rowerz Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Witam! Jestem zmuszony wymienić piastę z tyłu bo moja obecna się sypie... Co powiecie o tej http://allegro.pl/novatec-tyl-maszyny-najtaniej-i2440697936.html ? Czy piasty na tył posiadają jakieś wymiary? Wejdzie mi w rame? Bo wydaje się jakaś krótka... Zacisk gratis czyli ta ośka na szybkozamykacz tak? Wymieniam samą piaste czy podejdą mi stare szprychy czy powinno się je wymienić na nowe? Doradźcie jakieś tanie nakładane zębatki na tą piaste. Czy jak kupie 8 kasete to wszystko będzie grało? Obecnie mam 7 i moja przerzutka obsługuje też 7... Nie musi chodzić na wszytkich 8 wystarczy na 7... poprostu chce aby to kolo bylo dobre ew do nastepnego roweru... Możecie również polecić jakieś inne tanie piasty... Najlepiej na tarcze z śrubkami... Pozdrower!
qwaq Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 A piastę chcesz z mocowaniem pod tarcze ? Jeśli tak to chcesz na 6 śrub czy na centerlocka ? Piasty posiadają wymiary osi - średnica/długość. Co do szprych to raczej je wymień, stare mogą mieć luzy, stara piasta może mieć inne wymiary kołnieży, więc szprychy mogą nie podejść, po za ty wymiana szprych to nie jest duży koszt, u mnie srebrne szprychy + zaplot to +/- 50 zł. Co do kasety to tu masz przyzwoitą - http://allegro.pl/kaseta-shimano-cs-hg41-7rz-11-28-hg40-i2447099544.html
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2012 Mod Team Napisano 6 Lipca 2012 Jeżeli chesz ją wsadzić do Jamahy czy Suzuki faktycznie może być za krótka ... Jednak to standardowa 135tka wiec do 99% ram i miło by było jak byś wspomniał co masz a nie pytał czy będzie dobra bo ja ci mowie ze do Jamahy to ona dobra nie będzie. W zestawie dostaniesz zacisk QR, kasetę 7 rzędową zakłada sie z dystanse za lub przed kasetę. Jak byś sie bardziej zdefiniował dostał byś szybszą i konkretniejszą odpowiedź.
rowerz Napisano 6 Lipca 2012 Autor Napisano 6 Lipca 2012 A piastę chcesz z mocowaniem pod tarcze ? Jeśli tak to chcesz na 6 śrub czy na centerlocka ? Napisałem że na tarcze z śrubkami,najlepiej sześcioma Dzięki za propozycje kasety,myślę że taka wystarczy. Jednak to standardowa 135tka wiec do 99% ram i miło by było jak byś wspomniał co masz a nie pytał czy będzie dobra Na aukcji nie ma nic napisane jakie są wymiary. A sam też nie wiem jakie wymiary ma moja aktualna piasta. Może pomoże coś zdjęcie. Moja aktualna piasta to jakaś chińszczyzna chociaż trzymała się ekstra... Tyle kilometrów na niej zrobiłem że nie jedna markowa by wymiękła Ale cóż przyszedł czas na zmiane. Chciałbym poprostu złożyć sobie dobre kółeczko z mocną piastą możliwe jak najtaniej... Jedyne co mam to obręcz.
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2012 Mod Team Napisano 6 Lipca 2012 Generalnie jest obecnie standard 135mm. na 10mm oś. Oczywiście sa piasty 150 ale to do bardziej extremalnych zachowań. Praktycznie Kazdą piaste jaką kupisz będzie pasować. Ten novatec z aukcji to dobra paista ani wypas ani też szit, po prostu dobra piasta. Do tej piasty wyliczasz sobie szprychy u kupujesz, prawdopodobnie będą 2 komplety róznych długości nie wiem dokłądnie nie miałem takiej piasty, i nowe nyple mosiężne najlepiej. Pożniej tylko zaplatasz Pytanie czy masz piate na kasete czy wolnobieg bo to spora róznica i wiele zmienia w twoich planach.
rowerz Napisano 6 Lipca 2012 Autor Napisano 6 Lipca 2012 Pytanie czy masz piate na kasete czy wolnobieg Mam nakręcany wolnobieg... Dlatego w pierwszym poście pytałem też o kasete Aktualnie mam 7 biegów,a jakbym na nową piaste kupił 8,tak na przyszłość jakbym zmieniał przerzutkę to będzie wszytko grało?
qwaq Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Jak zmienisz przerzutkę na 8 biegową to będzie grało, choć tu dochodzi wymiana manetki
rowerz Napisano 6 Lipca 2012 Autor Napisano 6 Lipca 2012 Jak zmienisz przerzutkę na 8 biegową to będzie grało, choć tu dochodzi wymiana manetki Takie rzeczy to ja wiem:) Ale czy jak będę jeździł na przerzutce 7 a kasecie 8 to nic sie nie zmieni oprócz tego że przerzutka nie obsłuży mi jednego blatu? Poprostu chce założyć lepsze koło do obecnego roweru które może być użyte pod nowy rower,lub być bazą do rozbudowy obecnego... To lepiej chyba będzie kupić kasete 8.
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2012 Mod Team Napisano 6 Lipca 2012 Nie, spokojnie bedzie działać i na 90% na całej kasecie, ewentualnie nie ogranie ostatniego 8 biegu ale to mało prawdopodobne.
rowerz Napisano 7 Lipca 2012 Autor Napisano 7 Lipca 2012 A ogólnie opłaca się wziąć tą piastę Novatec'a za te pieniądze? Jaki to jest wg model? Wytrzymałe są? Jeździ ktoś na tym? Obsługuje ona kasete 8tak?
Mod Team Puklus Napisano 7 Lipca 2012 Mod Team Napisano 7 Lipca 2012 Czy sie oplaca ... no cena normalna ani tanio ani drogo tak obsłuży kasety od 7 do 10 z tym ze 7 z dystansem.
Kaspi Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 A ogólnie opłaca się wziąć tą piastę Novatec'a za te pieniądze? Jaki to jest wg model? Wytrzymałe są? Jeździ ktoś na tym? Obsługuje ona kasete 8tak? Opłaca sie jeździłem na tej piaście i było ok tylko rower sprzedałem
PoleK Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 - obsłuży 8 luzem - wytrzyma bez zaglądania (wymiana łożysk) tyle km że nie zrobisz tyle w ciągu najbliższych 5 lat;) - lozysko kosztuje 5zl jesli juz je zameczysz - kasete wolalbym hg41 albo hg51, ktore kosztuja 45 i 55zl z przesylka na allegro... - szprychy to 15zl komplet (na allegro masz SLE czy cos, sam kupilem, do tego sa w tej cenie czarne, mam je dopiero 200km ale sa ok, zawsze jezdzilem na tanich szprychach...), wiec stare wyrzuc i policz nowe. - powinna bys różnica ok 2mm miedzy stronami, więc na upartego można na komplecie jednej dlugosci zaplesc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.