Skocz do zawartości

[piasta] jaka piasta?

klamcaklamca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam , posiadam taki rowerek : http://www.activspor...n-Mesa-19-.html , kaseta 8 rzedowa, 32 otwory, potrzebuje piasty tylnej do niego? co doradzacie? zalezy mi zeby bylo tanio i w miare dobrze. NIe bede przeciez kupował drogiej piasty do roweru za 989 zl;P co myslicie o tym :

http://www.synkros.p...asta-Tylna.html

nie znam sie na piastach, nie wiem czy to dobra dla tego roweru? Jeśli nie ta, to coś w podobnej cenie ?

pozdrawiam

Napisano

Mam Deore z tyłu w rowerze miejskim od dwóch lat. Rowerek czesto używany - praktycznie cały rok - deszcz, śnieg, zimno, ciepło - jak dotąd żadnych problemów z piastą nie miałem.

Generalnie od siebie polecam wszystkie Shimano ze względu na konusy - prosty i tani serwis, co przy piastach na maszynch nie zawsze jest oczywiste.

Napisano

Mam Deore z tyłu w rowerze miejskim od dwóch lat. Rowerek czesto używany - praktycznie cały rok - deszcz, śnieg, zimno, ciepło - jak dotąd żadnych problemów z piastą nie miałem.

Generalnie od siebie polecam wszystkie Shimano ze względu na konusy - prosty i tani serwis, co przy piastach na maszynch nie zawsze jest oczywiste.

a bedzie kompatybilna z moim rowerem? bo ta piasta umozliwia montaz tarczowych hamulcow, ja mam v-brakei , bedzie git?

Napisano

Piasta nie ma nic do rzeczy w przypadku V-ek, tu chodzi o obręcz, a jak w przyszłości będziesz chciał montoważ tarczę to nie będziesz miał problemu z przeplataniem koła i wymianą piasty :thumbsup:

Napisano

Piasta nie ma nic do rzeczy w przypadku V-ek, tu chodzi o obręcz, a jak w przyszłości będziesz chciał montoważ tarczę to nie będziesz miał problemu z przeplataniem koła i wymianą piasty :thumbsup:

podsumowując , ta którą wkleilem bedzie dobra i moge smialo zamawiac?

czy montaż piasty jest skomplikowany i graniczy z cudem zrobienie tego samemu?:>

Napisano

Ta, którą wkleiłeś będzie dobra.

Montaż piast to nic innego jak konieczność zaplecenia koła na nowo. Jeżeli bedziesz chciał wykorzystać starą obręcz to będziesz musiał sprawdzić czy dla nowej piasty długości szprych będą identyczne. Jeżeli nie, to musisz sobie doliczyć koszt szprych. Zresztą nawet jakby te długości były identyczne to teoria mówi, że lepiej dać nowe.

Co do zaplatania, to wszystko jest dla ludzi. Zaplatanie to nie żadna magia. Jednak żeby to zrobić samemu i dobrze musisz przeczytać pare tutoriali i miec kilka rzeczy: centrownicę, przymiar do kół, tensometr do szprych i klucz do nypli. Jeżeli chcesz oszczędzać to lepiej daj do serwisu do zaplatania.

Na twoim miejscu rozważyłbym zakup gotowego tylnego koła. Często w sklepach wiszą takie koła zaplecione na piastach shimano w cenach +/- 150 zł . Jak sobie policzysz twoją piastę, koszt szprych i zaplatania, to może się okazać że lepiej Ci kupić całe tylne gotowe koło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...