Skocz do zawartości

[Klucz] Klucz do suportu

Diline

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam pytanie do czego służy ten otworek na kluczu do suportu ?

Posiadam zestaw narzędzi, ale nic takiego nie posiadam, żeby go "zablokować".

narzedzia_sciagacz_suport.jpg

Napisano

Aby przytrzymać kuleczkę, która jest w końcówce grzechotki.

Nic, czym musiałbyś się przejmować.

PS. Po co Ci nowy topic, nie mogłeś dopisać się w swoim starym?

Napisano

Zapomniałem o tamtym temacie, przepraszam !

Jak da radę, proszę je jakoś połączyć i dzięki Ci za odpowiedz, tylko ja próbowałem odkręcić miski za pomocą właśnie tej nasady plus klucza na kwadrat i się ślizga na misce, bo po pierwsze wchodzi płytko a po drugie, pomimo silnego dociskania i tak cały klucz się ześlizguję.

Przepraszam jeszcze raz

Napisano

Wnioski są dwa:

albo niewłaściwie wyprofilowany lub niewłaściwy klucz

albo zła technika posługiwania się narzędziami

Jeśli klucz jest dobrze zrobiony i odpowiednio się go przyłoży nie ma siły, żeby się ślizgał - po to jest.

Możesz unieruchomić ramę przy mufie np w imadle (z wyczuciem) i użyć obu rąk - jedna dociska końcówkę, druga kręci klucz. Wygodnie użyć grzechotki, położyć rower na boku, jeśli nie masz imadła, albo oprzeć o coś po przeciwnej stronie. Wszystko, oczywiście, z wyczuciem. No i pamiętaj, że im dłuższa dźwignia, tym większy moment siły. Klucz NIE MA PRAWA się ślizgać - zniszczysz gniazdo i po ptakach.

PS. Może oś jest na tyle długa, że włożona w klucz końcówka opiera się na niej i "podnosi" cały klucz. Sprawdź samą nasadkę czy siedzi pewniej, jeśli tak, użyj klucza płaskiego zamiast końcówki z kwadratem.

Napisano

Diline: popełniasz jakiś błąd. Używałem nie raz identycznego klucza (rowery stały na kołach) i działa bardzo dobrze.

Miska musi być czysta aby klucz wszedł na maksymalną możliwą głębokość. Podczas odkręcania nasadka musi być równolegle z osią suportu więc dobrze jest przytrzymać klucz w osi obrotu drugą ręką, aby nie zmienić kąta i by nie wyskoczył z gniazda. Ostatnia istotna informacja jest taka, że jedna z misek ma lewy gwint.

Otworek, jak już pisał Maclaska, jest na kulkę, by nasadka nie spadała z klucza (dynamometrycznego, grzechotki czy innej dźwigni) i nie ma nic wspólnego z odkręcaniem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...