Skocz do zawartości

[damper]Spasowanie tulei

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Dzisiaj odebrałem tuleje montażowe do mojego dampera Manitou Radium. Tuleje były dorabiane na podstawie szerokości wewnętrznej blach trzymających damper. Podczas montażu dampera tuleje wchodziły pomiedzy blach na wcisk, nie ma żadnego dystansu, ani prześwitu. Czy tak powinno być, czy jednak delikatnie potraktowć tuleję pilnikiem i zmniejszyć rozmiar.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

dzięki za info. nie napisałaem jeszcze jednej informacji i nie wiem czy ma wpływ na Twoją odpowiedz , tuleje są trzy częsciowe, czyli sworzeń ( i o jego długości pisałem wcześniej) i dwie podkładki dystansowe trzymające ułożenie dampera

Tak powinno być.

rozmumiem, czyli mam poprawnie, jeszcze raz dzięki za pomoc, pozdrawiam,

Też mam trzyczęściowe w górnym oczku. Dystanse mają wchodzić "na styk", wszystko ma być dobrze przykręcone. Dlatego ponieważ zarówno dystanse jak i sworzeń mają być nieruchome, obraca się tulejka DU w oczku dampera na sworzniu.

według mnie jest ok, jest na wcisk, największe wątpliwości miałem tylko w przypadku długości tuleji względem wewnętrznego rozmiaru blach utrzymujących damper, smigam już drugi dzień i jest ok, Tuleje dorabiałem w PROSHOX - tak mi doradzili forumowicze

kwestia tego czy dobry luz zostawiłeś na łożysku ślizgowym (oczko/tuleja), ale to juz powinien tokarz wiedzieć, albo Ty, z książki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...