BuyBike Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Witam !!! Mam pytanie odnośnie hamulców v-brake. Zauważyłem w różnych rowerach, że gdy naciskamy klamkę, hamulce zachowują się różnie : niektóre są jakby gumiaste i miękkie a niektóre twarde i sztywne. Co ma wpływ na to? Linka, pancerz, klocki ??? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie, gdyż właśnie w moim rowerze hamulec jest miękki i słabo hamuje, chciałbym aby był twardszy. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maclaska Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Powodów jest milion, ale najbardziej prawdopodobnym będą źle ustawione, zbyt daleko, klocki od obręczy - co za tym idzie duży jałowy skok klamki, powód - słabo napięta linka, źle ustawione klocki, spężyny odbicia ramion. Inne powody: brudne pancerze, linka zużyta, chodząca z oporami - klamka będzie wyczuwalnie ciężej chodziła, "plastelinowe" ramiona hamulca - hamulec będzie miał mało mocy. Zacznij od regulacji, a wymiana linki i pancerza droga nie jest, a zawsze pomoże. Klocki też grosze kosztują. Na koniec zostaw sobie zastanawianie się nad porządnymi ramionami (wyższe Shimano i Avid to w chwili obecnej, przy modzie na tarcze, też niedrogie sprawy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jokulus25 Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 należy wyregulować hamulec : wyciągasz linkę , najlepiej zmień na nową posmaruj smarem lekko , wsadź w pancerz a klocki ustaw jak najbliżej obręczy i sam zobaczysz że efekty hamowania będą lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Na pewno naciąg linki. Jak blisko klocki są od obręczy i wtedy masz taki krótki twardy skok ale od twardości klamki tzn czy jest gumowa wszystko zależy od klamki z jakim jest materiałów. Kiedyś posiadałem M445 i klamka faktycznie była gumiasta teraz mam M596 I jest o wiele twardsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
charmside Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Dokładne ustawienie klocków, idealnie do powierzchni obręczy i hamulce będą "twarde". Efekt miękkości wynika z nierównoległego ustawienia. Polecam odpiąć fajkę i użyć gumki recepturki do ściśnięcia szczęk, poluzować klocki i ustawić jeszcze raz równolegle oba jednocześnie. Kiedyś ustawiałem na oko i zawsze mi się wydawały miękkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 5 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Miałem klamkomanetki Lx i tam było to do ustawienia - miękki ,twardy śrubką na klamce. Może to przypadłość klamek jedna wybierają dużo inne mniej linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilk2312PL Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Na pewno naciąg linki. Jak blisko klocki są od obręczy i wtedy masz taki krótki twardy skok ale od twardości klamki tzn czy jest gumowa wszystko zależy od klamki z jakim jest materiałów. Kiedyś posiadałem M445 i klamka faktycznie była gumiasta teraz mam M596 I jest o wiele twardsza. Ty piszesz o hydraulikach, a kolega o v-kach. Pozatym 445 mają twardszą klamke. Wracajac do tematu, napnij linke i ew. wymień klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kato39 Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 tak jak koledzy na górze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BuyBike Napisano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Może źle się sprecyzowałem ale mam dwa rowery z idealnie wycentrowanymi tylnymi kołami, z idealnie ustawionymi klockami względem obręczy, różnica jest tylko taka, że w jednym z tych rowerów klamkę można wciskać do końca i jest gumiasta (i w tym rowerze hamulec prawie nie hamuje) a w drugim klamka po wciśnięciu dochodzi tylko do pewnego momentu i czuć że jest twarda (w tym rowerze hamulec hamuje dobrze). Jak już ktoś tu wspomniał może to być wina klamki, czy może jeszcze czegoś?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maclaska Napisano 6 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 W takim razie klamka. Ciągną inaczej linkę - jedna z nich ma większy jałowy skok. Jakie to klamki, znając model można dowiedzieć się, czy nie mają czasem regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.