Skocz do zawartości

[Stery] Różne rozmiary?

Grooby666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

problem taki: rama: stary wicher, stare stery sh600. Nowe stery noname, mniejsza z tym, w każdym razie nie pasują do ramy, latają luźno. O co biega? Plus oczywiście dwa różne rozmiary bieżni na widelec. Założone miałem te stery shimano, chciałem zmienić wideł - nic nie wyszło , nie pasuje bieżnia, za mała jest. No to zmieniam stery na inne, nabiłem bieżnię, chcę wbijać miski i co? Wpadają mi same w ramę. Jest na to jakaś rada inna niż puszka? Szukać innych sterów, czy co? Miało być budżetowo, a robi się nieciekawie już bo nic do siebie nie pasuje.

Pzdr

Napisano

Budżetowo podklej taśmą.

Miałem to samo, sterówka w poprzedniej ramie/widle 25mm, teraz 1", tj 25,4mm, musiałem pozmieniać i pokombinować, bieżnia dolna jest na taśmie, miski tak samo, bo wkładałem ręką zamiast wbijać i... zrobiłem już tak ok 1,5tys, bez problemu. Są takie jaja ze sterami, jest jeszcze rozmiar 26mm...

Taśmy używałem takiej materiałowej.

Napisano

Najbardziej popularne (chyba) dwa standardy sterów calowych:

1. ISO - miski 30.2 mm, bieżnia 26.4 mm

2. JIS - miski 30.0 mm, bieżnia 27.0 mm

Nie wspominając już o innych (klik)

Dlatego jest taka opcja, że coś może nie pasować, jeśli się nie pomierzy dokładnie. Ja u siebie ostatnio przerabiałem to samo - wideł Wichra, rama Jaguar - główka ramy w ogóle niestandardowa, wszystko luźno latało, z widelcem też nie było łatwo. Ostatecznie udało się dosztukować jakieś stare rometowskie stery, które pasowały bez zabawy w puszki czy podklejanie taśmą.

Napisano

No to nieciekawa sytuacja, rama 30.2mm, a na allegro wszystkie 1" stery 30mm. Trzeba będzie kombinować zatem albo ze sterami, albo z widłem kiedyśtam jak mnie najdzie na zmiany. Dzięki jeszcze raz.

Napisano

Jak masz ramę 30.2 mm (tak jak moja) to tak naprawdę żaden z popularnych standardów nie podchodzi - miski muszą być te ~0.1 mm większe niż główka ramy, żeby się trzymało. Pozostaje szukanie sterów "pod ladą" albo instalacja na klej / puszkę po piwie / mosiężną blaszkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...