucze imbusowe, w zależności czy masz nakrętki jakieś to ew. klucze płaskie, wkrętaki - pomocne przy wymianie linek i regulacji, łatki do opon możesz mieć, dętkę, pompke, sakwa/torba na rame czy podsiodłowa wedle uznania. Z rzeczy jeszcze do konserwacji olej do łańcucha, jeśli nie masz spinki w łańcuchu to założyć i najlepiej kąpać/szejkować łańcuch w słoiku z rozcieńczalnikiem ekstrakcyjnym np kąpiel wstępna w jednym słoiku, i wykańczająca w drugim, dobrze 2x 0,5L butelke kupić niecałe 10zł a spinka około 10zł dokładniej o tym w dziale konserwacji. Myć rower możesz szmatami, chyba że do czyszczenia napędu to wygodniej szczotką/ami. na pewno lampki musisz mieć, jeśli chcesz to licznik tylko nie kupuj byle jakiego no name za 5zł, ja mam Kellys 2szt liczniki i 1szt VDO X2 i wszystkie dobrze się spisują ale do VDO trochę o części uchwyty zapasowe ciężko mało gdzie sprzedają. Jeśli nie masz osłony na korbe a jeździsz w długich spodniach to możesz kupić żeby nie podrzeć spodni lub opaskę z rzepem, może do sakwy jakiś multitool np topeak, łyżki do opon 2szt - jedną podważasz opone, a drugą zsuwasz z obręczy. To chyba na tyle z akcesoriów. Rękawiczki jeśli ci wygodniej, a na pewno bezpieczniej przy ew. glebie. Okulary i szerokich ścieżek rowerowych ;)

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...