Skocz do zawartości

[kręgosłup] ból pleców a amortyzowana sztyca

Gość Gość_Michał_*

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość_Michał_*

Dobry wieczór

zacznę od tego, że skorzystałem z wyszukiwarki i nie rozwiałem swoich wątpliwośc, proszę więc Odpowiednie Osoby o niekasowanie wątku, zaś wszystkich pozostałych o odpowiedź;).

mam 195 cm wzrostu, jeżdżę na rowerze crossowym. jego rozmiar to 22,5 cala czyli 57 cm. z tabelek wynika, ze optymalny rozmiar tego typu roweru dla mojego wzrostu, to ok 23,5 cala, natomiast roweru górskego, to 21,5 cala. tak więc chyba mieszcze się w granicy tolerancji(?), z tym, ze rower ten jest nieco krótszy niz produkty konkurencji (570mm top tube - nie wiem jak to sie pisze po polsku - poczas gdy w innych markach, dla podobnego rozmiaru roweru, ten wymiar to ok 590mm). siodełko mam ustawione zgodnie z wytycznymi teoretycznymi, czyli kolano lekko ugięte w najnizszym położeniu stopy. tułów jest odchylony podczas jazdy o ok 40 stopni od pionu. kierownica ok 4 cm ponizej siodełka (ale jak usiąde to się to troche zmienia, bo sztyca jest amortyzowana).

Podczas dłuższej jazdy zaczynam oczuwać lekki ból w okolicy lędźwiowej, coś w rodzaju drętwienia. wydaje mi się, że mięśnie pleców mam zbyt mocno napięte. jazda jest uciążliwa i nieprzyjemna.

co mam z tym zrobić? czy może to być wina amortyzowanej sztycy, która uginając się prowadzi do mimowolnego napinania mięśni? co powinienem w pierwszej kolejności poprzestawiać?

pozdrawiam

Powinieneś spróbować zmienic wysokosc kiery i siodelka tak zeby jak najbardziej zblizyc sie do wzorca albo po prostu jak najlepiej Ci sie ebdzie jezdzilo

a czy rozgrzewasz sie przed jazdą?

co do sztycy amortyzowanej ciezko powiedziec jaki ma wplyw. Teoretycznie pozytywny a praktycznie ciezko powiedzieć. choc podejrzewam ze na nie amortyzowanej byloby to samo

Wątpię, by przy prawidłowym ustawieniu wszystkiego, amortyzowana sztyca powodowała bóle w plecach. Ja mam taką sztycę i wszystko jest ok. Prawdopodobnie tak jak mówił Kolega powyżej jest to kwestia ustawienia kierownicy i siodła. Piszesz, że masz rozmiar ramy o cal mniejszy niż zalecają dla Twojego wzrostu i że w dodatku rama wypada jeszcze mniejsza. Może jest za mała i stąd dolegliwości?

Gość Gość_Michał_*

mam nadzieje, ze to nie rama. no cóż, nic nie pozostaje, tylko cos pozmieniać. kiedys jezdziłem na górskim 19,5 cala i było w porządku...

Gość Gość_Michał_*

ponioslem mostek o "dwa ząbki". jest duzo lepiej, ale jeszcze cos trochę `drapie` w lędźwiach:). mam nadzieje, ze to tylko pozostałość wczorajszej kontuzji.

dziękuję za odpowiedzi

Gość Gość

rzeczywiście dużo krótsza dla przykładu rower góral KTM Ultra Ride ma taką samą (nawet dłuższą) przy rozmiarze 19"

(inne mają podobnie) , a 20 mm to nie jest mało . Twoja pozycja jest poprostu nieprawidłowa - pozostaje kupić dłuższy mostek !!!

Gość Gość

przepraszam, pomyliłem. ta rura ma dokładnie 582 mm. ale z drugiej strony to chyba normalne, że na crossie jest się bardziej wyprostowanym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...