GoogleMan Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Chciałbym prosić o ocenienie roweru Merida 903-Com http://www.rowerymerida.pl/produkt398/race-lite-903-com-rower-merida.html Interesuje mnie jak się sprawuje osprzęt tiagra na ten sezon oraz jakim obciążeniom jest w stanie sprostać ten rowerek. Rower ten będzie używany do ścigania przez 3 lata jeden rok w juniorach młodszych i 2 latka w juniorach.Chciałbym żeby był to jednak nowy rower.Na 105 niestety nie mam pieniędzy, więc bardzo proszę o opinie. Może ktoś jest posiadaczem tego roweru? Dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Mam Tiagrę w moim Kellysie i sprawuje się bardzo dobrze, przy dobrze wyregulowanych przerzutkach biegi wchodzą łatwo, szybko i nic nie przeskakuje także nie masz się czego obawiać jeśli chodzi o napęd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoogleMan Napisano 5 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Dzięki za dodanie otuchy a wiesz może jak z trwałością i bez awaryjnością ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Niestety nie, rowerek używam dość żadko i ma mały przebieg, ale myślę, że w osprzęcie tej klasy trwałośc jest spora i nie ma co się obawiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmariano Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Tiagra nie należy do grup wyczynowych. Ale nie matrtw się. Wygrasz jakiś wyścig i wymienisz na wyższą grupę . Nie martw się o trwałość, sezon czy dwa wytrzyma, jak będziesz dobrze dbał to więcej, ale jak dużo chcesz jeździć zastosuj zasadę trzech łańcuchów wymienianych co ok 800km. Dłużej przytrzymasz kasetę i korbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoogleMan Napisano 5 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Ja osobiście o tiagrze wiem tyle że od tego roku ma 10-rzędów z tyłu.Grupa wyższa od Sory i 2300 + najtańsza grupa shimano z możliwością zmiany biegów z dolnego chwytu.Wiem na pewno że pierwszą przerzutką wyścigową jest 105 Słyszałem że Tiagra to najniższa grupa sh którą warto kupować.Ale jednak trochę od niej będę wymagał, więc może jeszcze ktoś mnie upewni w mojej decyzji Dziękuje za rade z łańcuchami z pewnością się zastosuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKDeath Napisano 8 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Napęd jak napęd - jest porządny. Nie jest jakiś wylajtowany, pod obciążeniem biegi wchodzą z oporem (wydaje mi się, że to wina manetek), korby mogłyby być sztywniejsze, hamulce dają radę. Do przerzutek nie mam zastrzeżeń. Jeżdzę na tej Meridzie ale na rok 2011 (903-18 na Tiagrze 2x9). Będziesz zadowolony, sam przejechałem na nim jeszcze mało - może z 200km z hakiem (mam go może z dwa tygodnie i mam tylko porównanie do MTB), dlatego jeszcze mam problemy z ustawieniami pozycji. Moje negatywne wrażenia: dość ciężkawe koła (relatywnie do roweru, bo rama z osprzętem są zadziwiająco lekkie), siodełko ma dziwny kształt, a tak to bajadera Nic nie trzeszczy, nie stuka, fajnie się jeździ Zanim zaczniesz się na nim ścigać ustaw sobie wygodnie rower, no ale to oczywistość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pangumas Napisano 11 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Ja podobnie jak PKDeath mam Meride 903-18 z 2011. Rok jeździłem na Tiagrze (przebieg koło 8 tysięcy km) i zmieniłem na 105. Co do samej Tiagry nie mam zastrzeżeń. Przez cały rok użytkowania nie miałem żadnych problemów, ładnie działała. Koła w rowerze wymieniłem bo te co są fabrycznie wstawione ciężkie 32/32 szprychy. Jak na początek to rower dobry, ale wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia. Merida na 2012 w modelu 903-Com zastosowała Tiagrę 2x10 żeby osprzęt był kompatybilny z wyższymi grupami. Jak jeżdżę na maratonach to widzę czasem młodzików na szosach z osprzętem Ultegra, ale to już rodzice kasę ładują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.