bazyl3 Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 A może namioty? Na razie skłąd wygląda tak: 2 x rodzice + 7l. + 4l. czyli drobnica. Z czego rower uzbrojony do przewozu bagażu ma tylko jeden rodzic
Sansei6 Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Dozbroić rower drugiego rodzica i kupić namiot z zapasem
bazyl3 Napisano 6 Lipca 2012 Autor Napisano 6 Lipca 2012 Dozbroić rower drugiego rodzica i kupić namiot z zapasem Z dozbrojeniem może być problem, bo drugi rodzic zaopatrzony w fotelik. A co konkretnie kryje się pod pojęciem "namiot z zapasem"?
Mod Team Pixon Napisano 6 Lipca 2012 Mod Team Napisano 6 Lipca 2012 O co chodzi w tym temacie? Szukasz namiotu? Dzielisz się jakimiś spostrzeżeniami? Proszę o wyjaśnienie albo temat poleci do kosza jako spam
bazyl3 Napisano 6 Lipca 2012 Autor Napisano 6 Lipca 2012 Poszukuję namiotu (namiotów) dla czterosobowej rodziny, który (które) byłby (byłyby) łatwy(e) w obsłudze i transporcie. Słowem, najlepszego rozwiązania do turystyki rowerowej dla wskazanego układu osób PS. Jeśli trzeba jeszcze coś uściślić, to proszę o cynk :E
Mod Team Pixon Napisano 6 Lipca 2012 Mod Team Napisano 6 Lipca 2012 Chociażby cena? Ponad to czy potrzebujesz ten namiot do wożenia na rowerze, czy samochodem? Czy isotna jest dla Ciebie jakaś konfiguracja? Czy potrzebujesz namiot na ciężki warunki pogodowe np. żeby miał fartuchy śnieżne?
Sansei6 Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Zapas, to mi chodziło o to by był po prostu duży i jeśli dla 4 osób to nie koniecznie tylko taki co posiada na opisie sylwetki 4 osób... często taki dla powiedzmy 6 wcale nie zajmuje złożony wiele więcej miejsca ani nie rozkłada się go jakoś szczególnie dłużej czy trudniej, a więcej miejsca jest odczuwalne... ale co tam ja obecnie jestem bez namiotu, pożyczyłem i niestety się pozbyłem ech...ale za jakiś czas coś kupię, niech dzieciaki jeszcze podrosną, ale na pewno to będzie coś dużego
Mod Team Pixon Napisano 10 Lipca 2012 Mod Team Napisano 10 Lipca 2012 Polecę Ci firmę w takim razie taką jakiej sam używam na początku zerknij sobie na Fjorda nansena gotland. Namiot 4 osobowy, spokojnie zmieścisz bagaż wraz z rowerami w przedsionku bagażowym. Jedynym problemem jest jego waga, owszem można pobawić się w aluminiowe szpilki, ale pewnie mniej jak 8,5kg nie będzie. Zakładając, że waga podana przez fjorda jest wagą realną. Druga opcja również fjord, tym razem fjord nansen andy tańsza, lżejsza o połowę, mniejsza po rozłożeniu <1m, ale również zajmuje mniej miejsca po spakowaniu. Na pewno nie zmieścimy rowerów do przedsionka wraz z bagażem. Musisz się zastanowić co wolisz. Przejedź się do decathlonu może tam cos wypatrzysz. Problemem może być tylko niewygodny w przewożeniu na rowerze sposób składania ichniejszych namiotów. Idź do sklepów poszukaj, pomacaj i coś wybierz. W dalszym ciągu nie ma do jakiego budżetu.
keramp Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 W Decathlon-ach stoją przed sklepami na wystawie namioty, nie bedę wspominał w jakim są stanie, bo nie o to mi chodzi Chodzi mi o to że można pójść popatrzeć przymiarki dokonać obniuchać co i jak. Czy się podoba to i tamto wielkość, siatki kieszenie, co za i przeciw itd. I kupić to co pasuje, to co jest dobre albo i lepsze, już nie koniecznie to co stoi na wystawie Też chwale produkty Fjorda, Jakość dobra cena też i o ile pamiętam to nigdzie jeszcze nie czytałem by ktoś pisał że ich produkt to bubel. Sam staram się brykać z Galar-em 2, ma minus. Taką poprzeczkę nad wejściem, bywa że jak mnie łapy bolą to mam problemy by to zmontować. to ta zółta z aluminium, moje bywa utrapienie I takie patenty warto zobaczyć na tej wystawie by się zorientować co i jak. Gdybym o tej poprzeczce wiedział może bym wtedy kupił Andego. A taka ciekawostka, mam naprzeciwko kemping. Od kilku lat na rowerku pojawia się gość ponoć z kraju(według recepcjonistki) co to tam ponoć żaby wciągają Śpi w Andym Zdrówka
bazyl3 Napisano 11 Lipca 2012 Autor Napisano 11 Lipca 2012 Polecę Ci firmę w takim razie taką jakiej sam używam na początku zerknij sobie na Fjorda nansena gotland. Zdecydowanie model z przedsionkiem, bo dawno już straciłem wiarę w uczciwość ludzi, a wiadomo, że rower z oczu, pokusa mniej. Postaram się, jak radzi kolega keramp, dotrzeć do jakiegoś sklepu, gdzie można pooglądać namiociki "na żywo". Dzięki.
Mod Team anarchy Napisano 12 Lipca 2012 Mod Team Napisano 12 Lipca 2012 bazyl-mam ten sam problem albo większy dokładnie o jednego syna większy (5,7,9l) W waszym przypadku musisz określić na co stawiasz. Choć jeśli piszesz, że 4latek w foteliku to mało miejsca na bagaże Ci zostaje. W sumie to nie wiem jak zamierzacie się zabrać Proponowałbym bym 8-latkowi przypiąć choćby śpiwór na kierownicę za pomocą troków (takie paski plecakowe do kupienia w sportowym) i mały bagażnik na tył (pewnie koło 24") a na nim jego materacyk. Wiele nie waży i dzieciak da radę. Na plecy plecaczek mini z bidonem, kąpielówkami lub zabawką. ale nie otym... przedsionek-chyba nie myślisz o kupnie tak wielkiego namiotu, że wejdą Ci jeszcze 3 rowery do niego??? Pomyśl logicznie co się bardziej opłaca (cenowo i wagowo) - kupić 7-8 kg namiot z wielkim przedsionkiem czy "dużą trójkę" z 2 małymi przedsionkami (spokojnie z 4,5kg) plus długa linka stalowa spinająca rowery. Dawno temu też "bałem się o rowery" ale mi przeszło a (naprawdę) parkowaliśmy w przeróżnych miejscach w życiu. A tak w ogóle dobrej zabawy!
bazyl3 Napisano 13 Lipca 2012 Autor Napisano 13 Lipca 2012 W waszym przypadku musisz określić na co stawiasz. Choć jeśli piszesz, że 4latek w foteliku to mało miejsca na bagaże Ci zostaje. W sumie to nie wiem jak zamierzacie się zabrać Na początek chcemy potrenować na krótkich dystansach w pobliżu domu, tak że jeden rower bagażowy spokojnie wystarczy. Wiesz, poletko za stodołą u znajomych i takie tam Pomyśl logicznie co się bardziej opłaca (cenowo i wagowo) - kupić 7-8 kg namiot z wielkim przedsionkiem czy "dużą trójkę" z 2 małymi przedsionkami (spokojnie z 4,5kg) plus długa linka stalowa spinająca rowery. A ta duża "trójka", to ...??? A tak w ogóle dobrej zabawy! Dzięki
Mod Team anarchy Napisano 13 Lipca 2012 Mod Team Napisano 13 Lipca 2012 Serwus Duża trójka? Jakiś obszerny namiot 160X200 (dla mnie to duża trójka, dla innych normalna dwójka) plus przedsionek. Ale to taka "tymczasówka" póki dzieci małe są. Jak się Młode wciągną i podrosną to staniesz przed dylematem - 2 małe namioty lub jeden wielki Niby mógłbyś już teraz (ekonomicznie) kupić 200x200 ale ... pytanie czy chcesz spać z dziećmi w jednym namiocie (bo my np "nie"). My (pomimo, że mamy dwa namioty) w tym roku jedziemy z jednym (150x200):http://www.tuttu.pl/namioty,namiot-eclipse-ii-4-2kg-89-k-3243-3664-p plus płachta biwakowa tego typu: http://allegro.pl/lekki-tarp-plachta-biwakowa-zadaszenie-plandeka-i2442538977.html cenowo tanio jak barszcz, lekkie to to i spokojnie dla 2 dorosłych wystarczy-trzeba tylko pokombinować jak to rozłożyć (my będziemy "dopinać" do namiotu) W tym roku jedziemy na Suwalszczyznę na 2 tygodnie - sam nie wiem co z tego wyjdzie bo to pierwsza taka wyrypa dla naszych chłopaków. Warto podpatrzyć też na "Klubik Karpacki" niejakiego Pablo (szukaj w necie) - mocna ekipa Rodzinna, wiele ciekawych podróży i wypraw (nie tylko rowerowe). Tak naprawdę ciężko coś konkretnego podpowiedzieć - bo (podobnie jak my) masz tzw "nietypową sytuację" Tak jeszcze patrzę na to co Pixon proponował powyżej-ten F.N. Andy 2,35x2,10 to "prawdziwy smok". Osobiście zwolennikiem tej marki nie jestem ale w tej cenie do "normalnych wypraw" a nie extremy spokojnie Wam wystarczyc powinien (tzn na luksusy jak we własnej sypialni nie licz). Waga w granicach rozsądku, cena przyzwoita. Na 4-5 lat spokojnie wystarczy zanim "Drobnica" Ci całkiem wyrośnie. A jak o rowery się boisz - jakąś linkę stalową (castodramat?) plus mała dobra kłódka i masz spokój. Ja jeszcze zapobiegawczo na noc w "podejrzanym terenie" zabierałem szybkozamykacze do namiotu Takie "drobiazgi" potrafią zniechęcic śmiałków.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.