kazafaza Napisano 6 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 HELLo-: Wczoraj dowiedzialem sie ze otrzymalem 720zl grzywny i kosztow sadowych i zakaz poruszania sie rowerem przez szesc miesiecy...mialem 0,12 i 0,11 w wydychanym powietrzu...koles ktory byl ze mna oberwal mniejsza grzywne a mial tyle samo w systemie! Bylem po jednym piwie, mniej wiecej 45min. przed jazda, wazylem ok. 95kg, bylem po solidnym posilku trzy godziny wczesniej. Pani prokurator do ktorej musialem sie stawic kilka dni pozniej stwierdzila "i po co to wszystko?" Zeby nie grac cwaniaka zaczalem sie kajac i jade w ten desen: "no wie pani, jedno piwko do obiadu, przerwa i na rower bo sliczna pogoda..." na co ona: "niee, po co to wszystko - po co was zatrzymywali, przeciez to pomylka jakas, wiecej zachodu niz to wszystko warte". Japa opadla mi na glebe z hukiem, ale sie szybko pozbieralem, podziekowalem i pelen optymizmu opuscilem budynek ko.mendy... Na szczescie(jedynie w tym przypadku;) mieszkam za granica i mam w nosie ten wyrok(wiem ze siedem stowek przydaloby sie wydac gdzie indziej), koles ktory byl ze mna i mial dokladnie taki sam odczyt dostal 420zl...dlatego tez napisalem odwolanie bo chcialbym pojezdzic za dwa tygodnie jak bede z wizyta u nas! Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale mam pytanie: czy wiecie co moze sie przytrafic gdyby mnie capneli, zakladajac ze jestem trzezwy? Zawina mi rower? Skieruja sprawe do sadu do ponownego rozpatrzenia? Wszelkie uwagi mile widziane! Wasze doswiadczenia mile widziane! OCZYWISCIE NIE NAKLANIAM NIKOGO DO JAZDY "PO SPOZYCIU" I NIE UWAZAM TEGO ZA SLUSZNE ZACHOWANIE, KAZDY POWINIEN WIEDZIEC I ROZPOZNAWAC RYZYKO JAKIE NIESIE IGRANIE Z PRZEPISAMI(jakkolwiek bzdurne by one nie byly;). POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 6 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Gdzie byłeś badany tym alkomatem? Mogłeś powiedzieć, że to niemożliwe, że piłeś dużo wcześniej i iść na badanie krwi. Tam pewnie byłoby mniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Powiezli nas na komende, tam mialem badanie alkomatem ktory wygladal jak jakas czesc zamienna z komunistycznego sputnika...moglem prosic o badanie juchy, to fakt, eh glupi czlowiek dopiero po szkodzie madry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 6 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 To ile można mieć jeżeli za 0,12 i 0,11 grozi sąd ? Myslałem, że tak jak przy pojazdach mechanicznych... No, chyba, że rozmawiamy o mg a nie o promillach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 6 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Ja często pije znienawidzone przez facetów "piwo" - karmi. Raz miałem takiego pecha, że capnęli mnie po wyjeździe z ogródka. Zabawne było to, że w wydychanym miałem 0,10 i byłem w szoku Powiedziałem, że sprawa jest prosta, albo wracamy się na ogródek i pokaże im co piłem i ile, albo wiozą mnie na krew, ale na daremno, bo po karmi mi nic nie wykryje na krwi. Kazali mi tylko wrócić się i odczekać godzinkę przed jazdą, a następnym razem zawsze poczekać, bo nawet po wzięciu łyczka piwa i dmuchaniu chwile potem, wykaże sporo. W ogóle gdzieś w sieci jest poradnik co robić i jak się zachowywać, gdy złapią nas po alko @up oni często myślą, że dopiero co piłeś i dlatego są problemy nawet z 0,05... myślą, że wzrośnie. U nas trzeba uważać z jakąkolwiek jazdą po alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 6 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Alkomaty wskazują w mg na 1dm3 wydychanego powietrza a nie promilach, a akurat przy mg kolega wpadł już w widełki, mówiące o tym, że był w stanie po użyciu alkoholu. Stan ten jest wykroczeniem. Kolega dostał jedną z najniższych możliwych kar, wiec nie bardzo rozumiem o co podniesiono larum? Patrzysz tylko na pieniążki? A może towarzysz ma dłuższy okres zakazu prowadzenia pojazdu? Czy np. prace społeczne? Kara jest często dostosowana do sytuacji finansowej winowajcy. W ocenie sądu ciebie może te 700zł nie zbawić, a kolega nie miał by co do garnka włożyć, dlatego zamieniono kare na inną. Jeżeli tak jest to wszystko wyjaśnia, jeżeli macie takie same wyroki a jedynie zmianę w grzywnie, to jestem zdziwiony. Co do tego że policja zakłada że przed chwilą dopiero piłeś. Kurczę, to jest ich obowiązkiem, oni zawsze zrobią kilka badań, a na końcu jeszcze potwierdzą twój stan na porządnym alkomacie na komendzie. A zachowanie to wynika z: Stan po użyciu alkoholu zachodzi w sytuacji, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do stężenia we krwi od 0,2 do 0,5 promila alkoholu albo obecności w wydychanym powietrzu od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm³. Takie sformułowanie prowadzi do tego, że nawet gdy jesteś poniżej granicy, policja i tak poczeka aby sprawdzić czy nie urośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Kolega dostał jedną z najniższych możliwych kar, wiec nie bardzo rozumiem o co podniesiono larum? Patrzysz tylko na pieniążki? A może towarzysz ma dłuższy okres zakazu prowadzenia pojazdu? Czy np. prace społeczne? Kara jest często dostosowana do sytuacji finansowej winowajcy. W ocenie sądu ciebie może te 700zł nie zbawić, a kolega nie miał by co do garnka włożyć, dlatego zamieniono kare na inną. Jeżeli tak jest to wszystko wyjaśnia, jeżeli macie takie same wyroki a jedynie zmianę w grzywnie, to jestem zdziwiony. "...dlatego tez napisalem odwolanie bo chcialbym pojezdzic za dwa tygodnie jak bede z wizyta u nas!" POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 6 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 To na to nie masz co liczyć... 6 miesięcy to najniższy możliwy wymiar kary. O tym też pisałem, mniej już się po prostu nie da dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Moze nie wyrazilem sie jasno: "chce za dwa tygodne pojezdzic u nas na rowerze" oznacza ze jesli sprawa bedzie skierowana do ponownego rozpatrzenia to wykonanie wyroku zostanie zawieszone, ergo: bede mogl jezdzic na rowerze przez jakis czas...prawda? p.s.: uscisliles dopiero w drugim poscie ze 6 miesiecy to minimalny wymiar kary, w pierwszym napisales "dostał jedną z najniższych możliwych kar", wiec nie dziw sie ze sugerowalem sie czyms innym POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.