Skocz do zawartości

[Korba] Problem ze zdjęciem korby

Kiciok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Spróbuj bić w lewe ramie deską + młotek. U mnie tak własnie korba odpadła, od wibracji :D

Popytaj znajomych, albo w najbliższym warsztacie, może ktoś Ci to up..utnie flexem za dobre piwo ;)

Napisano

Kątówką po osi suportu najlepiej. Zależy jaki suport, ale jeśli taki najzwyklejszy, to odcinasz lewą korbę. Jak Ci się uda dojść do prawej miski i ją odkręcić, to jesteś w domu, bo wszystko ściągniesz. Jak to jakiś suport na wielowypust to spróbuj ordynarnie po całości rozciąć prawą korbę na pół przy mocowaniu kwadratu.

Napisano

Kątówką po osi suportu najlepiej. Zależy jaki suport, ale jeśli taki najzwyklejszy, to odcinasz lewą korbę. Jak Ci się uda dojść do prawej miski i ją odkręcić, to jesteś w domu, bo wszystko ściągniesz. Jak to jakiś suport na wielowypust to spróbuj ordynarnie po całości rozciąć prawą korbę na pół przy mocowaniu kwadratu.

Dzięki, porada się przydała :) Kątówką po osi suportu, a później już tylko wykręcić plastiki z mufy i suport wychodzi. Btw. Prawe ramie udało się zbić bez uszkodzenia ramienia i blatów.

Pozdro

Napisano

Ta, ciekawe. Z tego co wiem, to w klasycznym suporcie, trzeba odciąć najpierw prawą część, przy korbie i dopiero wtedy wyciągnąć lewą razem z osią. Nie wiem jak kolega Marcin chciał zrobić to odwrotnie.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli mamy suport rozkładany to chyba bez różnicy bo z obu stron sie go skręca. Natomiast kompakty to cieżko wyjąć nie ściągając obu ramion, a jeżeli już to od lewego należał oby zacząć.

Napisano

No nie do końca. O wiele, wiele łatwiej będzie uciąć prawą część suportu, odkręcić lewą miskę i wyciągnąć, niż zrobić odwrotnie. Dużo ciężej jest podejść kluczem między ramę a blaty korby, żeby odkręcić prawą miskę.

Napisano

No nie do końca. O wiele, wiele łatwiej będzie uciąć prawą część suportu, odkręcić lewą miskę i wyciągnąć, niż zrobić odwrotnie. Dużo ciężej jest podejść kluczem między ramę a blaty korby, żeby odkręcić prawą miskę.

Napisałem, co trzeba zrobić, jeśli jet to suport starego typu, dokręcany na ząbek. Po prawej stronie łatwiej odkręcić miskę dłutkiem, niż odcinać oś kątówką, z założeniem, że nie chcemy niczego uszkodzić. Zresztą podziałało, więc nie wiem jaki sens Twojego wywodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...