macrianus2 Napisano 28 Marca 2006 Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 witam, poszukuje dwublatowej korby mtb. jedyna, jaka znalazlem to stronglight oxale two. niestety cena troche przekracza moje mozliwosci finansowe. chcialbym sie dowiedziec, czy sa na rynku jakies tansze korby tego typu cenowo i klasowo zblizone do shimano lx? z gory thx za wszystkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaren Napisano 28 Marca 2006 Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Nie lepiej kupić normalną korbe i usunąc jeden blat????????? a jak juz cos to wymienić na blaty jakie chcesz?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 28 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 w sumie moznaby, ale czy w korbie pomyslanej na dwa blaty nie sa one ulozone troche inaczej, tzn. czy po usunieciu jednej zebatki nie zostanie puste miejsce pomiedzy korba a rama? czy typowa korba dwublatowa bardziej nie "przylega" do ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 28 Marca 2006 Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Właśnie tak jest , blaty są bliżej siebie niż 2 skrajne w korbie 3-blatowej i są przesunięte bardziej do ramy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 28 Marca 2006 Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Albo weź taką i zmień tarcze : Mechanizm korbowy MTB RPM El-Toro / korby kute ze stopu aluminium 6061/T6 do osi z kwadratem JIS / wkładka cr-mo do pedałów / 5mm osłona Bash Guard ze stopu aluminium 6061/T6 / zębatki 32T/22T z utwardzanej stali CR-MO / 4-ramienny (BCD 104/64mm) / 8/9-speed / 32x22T / 170mm / 820g / czarny Cena: 249.00 PLN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajuwookierun Napisano 28 Marca 2006 Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 ja jeżdżę na LX 2004 chyba bez jednego blatu i jest gites:) Mam większy kąt natarcia na przeszkody (jak to by profesjonalnie powiedzieli) wszystko działa fajnie i cacy. Tylko musiałem za podkładkami się nalatać bo gwinty są tak zrobione że bez nich ani rusz. Korba super wygląda:) Nie zauważyłem żeby coś było nie tak odnośnie zmiany odległości od korby. Jedynie łańcuch mi spada jak zapomnę się i 3 włączę bo czasem jak jadę w trasę to ją dokręcam więc nie chce mi się blokować przerzutki:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 28 Marca 2006 Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Ale macrianus2 chce pewnie zdjąć najmniejszą zębatkę (22T) a nie jak Ty blat (44T). Więc przydałoby się żeby korba była bliżej ramy jeżeli nie ma tej zębatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 28 Marca 2006 Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Najprościej jest kupić zwykłą, trójblatową korbę i wkład suportu z odpowiednio krótszą osią. Najmniejszą zębatkę odkręcamy, a ewentualne wystające i niepotrzebne części traktujemy pilnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaren Napisano 29 Marca 2006 Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Ja mam 2 blaty ale tak jak napisał Schwefel czyli 22/36T ale znam gości co ma 32/44T na korbie trzy blatowej i w niczym mu to nie przeszkadza...... jeślli już coś kupić z 2 blatami to coś takiego jak El toro na stronglighta szkoda by mi było kasy. Jednak wiadomo że strong to strong i jest o wiele lepiej wykonana niż eltorinio jesli sie nie myle skrzynia na stronga na 2 blaty więc uderz do niego......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajuwookierun Napisano 29 Marca 2006 Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 no tak ale co to za różnica że bedzie trochę dalej jak zabraknie najmniejszego blatu? chyba można przerzutkę przesunąć tak mi się wydaje:) a poza tym po co pozbywać się małego blatu? dla 50 gram? myślicie że warto? bo 44 to przeszkadza jeśli ktoś świruje więc jest to uzasadnione ale mała to nie wiem po co.. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cub_S Napisano 29 Marca 2006 Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 bajuwookierun nie chodzi tu o przesunięcie przrzutki , tylko o zmiane tzw. "lini łańcucha" , problemu z przerzucaniem z przdu nie będzie , tlyko jeśli wrzucisz np. 2 z przodu i 1 z tyłu to sięjużrobi spory przekos. A mały blat ?? Niektórzy mają takiego powera że im nie potrzebny więc zawsze 50 gr do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 29 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Właśnie tak jest , blaty są bliżej siebie niż 2 skrajne w korbie 3-blatowej i są przesunięte bardziej do ramy . wlasnie o to mi chodzilo 5mm osłona Bash Guard ze stopu aluminium 6061/T6 bez sensu: zastapie w ten sposob malo przydatna mala zebatke kompletnie niepotrzebnym w rowerku xc rockringiem :/ Ale macrianus2 chce pewnie zdjąć najmniejszą zębatkę (22T) a nie jak Ty blat (44T). dokladnie, usunac najmniejsza zebatke i ew. dac srodkowa troche mniejsza, zeby zrekompensowac brak malej, jesli jednak odczuje jej brak (w co watpie)- 95% mojej jazdy to srodkowa zebatka, z pozostalych 10% 9,9% robie na duzej. a poza tym po co pozbywać się małego blatu? dla 50 gram? nie jestem maniakiem lekkosci, ale po co wozic ze soba cos, czego sie nie uzywa? Niektórzy mają takiego powera że im nie potrzebny tongue.gif więc zawsze 50 gr do przodu dzieki czemu szybcy sa jeszcze szybcy bajuwookierun nie chodzi tu o przesunięcie przrzutki , tylko o zmiane tzw. "lini łańcucha" , problemu z przerzucaniem z przdu nie będzie , tlyko jeśli wrzucisz np. 2 z przodu i 1 z tyłu to sięjużrobi spory przekos. wlasnie o linie lancucha sie martwilem, tylko nie pamietalem nazwy :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 29 Marca 2006 Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 bez sensu: zastapie w ten sposob malo przydatna mala zebatke kompletnie niepotrzebnym w rowerku xc rockringiem :/ Może nie czytasz uważnie - ja proponowałem wykorzystać tylko pająk , zamiast tarczy 32z zastosować 44z a zamiast 22z Crossową 28z. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 29 Marca 2006 Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 PS. ewentualnie zamiast 44z może założyć 38 lub 42z. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajuwookierun Napisano 29 Marca 2006 Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 e tam dalej nie jarzę. mówicie o linii łancucha. ale skoro w danej korbie standartowo tak jest i korzystasz np z 2 najczęściej no to jak zdejmie się 1 to co to zmienia? przecież wtedy korba nie przysuwa się czy nie dokręca się jej mocniej. jest tak samo. czyli jak jeździło się normalnie na lxie dajmy na 2 to jak nawet zdejme 1 i nawet 3 to i tak 2 dalej pozostanie w tym samym miejscu nie? i dalej łancusz będzie chodzić tak samo prawda? no i może być czasem za bardzo po skosie ale przecież to nie ma znaczenia że nie ma jednego z trybów. Dlatego nic nie jarzę A 1 u mnie to swoją drogą nawet smaru chyba nie widziała:) Nie mam powera jakoś super ale i tak jest nie potrzebna. Podobnie jak w moim przypadku 3. No 3 by się przydała do siedzenia na ogonie autobusowi czasem:) That's all. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 29 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Może nie czytasz uważnie - ja proponowałem wykorzystać tylko pająk , zamiast tarczy 32z zastosować 44z a zamiast 22z Crossową 28z sorry, rzeczywiscie dokladnie nie przeczytalem ale nawet, jesli tak zrobie to nie rozwiazuje to kwestii linni lancucha. mówicie o linii łancucha. ale skoro w danej korbie standartowo tak jest i korzystasz np z 2 najczęściej no to jak zdejmie się 1 to co to zmienia? przecież wtedy korba nie przysuwa się czy nie dokręca się jej mocniej. jest tak samo. czyli jak jeździło się normalnie na lxie dajmy na 2 to jak nawet zdejme 1 i nawet 3 to i tak 2 dalej pozostanie w tym samym miejscu nie? i dalej łancusz będzie chodzić tak samo prawda? ale ja chce wlasnie zrobic tak, zeby bylo lepiej niz jest teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 29 Marca 2006 Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 ale nawet, jesli tak zrobie to nie rozwiazuje to kwestii linni lancucha. Rozwiązuje jak zastosujesz 2-blatową z odpowiednim suportem to spokojnie możesz korzystać z całej kasety na każdej tarczy bez zbytniego przekoszenia łańcucha . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 29 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Rozwiązuje jak zastosujesz 2-blatową a znasz jakas tansza od stronglighta oxale two? bo rzecz wlasnie w tym (byc moze nie zwrociles na to uwagi), ze nie znajac zadnych tanszych zaczelismy rozwazac usuniecie jednego blatu z korby trojblatowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 29 Marca 2006 Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Właśnie ta RPM EL-Toro jest 2 blatowa - niestety trzeba by zmienić tarcze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 29 Marca 2006 Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 RPM EL-Toro dwublatowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 29 Marca 2006 Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Nie wiem czemu tak wyszło ale jesy tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 29 Marca 2006 Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Może tym razem się udało ? RPM EL-Toro 2 blatowa http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=298437 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 29 Marca 2006 Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Może w takie coś zainwestujesz tylko do wymiany będzie blat http://www.allegro.pl/item94193667_korba_t...mpact_nowa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.