TrzecieKolo Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Witajcie, przeszukałem trochę wątków o multitoolach, ale w sumie żaden mi nie podpowiedział konkretnego modelu. Poszukuje od jakiegoś czasu multitoola na wycieczki krótsze i na wyprawy dalsze, kiedy rower trzeba trochę rozkręcić na czas przewożenia, a nie chce się/nie ma możliwości brać wszystkich narzędzi "stacjonarnych". Będzie używany pewnie niezbyt często, więc nie chce wydać majątku Potrzebny mi tam: -zestaw imbusów od 2 do 8mm -torx t25 -śrubokręt krzyżakowy -ewentualnie skuwacz i klucze do szprych -mogą być łyżki, ale nie muszą To było by idealne ale brak imbusa 8mm dyskwalifikuje: Klucze MERIDA MONO TOOL 10 funkcji tl-md014 (2441699525) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Ten, jest ok, ale trochę drogi jak na brak skuwacza. Zestaw narzędzi CUBE MULTI TOOL 10 (2447047274) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Ten się prezentuje dość ciekawie, ale czy jest solidny? ZESTAW KLUCZY SKS TOOLBOX RACE (2429007214) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. I jeszcze nad tym się zastanawiam, w sumie podczas pisania posta dotarło do mnie, że to chyba najlepsza opcja dla mnie http://allegro.pl/crank-brothers-multi-tool-17-black-multi-tool-i2403866435.html Może macie jakieś inne propozycje?
mariusz231 Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Ten ma wszystko w/w rzeczy http://www.topeak.com/products/Tools/hexus2/ Ja osobiście mam i jestem zadowolony skuwałem łańcuch i rozkręcałem już rower nie raz oraz w trasie korzystali znajomi. Nie mam porównania z innymi, ale jakoś-cena bardzo dobra, po roku żaden z kluczy nie jest wyrobiony.
trime Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 http://www.mudserwis.com/klucz-scyzoryk-kross-bt16-drewniany-korpus-p-1470.html ??
dymcio111 Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Ja niedawno kupiłem od nich Topeak Allien ll Zestaw narzędzi Topeak ALiEN II - Sklep Rowerowy i Turystyczny SZUMGUM - rowery, części rowerowe i akcesoria rowerowe. Sakwy rowerowe, przyczepki na rower rozkuwałem łańcuch chyba z 10x, odkręcałem koła, manetki przerzutek, odkręcałem/dokręcałem śruby linek hamulcowych i przerzutkowych, regulowałem hamulce tarczowe, sprzęcior się spisuje OK i nic się nie poniszczyło ani nie pogięło Kupiłem go z tego względu że mamy 4 różne rowery w domu i oczkowe też mogą mi się przydać. Jeśli nie masz normalnych śrub tylko imbusowe to nie musisz brać multitoola z kluczami oczkowymi. Jeszcze inne modele Topeak'a: Narzędziowniki - Sklep Rowerowy i Turystyczny SZUMGUM - rowery, części rowerowe i akcesoria rowerowe. Sakwy rowerowe, przyczepki na rower Strona producenta: TopeakÂŽ Cycling Accessories â" Products - Tools Mam jeszcze drugiego multitoola chyba Author Bike Expert 12 albo jakos tak nazwa to ledwo co go używałem a już podrapany cały i chrom z kluczy schodzi.
mariusz231 Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Dodam jeszcze tylko od siebie, ze sama długość kluczy także ma znacznie, bo nieraz mogą okazać się za krótkie. Znajomy ma coś takiego http://www.apg.pl/?bt-337-8w1,256 i narzeka, że klucze za krótkie i szybko się wyrabiają.
Gromosmok Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 LEZYNE V-10 http://allegro.pl/10-funkcyjny-zestaw-narzedziowy-lezyne-v-10-i2454395525.html
PoleK Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 tak troche w temacie, nie łatwiej zmienić śrubki od tarcz na takie z gniazdem na imbus 3/4?
bauerPL Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 Mam pytanie drodzy koledzy forumowicze, jaką długość ma ten multi tool CB 17? Nie wiem czy zmieszczę go do podsiodłówki...
Pwmichu Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 LEZYNE V-10 http://allegro.pl/10...2454395525.html Również polecam, co prawda mam RAP-6 ale można nim obsłużyć 90% elementów ruchomych w rowerze Poza tym dożywotnia gwarancja ale tak jest pewnie w większości multitooli
Plastyk Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 Tu jest najtańszy CB Multi 17 w Polsce, tak mi się wydaje. Tam kupowałem swojego. Co tu dużo pisać - mam i polecam. Jakieś pytania na jego temat - proszę walić śmiało. A propos mieszczenia - mieści się wszędzie, jest naprawdę kompaktowy. A bez gumki, w kieszeni (dżinsów) go prawie nie widać.
dominv8 Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 kolego dymcio a czy w tym zestawie topeak alien 2 jest klucz do odkręcania pedałów ? bo też sie zastanawiam na multitoolem i mysle nad Hexus 2 lub http://allegro.pl/crank-brothers-multi-tool-19-gold-multi-tool-bc-pl-i2447967000.html
Plastyk Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 O Panie, nawet jeśli, to nie za taką cenę! Ja CB 17 dorwałem za 80zł, CB 19 mógłby kosztować powiedzmy 100zł ale nie 135zł. Kto szuka ten znajdzie.
dominv8 Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 mówisz o takim Crank Brothers Multi Tool 17 black multi-tool (2473789745) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ?? licytowałes czy gdzieś w sklepie internetowym kupiłeś ? a i nie widze zeby miał łyżki do opon , jak masz taki to napisz czy ma taką funkcje. taki sam za 95
Plastyk Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 Nie ma łyżek do opon. W decathlonie kupiłem w zestawie z łatkami 3 plastikowe i do napraw polowych są w sam raz. Kupowałem do 2 miesięcy temu w sklepie JoyRide za 80zł (złoty 17), ale tam się teraz widzę sporo pozmieniało i nie mogę znaleźć w ogóle tych multitooli Cranka. Może jeszcze je wrzucą na stronę, możesz napisać do nich i zapytać, jeżeli się zdecydujesz, czy mają i ew. za ile.
mklos1 Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 Ja mam dwa multitoole (wożę oba). Jeden z nich to CrankBrothers 19 oraz coś takiego. Nie pamiętam za ile go kupiłem, ale jakoś niedużo (~30PLN).
dymcio111 Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 kolego dymcio a czy w tym zestawie topeak alien 2 jest klucz do odkręcania pedałów ? bo też sie zastanawiam na multitoolem i mysle nad Hexus 2 lub Crank Brothers Multi Tool 19 gold multi-tool BC.pl (2447967000) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Jeszcze nie odkręcałem ale pasuje do pedała. Ostatnio poluzował mi się multitool te rozsuwanie narzędzi, ale sprytnie zrobili dokręcanie rozpina się multitoola na 2 części jedną częścią można dokręcić drugą imbusem i na odwrót, jeśli coś się poluzuje lub samemu jeśli chcemy mieć bardzo sztywny
Plastyk Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 Trochę OT zrobię, ale napiszę, może się komuś przyda. Taki rasowy multitool jaki pokazał mklos1 jedyny słuszny do kupienia, jeżeli ktoś nie potrzebuje specjalistycznego a tylko żeby mieć przy sobie coś mocnego, to Leatherman Wingman (ew. Sidekick). Pierwszy do kupienia za 125zł, drugi za 160-170zł. Osobiście używam Wingmana i jest w 200% watr swojej ceny. Jak to Leatherman jest niezniszczalny*, solidny i ma stosunek plusów do minusów jak 10:1. Multitool jest przydatny zwłaszcza na biwaku, pod namiotem, czy w innym częściowo ucywilizowanym miejscu. Do lasu pod chmurką - lepszy duży scyzoryk z piłą. Jak ktoś już skosztuje światowej klasy scyzoryka, czy multitoola, już nigdy nie będzie mógł się z nim rozstać. To jest jak cykloza. *gwarancja 25 lat, ale jak ktoś nim min nie rozbraja (a nasi saperzy używają Leathermanów na misjach) to pożyje dłużej. Swoją drogą warto przeczytać, artykuł ma dwie strony. Multitool podobno uratował mu życie. Wracając do tematu: No tak, CB Multi 17 i 19 nie mają klucza do pedałów. Ani łyżek. Ani się same nie skręcają (ale się też nie rozkręcają). Mimo wszystko mój wybór tej wiosny padł na Multi 17 w kolorze złotym i na razie nie żałuję.
dymcio111 Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 co do normalnego multitoola to mam Leathermana Squirt P4 wersje szarą (wybrałem taką żeby po późniejszym użytkowaniu nie był obdrapany, jak to te kolorowe ) Multitool Leatherman Squirt P4 Blue | Militaria.pl używam już z 2-3 lata i zero problemów, dalej jak nówka ile razy już się przydawał coś dokręcić w domu i nie tylko, czy na warsztacie wióry stalowe wyciągać z dłoni bezcenne pilnik też ile razy się przydał, chociażby do przypiłowania zjechanej śruby pod wkrętak i zrobienie na nowo rowka tak samo otwieracz do piwka Mogę też spokojnie polecić, dobry do kluczy
martinwu Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 w GO Sport (Kielce- ale pewnie też we wszystkich) jest teraz promocja na TOPEAK HEXUS II za ok 55 zł - za te pieniądze naprawdę warto.
dominv8 Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 dymcio dziękuje za zdjęcia o to mi chodziło. kurka czemu wcześniej nie widziałem takich multitooli aż żal normalnie ze człowiek się tyle lat męczy a można mieć to przy kluczach.
Plastyk Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 Znowu OT ale nie mogę się powstrzymać, żeby napisać, że Wingman jest praktycznie pełnowymiarowym multitoolem którego nie trzeba oszczędzać, można na nim usiąść i skakać - przetnie albo nie, ale nie pęknie (przy mojej wadze 60kg). Ale i Squirit jest ciekawą opcją. Zależy komu do czego będzie tool potrzebny. Już skończyłem.
Terrqge Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 Rozumiem że cb multi 17 można normalnie rozkuć łańcuch? Bo wszędzie piszą że skuwacz, a ja za bardzo się na tym nie znam bo jeszcze nie miałem okazji bawić się z łańcuchem. Zastanawiam się czy w ogóle opłaca mi się dopłacać do multi 17 czy po prostu lepiej wziąć topeak hexus 2... No bo w sumie funkcjami praktycznie się w ogóle nie różnią... Czy naprawdę warto jest dopłacać? Jest jakaś duża różnica w jakości wykonania itp? No bo w cenie różnica 25zł jest. Tu hexusII jest za 80zł: http://www.domenaspo...PEAK-Hexus.html Multi praktycznie wszędzie po 105zł.
dominv8 Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 kolega wczesniej napisał ze hexusa teraz w GO Sport kupisz za 55 zł trza by się wybrac i to sprawdzić. a CB 17 widziałem za 95 zł plus wysyłka. Crank Brothers Multi Tool 17 black :: bikecenter.pl osobiście myśle że hexus w zupełności wystarczy no i nie trzeba już myśleć o łyżkach do opon, a CB 17 nie ma łyżek i trzeba spakować oddzielnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.