Skocz do zawartości

[Hamulce mechaniczne-jakie] Jakie hamulce kupić do mojego stylu?

best24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Potrzebuję jak najtańszego hamulca na przód. Max mogę dać 250zł lecz chciałbym jak najtańszy. Mój amorek to XTC v2. Mieszkam w górach, jeżdżę po górach. Czasami po asfalcie. Częściej po drodze gminnej. Pełno błota. Zjadzy po 15-20%. Aktualnie jeżdżę tylko z hamulcem na tyle bo z przodu rozwaliłem. Mam duże umiejętności i umiem jak najbardziej efektywnie rozłożyć siłę hamulców w stosunku do typu zjazdu. Ważne jest to aby miały dobrą modulacje. Najlepiej wraz z klockami. Mam tarcze 160mm. Jakie polecacie?

Pozdrawiam!

bb7 już zamówiłem lecz gość napisał mi że podczas pakowania wykrył 'wadę fabryczną' i nie jest w stanie ich wysłać. Jednak teraz myślę że hydrauliczne będą lepsze ponieważ nie ma takich oporów. Linka nie trze o pancerz. Jakoś wyciągnę klamkę z klamkomanatki(utnę czy coś w tym stylu) i zamontuję tą. Jednak nie jestem pewien czy przewód nie jest za krótki. Zaraz zmierzę.

Modulacja mnie kusi. Jak by mnie patrzyć przy moim stylu to najwyższy priorytet.

Mam 2 opcje. Wywalić klamkę z klamkomanatki i zamontować tą lub kupić nową. Jednak to się zrobi kiedy indziej.

Zamawiam te Deorki. Ten sklep kastor-bike, jakie macie o nim zdanie?

Aha. Znacie jakieś kody rabatowe?

Moim zdaniem deorki zdecydowanie lepsze ;).

a jest jakaś różnica między hamulcami na przód a na tył czy nie ma ?

bo się zastanawiam czy gdybym kupił 2 hamulce tarczowe które podpisane są że pasują do przodu to czy podeszłyby też do tyłu ?

Rozumiem, że mówimy o hamulcach hydraulicznych? Przedni hamulec ma znacznie krótszy przewód hamulcowy. Ponadto niektóre klamki nie są symetryczne. Lewa pasuje jedynie na lewą stronę kierownicy, analogicznie prawa.

aaaa faktycznie tu jest rozmowa o hydraulikach bo ja pytałem o mechaniki konkretnie Avidy BB5 tylko zasugerowałem się tematem że mechaniki dlatego zapytałem ;/

Jak dodawane są też adaptery to wtedy jest też w nich różnica. Innych różnic brak.

aha no tak bo pewnie zależy jaka tarcza taki adapter czyli że np. tarcza 180mmm to adapter też musi być do 180 a nie 160, czyli jakbym kupił 2 te hamulce to powinny one podejść też na tył wydaje mi się (LINK) bo widzę że adapter jest ?

właśnie jeszcze 1 pytanie mam oprócz powyższego, tu pisze że to jest: "Przód 180 Post Mount. " czyli wersja PM, no ale ja widzę na tym zdjęciu że to jest przecież IS bo są dziury od boku nawiercone a te co są od środka to są już skręcone z zaciskiem znaczy ten adapter jest skręcony z zaciskiem na wejściu PM, czyli np. do takiego amora (klik) i takiej ramy (klik) te hamulce chyba podejdą ? bo widzę że w ramie i amorze też są wejścia IS ?

chyba że ja to źle rozumuje te wejścia, bo nie znam się na tym ale tak wyczytałem i widziałem fotki jak wygląda IS a jak PM, może się mylę

Jeżeli w ramie czy widelcu masz mocowanie IS, a zacisk jest PM, potrzebujesz adaptera IS-PM. Z przodu sprawa jest prosta, jaki rozmiar tarczy, taki zacisk. Z tyłu adapter albo stricte tylny dopasowany do rozmiaru, albo uniwersalny o rozmiar większy. Przykładowo, chcesz mieć z tyłu tarczę 160mm, potrzebujesz adaptera, którego z przodu użyłbyś z tarczą 180mm.

Jeżeli w ramie czy widelcu masz mocowanie IS, a zacisk jest PM, potrzebujesz adaptera IS-PM. Z przodu sprawa jest prosta, jaki rozmiar tarczy, taki zacisk. Z tyłu adapter albo stricte tylny dopasowany do rozmiaru, albo uniwersalny o rozmiar większy. Przykładowo, chcesz mieć z tyłu tarczę 160mm, potrzebujesz adaptera, którego z przodu użyłbyś z tarczą 180mm.

Dzięki za pomoc. Trochę to skomplikowane ale chyba już dzięki Waszej pomocy, rozumuje co i jak .

• Mod Team

Jeżeli w ramie czy widelcu masz mocowanie IS, a zacisk jest PM

Znacznie gorzej jak masz odwrotnie bo jest tylko jeden adapter jaki mozna zastosować i min. tarcza w takim wypadku wynosi 180. chcąc mieć 200 trzeba zakładać 2 adaptery.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...