farmer Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Mam hamulec przedni SHIMANO M445 który działał z tarczami shimano. chyba coś takiego Tarcza hamulca Shimano SM-RT51 180 mm (2447448558) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Wymieniłem tarcz na AVID HS1 180mm i odnoszę wrażenie (po wytartym śladzie) że klocki mam o parę milimetrów za blisko środka tarczy. Tak jak by nie jechały po zewnętrznej części tarczy. Czy możliwe jest że powinienem zmienić adapter do hamulca? Czy one wszystkie są równe i jest to urok połączenia mojego hamulca z tą tarczą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelek93 Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Jeśli to są milimetrowe różnice możesz spróbować podłożyć podkładkę pomiędzy adapter a zacisk. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 6 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 farmer Bo zapewne tam gdzie kupowałeś było napisane, że tarcza Avid'a ma 180mm. A teraz muszę Ci coś uświadomić. Tak jak inni producenci robią tarcze 180, tak Avid robi 185. Masz więc tarczę 185 i adapter na 180. Stąd wydaje ci się, że klocki są za blisko środka. Najlepiej zrobisz kupując nowy adapter. Nie wiem jakie masz mocowanie (IS czy PM), więc podaję linki do obu rodzajów: IS - http://allegro.pl/ad...2403888392.html PM - http://allegro.pl/ad...2450578358.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 6 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Tak jak inni producenci robią tarcze 180, tak Avid robi 185. Masz więc tarczę 185 i adapter na 180. Stąd wydaje ci się, że klocki są za blisko środka. Timex550 Bzdura!! Nie wprowadzaj w błąd.. (odsyłam do strony producenta http://www.sram.com/avid/products/hs1-rotor#/path/term-id/284 ) Avid kiedyś robił tarcze 185mm, natomiast HS1 ma 180mm.. Zastanów się - piszesz o 5 mm różnicy średnicy - a to oznacza, że tarcza nawet by w zacisk się nie zmieściła.. Trzeba pamiętać, że kupując tarczę inną niż oryginalna - zawsze może być minimalnie nie idealne dopasowanie. Jeśli to tylko aspekt wizualny to ja bym się nie przejmował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 6 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Qba66 A to przepraszam. Dzięki za sprostowanie Pomyślałem tak, bo już kilka razy ktoś sprzedawał tarczę Avid'a 185, podając, że jest to 180. farmer Na ale jeśli faktycznie masz tarczę 180, to widocznie tak musi być, że klocki wydają się być blisko środka tarczy. Popieram w tym względzie kolegę wyżej /\ Zawsze jednak możesz pokombinować z podkładkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farmer Napisano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Qba66 faktycznie masz racje. Nie pomyślałem o tym że większa tarcz by się nie zmieściła a w zacisku leży idealnie. Więc pewnie zaciski AVID'a mają szersze klocki i to jest ta różnica. No to już jestem spokojniejszy temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.