Skocz do zawartości

[Korba] Problem ze zdjęciem korby

Kiciok

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Tzn czego się dowiem?

Poznasz prawdziwe wymiary mufy i organoleptycznie zbadasz gwint :P

Odnośnie korby i suportów poczytaj sobie o linii łańcucha a wiele ci to rozjaśni.

• Mod Team
Napisano

BB-UN29 pewnie taki suport widziałeś. Raczej przecietny, u mnie krótko on wytrzymywał bez wydawania z siebie jakiś strzałów/cykania. Idzie to przeboleź ale jak ktoś lubi w ciszy jechać rowerem to ten zdecydowanie sie do tego nie nadaje.

Napisano

http://dl.dropbox.com/u/15031538/05072012202.jpg gwint raczej zdrowy, ~35mm bo nie mam suwmiarki :/ szerokość 68mm

Ja nie potrzebuje wypasu, raczej każdy będzie lepszy od tego...

Odnośnie korby i suportów poczytaj sobie o linii łańcucha a wiele ci to rozjaśni.

Znając życie, to jak poczytam, to i tak nic z tego nie wywnioskuje. Potrzebuje prostej odpowiedzi, czy podejdzie do tego wkładany suport na maszynówkach i jaki dobrać rozmiar suportu/korby.

• Mod Team
Napisano

Ehhh (...) kupujesz wybraną przez ciebie korbe, bo sądząc po zdjęciach ta co masz to średnio sie nadaje do wtórnego użytku, jak juz sie zdecydujesz jaką chcesz korbe, dobierasz do niej suport. Masz napęd 6, 7 czy 8-10 rzędowy ?

Natomiast jeżeli jednak zechcesz zostawić to pogięte cuś to poprostu kup suport o takiej samej długości osi i tyle.

Napisano

Nie, nie. Suport + korba jest do wymiany. Dzisiaj pewnie będę miał kasę na suport, więc taki do 50zł (z przesyłką) zamówię i takiego szukam.

Wezmę jakiś popularny rozmiar, do którego jest sporo tanich korb na kwadrat i tyle. Później będę jakiejś szukał, pewnie do 100zł już z wysyłką.

Z tyłu mam wolnobieg 7 rzędów.

• Mod Team
Napisano

Najpierw kup korbę, a dopiero później suport. Kupując odwrotnie sprawisz, że będziesz miał kłopot ze znalezieniem korby pod suport który właśnie kupiłeś...

A najlepiej zamów korbę i suport od jednego sprzedawcy i poproś, żeby Ci dopasował Suport do korby z automatu już.

• Mod Team
Napisano

Masz 7 rzędów wiec można by wziąć o 2-3 mm krótszy suport. większość korb jest projektowana na napęd 8 rzędowy który jest węższy stąd można kupić delikatnie krótszy suport.

Pixon ma racje na co kupowac najpierw suport, i tak nie pojeździsz na nim a może sie okazać za długi lub krótki. Poczekaj, kup korbe a wtedy suport.

Napisano
Masz 7 rzędów wiec można by wziąć o 2-3 mm krótszy suport. większość korb jest projektowana na napęd 8 rzędowy który jest węższy stąd można kupić delikatnie krótszy suport.

Pukulus, za takie "rady" odpowiedzialny administrator powinien zabronić Ci zabierać głosu na Forum. Czemu ma służyć kupowanie krótszej ośki, choćby i o 2 mm, od tej, zalecanej przez producenta korby? Chodzi o mniejszą wagę? Tylko właściwa długość, dedykowana do konkretnego napędu, gwarantuje bezproblemowe działanie.

• Mod Team
Napisano

To raportuj moje posty jak ci sie nie widzi a nie zaśmiecaj niczego nie wnoszącymi wypowiedziami. Skoro nie widzisz różnicy miedzy siedmioma zębami a ośmioma to nie mój problem.

Napisano

Ehh, już nic w sumie nie rozumiem.

Korb na 127mm oś nie ma praktycznie.... albo ja nie mogę znaleźć. :(

Gościu w rowerowym dzisiaj stwierdził, że jak mam oś 127mm, to muszę kupić taką korbę i taki suport, bo jak kupie krótszy, to będzie ocierać... Fakt, ta korba co była fabrycznie, to najmniejszy blat miała dość blisko ramy. Jesli jest faktycznie tak jak mówi, to mam niezły problem.

• Mod Team
Napisano

Ale w koncu chcesz zamonotować starą pogiętą korbę? No chyba nie.

Kupujesz teraz nową korbę, do niej dokupujesz suport o prawidłowej dlugości. Wszystko wkrecasz do roweru i działa.

Napisano

Wiem, że mi trzeba jak dziecku, ale...

Na chłopski rozum. Miałem 127mm i stara korba prawie że ocierała o ramę najmniejszym blatem. Jeśli kupię krótszy suport, to nowa na pewno będzie ocierała... czyż nie? Czy może nowe korby są tak zbudowane, że są bardziej wysunięte na prawo? Boje się, że kupie taki komplet, a to będzie mi obcierać..

• Mod Team
Napisano

Stara korba miała takie osadzenie jej i taką budowę, że potrzebowala suportu 127. Kupisz np. korbę Alivio, której wystarczy suport bodajże 114 mm i nic nie bedzie ocierało. Wszystko zależy od budowy korby. Nie sugeruj się, że na starej korbie miałeś taki długi suport.

Kiedy zmieniałem siostrze w rowerze napęd na lepszy, też miała starą korbę stalową która była mocowana do suportu starego typu o długości 127mm. Nachodziłem się sporo po sklepach, żeby kupić pakiet o takiej długości, nie znalazłem. Postanowiłem kupić inną korbę i do niej dobrze dobrany suport.

Napisano

To nie wiem co mi marudził ten z rowerowego... chyba więcej tam nie pójde.

http://allegro.pl/korba-mechanizm-suntour-xct-48-38-28-os-kwadrat-i2441023363.html co o niej myślicie? Tylko szukałbym czarnej :P Da radę, czy z nowych do stówki coś lepszego da się ugrać?

Nie wiem co z przerzutką, bo mam na 42t, ale coś pokombinuje, a jak nie, to się wymieni później. Ważne, żebym chociaż jeździć mógł, nawet na średnim blacie...

Napisano

Mi chodzi w sumie o zmniejszenie kadencji, bo 42x14 to tragedia... chciałbym coś z większą ilością ząbków. Jeśli się da, a jeśli nie, to czy ta sama co wyżej, ale 42, da radę? SUNTOUR XCT korba kwadrat 42/32/22 175mm 2012 RT (2416412228) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Mi chodzi w sumie o zmniejszenie kadencji, bo 42x14 to tragedia... chciałbym coś z większą ilością ząbków. Jeśli się da, a jeśli nie, to czy ta sama co wyżej, ale 42, da radę? SUNTOUR XCT korba kwadrat 42/32/22 175mm 2012 RT (2416412228) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

W mojej mam ogólnie 170mm ramię. Czy jak zamontuje 175mm to odczuje jakąś róznicę?

Napisano

No właśnie też tak myślałem... ew. kiedyś wolnobieg z 11, ale to jak znajde, w co wątpię....

Tylko ciekawi mnie zdanie Pixona dlaczego ta korba nie będzie dobra do mojego roweru.

• Mod Team
Napisano

Przełożeniowo lepiej wyjdziesz instalując kasetę z 11t niż korbę z 48z ale różnica jest niewielka i wynosi ok 0.4, ale skoro korbe i tak musisz kupić wiec to rozsądniejsze wyjście.

Napisano

A jak z przerzutką? Bo mam 42t od shimano... Żeby chociaż największy i średni blat działały, to będę happy.

Wolnobieg kiedyś zmienie na ten 11t, ale teraz za mało kasy na to, i tak mam teraz tylko na suport, a na korbę kasy brak :D

Ale czekaj, ta maleńka różnica dotyczy wymiany z 11 na 14 vs 42 na 48 czy ogólnie o zysk? Bo troszkę nie rozumiem. Jak te 6 zębów ma mi dać tak malutko, to raczej wezmę 42 żeby nie mieć ew. problemów...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...