Skocz do zawartości

[opony] pomoc w doborze do merida d40

lexusss2012

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałbym prosić o pomoc w doborze opon do roweru MERIDA D40.

Nie mam pojęcia o doborze właściwych opon, a wierzę w to iż tutaj znajdę zawodowców którzy wesprą mnie i pomogą wybrać odpowiednie opony na określone trasy jakimi się poruszam.

Obecnie mam oryginalnie nowe opony od tego roweru, ale jedna z nich już jest całkowicie łysa, druga powoli też będzie do wymiany.

Głównie poruszam się trasami głównymi to jest asfalt, ścieżki rowerowe, zdarzy się pojechać drogami szosowymi, żwir itp.

Zależy mi na tym aby opony wytrzymały naprawdę długo.

Kierowałbym się ku doborze opon na drogi główne. Opona 26x2.1. Proszę o pomoc i z góry dziekuję za pomoc.

Cena liczę do 100zł na oponę, ale jeżeli będzie duża różnica między oponą za 100zl a za 150 to mogę dorzucić te kilka groszy aby uzyskać lepszy efekt podczas jazdy.

Jeszcze raz dziękuję. :)

Napisano

Co byś powiedział na Schwalbe Smart Sam? Albo Maxxis Crassmark? Dobre opony, generują małe popry toszenia i w ternie nie zawodzą. Szybko się nie zużyją.

Napisano

Co byś powiedział na Schwalbe Smart Sam? Albo Maxxis Crassmark? Dobre opony, generują małe popry toszenia i w ternie nie zawodzą. Szybko się nie zużyją.

Nawet ładne ceny. A którą od siebie bardziej polecasz? W 80% korzystam z dróg asfaltowych, 20% pozostawiam reszcie. Przy takiej cenie mógłbym spokojnie wymienić obydwie tylko kwestia tego, która z nich byłaby lepsza.

Napisano

Smart Sam. Dobre na jazdę miejską, w lesie też dobre. Na mokrym (błoto) lubią się uśliznąć. Będziesz zadowolony. Tylko beż szaleństw, nawet wytrzymała opona przy ostrych hamowaniach na długo nie starczy.

Napisano

Smart Sam. Dobre na jazdę miejską, w lesie też dobre. Na mokrym (błoto) lubią się uśliznąć. Będziesz zadowolony. Tylko beż szaleństw, nawet wytrzymała opona przy ostrych hamowaniach na długo nie starczy.

A gdybym chciał stosować czasami do ostrych szaleństw jak to nazwałeś? Hehe. W deszcz raczej jeździć nie będę, no chyba że będzie mus. Jesteś w stanie podać na ile kilometrów wystarczyłyby mi te opony?

Napisano

To wtedy będziesz zmuszony częściej opony wymieniać. Z tymi szaleństwami to o ostre hamowania na asfalcie chodziło, a na to rady nie ma. Natomiast jeżeli konkretnie w terenie chcesz pojeździć to wtedy zastanów się nad bardziej agresywnym bierznikem, bo ten zamuli.

Napisano

To wtedy będziesz zmuszony częściej opony wymieniać. Z tymi szaleństwami to o ostre hamowania na asfalcie chodziło, a na to rady nie ma. Natomiast jeżeli konkretnie w terenie chcesz pojeździć to wtedy zastanów się nad bardziej agresywnym bierznikem, bo ten zamuli.

Smart Sam powiadasz. To w takim razie jak wygląda sprawa prędkości w nich? Chodzi o dobry docisk do podłoża i niski opór, aby z w miarę ładną prędkością jeździć. :)

Napisano

Bierznik ma przystosowany so szybkiej jazdy.Na środku gęsto a na zewnątrz żadko umieszczone kloski. Zobacz w googlach jak wygląda. Podobnie jest z oponą Maxxis Crossmark, ale z tą nie miałem doczynienia, dlatego mój typ to Schwalbe.

Napisano

Bierznik ma przystosowany so szybkiej jazdy.Na środku gęsto a na zewnątrz żadko umieszczone kloski. Zobacz w googlach jak wygląda. Podobnie jest z oponą Maxxis Crossmark, ale z tą nie miałem doczynienia, dlatego mój typ to Schwalbe.

Ok, dziękuję za rady. Czekam na jeszcze inne opinie. :thumbsup:

Napisano

Continental Race King, podobno wersja 2,2 jest lepsza od 2,0. Ja mam 2,0, opony na pewno są węższe niż inne w tym rozmiarze. Myśle, że bardzo zbliżone właściwościami do Smart Samów, na asfalcie są super. Mam wersje 2,0.

Nie ścieraja się też jakoś bardzo, w drugim rowerze mam schwalbe rocket ron i masakra, po 600 km już klocki zaczynają się scierać. Fajne lekkie oponki ale zastanawiam się czy nie założe cięższych CRK bo w takim tempie to do końca sezonu Rocket Rony to chyba jako slicki już mi bedą służyć.

Napisano

Continental Race King, podobno wersja 2,2 jest lepsza od 2,0. Ja mam 2,0, opony na pewno są węższe niż inne w tym rozmiarze. Myśle, że bardzo zbliżone właściwościami do Smart Samów, na asfalcie są super. Mam wersje 2,0.

Nie ścieraja się też jakoś bardzo, w drugim rowerze mam schwalbe rocket ron i masakra, po 600 km już klocki zaczynają się scierać. Fajne lekkie oponki ale zastanawiam się czy nie założe cięższych CRK bo w takim tempie to do końca sezonu Rocket Rony to chyba jako slicki już mi bedą służyć.

Nie będzie żadnego problemu pod względem wielkości opony? Ja mam na 26x2.1 a w tym przypadku jest 2.2

Napisano

Mam bontrager H2 drutówki (65 za sztukę), możesz poszukać w wersji zwijanej.

Świetnie toczy się na asfalcie i zaskakuje przyzwoitą przyczepnością w lekkim terenie. Po przejechaniu 1kkm (ok 60-70% asfaltem) gorąco polecam tego semislicka!

Napisano

Jak jeździsz asfaltem znajdź wąskie opony pod rowery crossowe. Mniej trochę szpanu ale będzie ci się lepiej jeździć :)

Napisano

Decyduję się chyba na Continental Race King, ale chciałbym od Was potwierdzenia że one są naprawdę tak dobre jak cena "sugeruje". Wiem teraz że ta opona Conti'ego 2.2 odpowiada tak naprawdę rozmiarowi 2.1.

Mam kilka pytań odnośnie tej opony. Poczytałem trochę na temat i podobno może być problem odnośnie przebijania się CZĘSTO dętki ze względu na najechania na jakieś kamienie itp. Co lepsze byłoby w przypadku kiedy ważę niecałe 70kg - dać więcej powietrza do koła czy mniej? Jeżdzę dość ostrożnie, ale nigdy za wiele ostrożności. W przypadku takiej wagi co będzie bezpieczniejsze mniej powietrza czy więcej?

Która wersja tej opony sprawdziłaby się najlepiej?

OPONA CONTINENTAL RACE KING 26x2.2 DRUT 650 GRAM - 49,99zł

Opona Continental Race King 26x2.2 zwijana kevlar - 85zł

Opona Continental Race King 26x2.2 Supersonic - tak 150zł

Myślę która z nich będzie najlepszym rozwiązaniem, ale chyba SS mi najbardziej podchodzi nawet jeśli tyle kosztuje. Przypominam iż zależy mi na długotrwałości opony, oraz prędkości jazdy jak i dobrym wchodzeniu w zakręty. Wiem że opona nadaje się na suche jak i mokre ale płytkie warunki pogodowe, więc uważam że nadaje się idealnie dla mnie. Gdzie znajdę wersję Black Chilli? Jest ona dostępna w Polsce?

Jeżeli uważacie, że lepiej wyjdę na kupnie innych to poproszę o powód.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Powiem tak zakupiłem oponkę rk 2.2 wcześniej miałem schwalbe albert 2.1 i muszę powiedzieć lepiej się toczy na 2.2 naprawdę kupiłem wersję drutówkę tą za 49zł i tak myślę zakupić drugą ale myślę czy warto inwestować ponad 3razy więcej w zwijaki skoro każda opona i tak ulegnie ;D . Także twój wybór ja bym brał po najmniejszym oporzę najtańszą chociaż najcięższą jezeli się nie bawisz w zabawę w masę to na pewno będziesz zadowolony ;) . A za zaoszczędzonę pieniądzę możesz iść na piwko :D:thumbsup:

Powiem tak zakupiłem oponkę rk 2.2 wcześniej miałem schwalbe albert 2.1 i muszę powiedzieć lepiej się toczy na 2.2 naprawdę kupiłem wersję drutówkę tą za 49zł i tak myślę zakupić drugą ale myślę czy warto inwestować ponad 3razy więcej w zwijaki skoro każda opona i tak ulegnie ;D . Także twój wybór ja bym brał po najmniejszym oporzę najtańszą chociaż najcięższą jezeli się nie bawisz w zabawę w masę to na pewno będziesz zadowolony ;) . A za zaoszczędzonę pieniądzę możesz iść na piwko :D:thumbsup:

Odpowiedz jeszcze na twoje pytanie czy mniej powietrza czy więcej . To zależy jak użytkujesz jak w miasto to na pewno te 3.5bary mają być a jeżeli w teren to śpuściłbym do 2.8-3.0 ;D

Napisano

Odpowiedz jeszcze na twoje pytanie czy mniej powietrza czy więcej . To zależy jak użytkujesz jak w miasto to na pewno te 3.5bary mają być a jeżeli w teren to śpuściłbym do 2.8-3.0 ;D

To jak sprawdzają się drutówki? Ile już na nich przejechałeś? :)

Napisano

To jak sprawdzają się drutówki? Ile już na nich przejechałeś? :)

50km wiem trochę mało ale już można pierwsze argumenty wysunąć że na pewno tak jak asfalt tak i lekki teren dla nich niema problemu :)

Napisano

Witam,

posiadam RK 2,2, drutówki, zrobiłem na nich ok 5 tys km, pół na pół asfalt i teren (szutry, leśne ścieżki, bywa że kamienie).

Na asfalcie spisują się bardzo dobrze, dzięki dużemu balonowi są naprawdę komfortowe. W terenie też całkiem ok, choć nie bardzo im ufam jeżeli chodzi o szybkie zakręty na luźnym podłożu.

Mają jednak jeden, dość istotny feler - strasznie cienkie ścianki boczne. Jedną oponę już niestety wyrzuciłem, bo poprzecinała się na bokach, z drugiej też już guma zaczyna schodzić.

Jeżeli chcesz je na asfalt i lekki teren, to są ok, na kamienie, korzenie itp. nie polecam.

Napisano

Witam,

posiadam RK 2,2, drutówki, zrobiłem na nich ok 5 tys km, pół na pół asfalt i teren (szutry, leśne ścieżki, bywa że kamienie).

Na asfalcie spisują się bardzo dobrze, dzięki dużemu balonowi są naprawdę komfortowe. W terenie też całkiem ok, choć nie bardzo im ufam jeżeli chodzi o szybkie zakręty na luźnym podłożu.

Mają jednak jeden, dość istotny feler - strasznie cienkie ścianki boczne. Jedną oponę już niestety wyrzuciłem, bo poprzecinała się na bokach, z drugiej też już guma zaczyna schodzić.

Jeżeli chcesz je na asfalt i lekki teren, to są ok, na kamienie, korzenie itp. nie polecam.

Ok, to możliwe że zdecyduję się na te drutówki. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie nowych kół. Musiałbym kupić nowe koła i przednie i tylne, gdyż mam już tam małe "ósemeczki" więc wymiana jest raczej wskazana. Zwłaszcza z tyłu. Jaka byłaby dobra do tego modelu?

Napisano

Ok, to możliwe że zdecyduję się na te drutówki. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie nowych kół. Musiałbym kupić nowe koła i przednie i tylne, gdyż mam już tam małe "ósemeczki" więc wymiana jest raczej wskazana. Zwłaszcza z tyłu. Jaka byłaby dobra do tego modelu?

ale masz wygięte obręcze czy może poprostu centra w kole ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...