Skocz do zawartości

[koło] Jak złożyć dobre,

Qbak

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie to jest mój problem. Już w drugi dzień od początku mojego sezonu strzeliła mi opona i dętka (podczas jazdy usłyszałem niepokojące dźwięki, spojrzałem na opone i zobaczyłem duży "balonik" wystający z opony. Myslalem, że po prostu cos przyczepiło sie do niej (dobrze że nie przebiłem tego palcem) delikatnie przejechałem "balonikiem" po ziemi i trach -huk na całą okolice.

Wracając do problemu - potrzebuje teraz jedno koło, tak, żeby była maksymalna wielkość jaka zmieści się do ramy Wheeler800 (żeby potem jakoś prezentowało sie na amstaffie)

i jeszcze jedno pytanie - czy dużo zależy też od nowej piasty ? bo stara jakoś się kręci, a żeby zminimalizować koszty...

Waże gdzieś tak 65kg. No chiałbym kupić całe koło (stara obręcz jest od początku roweru, juz klinuje sie na v-brake'ach, tak zcentrowana - wiec sensu nie ma prostowac). Całe koło, czyli opone, dętke i obręcz, ale bez piasty, bo tą jeszcze chiałbym przełożyć. A co do stylu jazdy....Jakby to powiedzieć - 10minut bez wheelie to zmarnowane 10min. Poza tym dosc często gwałtownie hamuje, więc opona musi być dobra.

Na tyl, jesli czesto hamuje, to raczej tylem, no nie ? ;F

A szprychy i "osprzętowanie"...no, to w domyśle też potrzebne ;) więc jaki zestaw proponujecie ? (wiadomo, że za 150zł dobrego zestawu nie będzie, ale najbardziej mi zależy na obręczy jakiejś dobrej wlasnie - no i szprychach, zeby sie nic nie krzywiło)

140zł...? Za najtańszą dobrą obręcz zapłacisz 90-95zł, najtańsze szprychy to koszt 32zl (lub 36zł jeśli weźmiesz 36 otworowy zestaw). Już masz 125zł. A gdzie do tego piasta? Najtańszy mocny Novatec to koszt ok 90-100zł... Do tego zaplecenie ze 25zł...

Na tyl, jesli czesto hamuje, to raczej tylem, no nie ? ;F

ja na przyklad tylnego hamulca nie uzywam prawie wcale :) zawsze przodem :D

coz, zaplecenie min. 20zl, szprychy z nyplami min. 40, detka 10, opona min. 20. w sumie min 90, czyli na obrecz zostaje co najwyzej 50. taka obrecz alexrimsa dm18 z przesylka wyjdzie 60: http://www.allegro.pl/item93860052_nowe_ob...rebrna_26_.html

wiec przekroczysz budzet o co najmniej 10zl i mimo to bedziesz mial raczej marna opone, stara piaste i jako takie samo kolo. zeby zlozyc dobre kolo z opona itd do takego stylu jazdy musialbys wydac ok. 100zl wiecej.

Acha, no to juz sie tak milo nie prezentuje. Niestety, w oponie dziura jest, więc jej zostawić też nie moge :) z zaplecieniem to wątpie żebym płacił (stały klient :D pewnie sam też bym dużo pomógł) no ale dobra, jeszcze jutro opisze wrażenia z wyprawy do sklepu (a moze juz nawet z kołem wróce ;) )

To teraz już w litości rodziców/babci siła :D jutro zapytam wogóle, co mają na stażu w tym sklepie - poza tym - jak to jest z tą szerokością obręczy ? bo wiele tego typu rowerów ma, jakby to powiedzieć...no, takie fajne, "grube" te koła :) obręcze w nich są dość długie(na wysokość), czy jak to sie fachowo nazywa. Jak to jest w końcu ?

Jak chcesz cos w miare ok, to wez obrecz dartmoora pod vki (ale ta najmocniejsza, koszt okolo 60 zl), do tego szprychy 36 zl (Mach 1) i zaplot jakos trzeba wykombinowac (najtaniej 15), czyli razem wychodzi ok 110 zl czyli dorzucisz jeszcze do 140 zl 20 zl i masz 50 zl zeby kupic oponke np. Kende K-RAD (calkiem fajna, ale do terenu to slabo sie nadaje), albo np. inna kende mozesz kupic :( . Cos innego a zarazem senswoengo ciezko bedzie znalezc :( niestety...

No wiadomo, że za tą cene nic naprawde dobrego nie złoże. Ale już - kupiłem całe koło (70zł), z tego co mówią to nieporównywalnie lepsza od mojego starego, na ktorym przecież też dużo jezdziłem. Przy okazji nowa zębatka, łańcuch, dętka i oponki - wyszedłem poza limit jakieś 30zł :) Jutro wrażenia z jazdy, bo jade z rowerem żeby mi założyli już sprzęt !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...