PaleNisko Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 Drodzy Przyjaciele! Chciałem się was poradzić co zrobić z moim rowerem. Ma on już jakieś dobre 8lat. Najpierw jeździł na nim mój ojciec, później ja. Na tej ramie zrobiłem zdrowo ponad 10tysięcy kilometrów i chyba trochę się już rozłazi Ostatni serwis miałem 3lata temu, wymienialem linki, cos tam mi posmarowali, itd. Na chwilę obecną na pewno muszę wymienić druty w kolach, korbe, zebatke, lancuch... PRzerzutki nie wiem: / Otóż ponoć mój kuzyn powiedział mojemu ojcu, że ta rama jest "najlepsza jaka kiedykolwiek wyszła"() i teraz mój ojciec strasznie łapczywy na komplementy chce w nim wszystko wymieniać i płacić za serwis. Ale ja, człowiek nowoczesny i młody zastanawiam się czy to ma sens, czy nie byłoby lepiej wydać pieniądze na nowy rower? Ile musiałbym gdzieś wydać żeby mieć coś solidnego i lepszego od tego?
qwaq Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 Nie ma sensu inwestować w ten rower, który jest już zdrowo wysłużony, co do zakupu nowego roweru, to zależy jaki masz budżet, ale za te 1000 zł można znależć rower o wiele lepszy od tego Bouldera '04
PaleNisko Napisano 3 Lipca 2012 Autor Napisano 3 Lipca 2012 Nie ma sensu inwestować w ten rower, który jest już zdrowo wysłużony, co do zakupu nowego roweru, to zależy jaki masz budżet, ale za te 1000 zł można znależć rower o wiele lepszy od tego Bouldera '04 Hm, zastanowię się.. Ale szkoda trochę, bo on drogi był raczej, siodełko i koła(choć szprychy w 60%luźne : P) są porządne, rama lekka, wygodna, tylko te przerzutki koniecznie trzeba wymienic;/ A kupiłbym coś za tysiąc to pewnie bardzo szybko by się wyeksploatował i po roku porównując oba rowery lepiej jeździłoby się na moim starym kochanym dzajancie;p Pamiętam jak byłem dzieckiem, i w szawnie zdroju organizowali jakieś MTB Polski, to przyjeźdzało dużo profesjonalnych teamów i takie same rowery strasznie popularne były..
jasinski21444 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 A kupiłbym coś za tysiąc to pewnie bardzo szybko by się wyeksploatował i po roku porównując oba rowery lepiej jeździłoby się na moim starym kochanym dzajancie;p Mylisz się , za 1000zł można już dostać całkiem porządną maszynkę która posłuży ci długie lata. Ja w twojego gianta już nic bym nie wkładał pieniędzy.
marky5 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 Jeśli już tak bardzo jesteś w nim zakochany,a masz kasiorę na upgrade,to oczywiście możesz zostawić sobie tę ramę,ale na pewno obowiązkowo przedewszystkim wymieniłbym amora na coś znacznie bardziej lepszego i nowoczesnego np.Rock Shox Tora,Recon,czy też Suntour Epicon. Sztyca jak dla mnie też powinna polecieć bo jest paskudna i ciężka.Również przerzutki jeśli są rozklekotane,a kółeczka zjechane.Szprychy jak twierdzisz są lużne,to akurat nie problem bo można oddać do serwisu do wycentrowania o ile łożyska piast się nadają się jeszcze do jazdy. Na hamulce tarczowe jednak nie mógłbyś przejść gdyż rama nie ma mocowania na takowe.Klocki w hamulcach pewnie też do wymiany. Do tego jak sam twierdzisz zębatki,korba,łańcuch też do wymiany.Jak widzisz sporo tego,ale twoja wola. Ja osobiście zainwestował bym w nowy rower,ale nie 1000 zł.ale co najmniej 1500 nawet w dobrą używkę,bo za kafla coś nowego,to szału nie będzie.
jasinski21444 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 Za 1500zł masz dobrego Hexagon'a V6 2011 z tarczami którego sam posiadam i jeździ się bajecznie lub ten Unibike Fusion.
PaleNisko Napisano 3 Lipca 2012 Autor Napisano 3 Lipca 2012 http://allegro.pl/rower-gorski-fischer-germany-solidny-okazja-i2445513521.html jezu, ludzie wstydu nie maja;/ To oszust co nie?
maciej1408 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 No ten rowerek z linku no jest w miarę zadbany itd. Ale na pewno nie cena nowego modelu to 2000 zł.. Max 700-800 zł Liczmy, że ten jest używany to za więcej niż 400 zł by nie dostał, chyba że od ludzi którzy nie są w temacie rowerów.. A co do tematu.. Moja kuzynka ma identyczny problem bo tak bardzo przywiązała się do starego roweru że nie mogę jej przekonać że lepiej zainwestować w coś nowego.. a Tobie polecam jednak kupno czegoś nowego, ostatnio znajomy kupił bardzo ładnego Gianta za 1200 zł
jasinski21444 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 http://www.unibike.pl/flite.html http://www.kross.pl/pl/2011/mtb/hexagon-v6
PaleNisko Napisano 3 Lipca 2012 Autor Napisano 3 Lipca 2012 Ale ja mam cały rower w shimano deore LX:/ Piasty, hamulce, przerzutki przod/tyl, manetki, hamulce, rawke mam mavic sup 217 ub.. Nie chciałbym się przesiadać na shimano sis, a w używkach widziałem najczęściej za 1500mam Acera czy coś : / Ile musiałbym zapłacić za max roczny rower MTB shimano deore LX(mieszkam w Wałbrzychu i jeżdżę najczęściej po górach i trasach kiepskiej jakości)? Od kąd wymienilem prawie wszystko w swoim giancie parę lat temu (z 5)to wszystko do dzisiaj śmiga bezproblemowo, poza tym że mi właśnie łańcuch przeskakuje; /
amoniak Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 Czemu chłopakowi wodę z mózgu robicie Boulder z 2004 roku był całkiem OK Widelec to bodajże SrSuntour XC 60 Napęd na 8 z tyłu z pewną uwagą. Do Polski - Batustanu trafiały wersje zubożone właśnie o napęd 7 biegowy z wolnobiegiem Było to tylko w 2004 roku Ja bym wymienił jedynie zużyte elementy i cieszył się jazdą Ze sprzedaży nie uzyskasz dużo a nowy nie będzie dużo lepszy jezu, ludzie wstydu nie maja;/ To oszust co nie? Po pierwsze Jezu z dużej litery drugie rower wiekowy pewnie 15 letni na średniej klasy osprzęcie. te 15 lat temu full na osprzęcie Acera X tyle mógł kosztować albo i więcej Widelec Jeszcze z dobrej produkcji RST Ballistic o skoku 40 mm w pełni rozbieralny - sprężyna i elastomer Nie mylić z wyrobami amortyaztoropodobnymi ballistic (RST robiło widelce w USA dopiero po sprzedaży i wyniesieniu produkcji na Tajwan zaczęły się krzaki z RST) Damper DNM torch Więc rower bez ściemy jedynie bym się czepnął ceny. wszystko do dzisiaj śmiga bezproblemowo, poza tym że mi właśnie łańcuch przeskakuje; / Przyczyn może być kilka. ja bym stawiał na zużycie kasety i łańcucha za stówkę wymienisz i masz super śmigadełko
PaleNisko Napisano 3 Lipca 2012 Autor Napisano 3 Lipca 2012 Czemu chłopakowi wodę z mózgu robicie Boulder z 2004 roku był całkiem OK Widelec to bodajże SrSuntour XC 60 Napęd na 8 z tyłu z pewną uwagą. Do Polski - Batustanu trafiały wersje zubożone właśnie o napęd 7 biegowy z wolnobiegiem Było to tylko w 2004 roku Ja bym wymienił jedynie zużyte elementy i cieszył się jazdą Ze sprzedaży nie uzyskasz dużo a nowy nie będzie dużo lepszy Z tyłu mam 9trybów, nie wiem czy druga, czy trzecia sztuka już u mnie;>
amoniak Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 wymień zużyte elementy na nowe i ciesz się jazdą a te rady dyletantów olej kufa coraz bardziej jestem za przegryzieniem kabli od internetu nastolatkom
PaleNisko Napisano 3 Lipca 2012 Autor Napisano 3 Lipca 2012 wymień zużyte elementy na nowe i ciesz się jazdą a te rady dyletantów olej kufa coraz bardziej jestem za przegryzieniem kabli od internetu nastolatkom Tak zrobię Jeśli skończą się monsuny jutro to podjadę do sklepu rowerowego i wymienię łańcuch + korone z tyłu. Thanks
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.