Skocz do zawartości

[piasta wielobiegowa] Jak zmontowac poprawnie SACHS Super 7?

endrju33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

To moj pierwszy post na forum, ale mam dosc powazny problem ze skreceniem piasty Sachs Super 7.

Przeczytalem juz chyba pol internetu i zorienotwalem sie ze w moim rowerze od momentu zakupu brakowalo podkladek fiksacyjnych (takich z zabkiem blokujacym os piasty i otworem kolowym ze scietymi bokami 8,5x10m5mm).

Probuje je zamowic przez internet (i to pewnie zalatwi temat). Ale przy okazji gadalem ze specem z serwisu rowerowego i powiedzial ze w zasadzie bez tych podkladek tez to mozna zmontowac.

W tej chwili skrecam cala piaste dosc solidnie, ale tak by wszystko sie luzno obracalo, daje od strony bez lancucha 2 nakretki - jedna dokrecam do piasty, druga to kontra,potem rama, potem podkladka z naciagiem do lancucha (ta ze srubka regulacyjna z tylu) i sruba zasklepiona.

Z drugiej strony (od lancucha) - konus przylega do ramy, rama, na to podkladka trzymajaca kolo z wypustkami (ale nie ta wlasciwa fiksacyjna - moja podkladka ma okragly otwor), sruba plaska, wybierak przerzutki i reszta.

Kolo trzyma sie super od strony lancucha, ale bez wlasciwych podkladek fiksacyjnych, po 30-50 km rozkreca sie cala piasta (jakby kontry nie trzymaja) i oczywiscie zabawa ze skreceniem zaczyna sie od nowa. Wyglada na to ze sama os piasty nie jest unieruchomiona i zaczyna sie pod wplywem sily napedu obracac i rozkreca reszte.

Chyba przyjdzie mi poczekac na listonosza i na wlasciwe podkladki, bo juz trace nadzieje ze pojezdze w weekend :) No chyba ze ktos mi podpowie jakie bledy popelniam.

Napisano

Starsze piasty Shimano 7 biegowe(taką posiadam) nie miały tej podkładki fiksacyjnej, trzeba było je jedynie bardzo mocno skręcić. Jak kupiłem koło z piastą miałem podobny problem do Twojego, ale teraz po bardzo solidnym skręceniu wszystko bardzo ładnie się trzyma. Nie mam problemów z tym, że piasta mocno się kręci po bardzo mocnym ściśnięciu, więc może i konstrukcja piasty jest do takiego montażu przystosowana.

Napisano

Starsze piasty Shimano 7 biegowe(taką posiadam) ...

Dzieki za odpowiedz. Probowalem juz mocno wszystko skrecic - ale za pierwszym razem urwalem gwint w srubie. A potem jak przekonalem sie ze gwinty i sruby w Gazelle sa tak niestandardowe, ze byle nakretke trzeba zamawiac na allegro - dalem sobie spokoj z rozwiazaniami silowymi.

Wczoraj probowalem to skrecic jeszcze raz, ale cos chyba robie zle, bo nawet bez obciazenia, wystarczy pokrecic troche pedalami a piasta sie rozkreca. Musze chyba poczekac na te podkladki - one unieruchomia mam nadzieje os i rozwiaza sprawe.

Napisano

@endrju33:

Czyżbyś miał piastę z takim osprzętem?

sachs_hebel_s7.jpg

Mam taką aktualnie i za nic nie mogę ustawić tej białej zębatki w clickboxie. ;)

Napisano

Dokladnie tak - mam taki osprzet, ale na szczescie clickbox dziala super. Czytalem ze bardzo wazna jest dlugosc linki i jesli ja wymieniales samodzielnie, to moze to jest problem?

A odnosnie mojego tematu - bylem wczoraj z kolem u speca i wygrzebalismy w stercie starych szpejow podkladke z zabkiem. Niestety nie pasowala bo miala za maly otwor. Ale od czego pilnik - sam sobie ja wypilowalem, skrecilem i dziala :) Pan spec powiedzial ze w TYM konkretnym rozwiazaniu podkladka fiksacyjna musi byc przynajmniej z jednej strony bo os sie kreci i rozkreca cala piaste.

Napisano

Dokladnie tak - mam taki osprzet, ale na szczescie clickbox dziala super. Czytalem ze bardzo wazna jest dlugosc linki i jesli ja wymieniales samodzielnie, to moze to jest problem?

Linki nie zmieniałem, jest oryginalna, problem w tym, że jak przekładałem z innego roweru, to myślałem że ten dzyndzelek z tyłu jest do regulacji jakiejś i rozkręciłem clickbox. Wiem, głupota. Teraz nie mogę go ustawić i łapie mi może z 4 biegi. ;)

Napisano

A jak montujesz clickboxa to masz wrzucony pierwszy bieg? Bo mi tez lapal tylko 3 -4 najnizsze biegi , od 5 do 7 nie bylo zadnej reakcji.

Tu masz sposob regulacji clickboxa:

[sachs super 7 / sram super 7 ] - regulacja Clickboxa (Strona 1) - Napędy - Forum Rowerów Holenderskich

Dzięki, zaraz spróbuję i dam znać. :D

To, które biegi złapie, to zależy od ustawienia zębatki w środku. Mi łapie (najpewniej) 1-2-4-7 (a potem znowu 1 ;))

EDIT: nie spróbuję, tam jest mowa o innym clickboxie. ;)

Wybaczcie podwójny post, ale nie mogę edytować poprzedniego. Ustawiłem clickbox według zdjęć tutaj:

http://www.cczwei.de/index.php?id=blog&blogid=685

i zadziałało! :)

Napisano

Dzięki, zaraz spróbuję i dam znać. :D

To, które biegi złapie, to zależy od ustawienia zębatki w środku. Mi łapie (najpewniej) 1-2-4-7 (a potem znowu 1 ;))

EDIT: nie spróbuję, tam jest mowa o innym clickboxie. ;)

Wybaczcie podwójny post, ale nie mogę edytować poprzedniego. Ustawiłem clickbox według zdjęć tutaj:

ComputerClub 2

i zadziałało! :)

No prosze ;) Zuch! ;-)) Dobrze wiedziec gdzie szukac pomocy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...