kaapeo Napisano 3 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Znajomy chciał wymienić koło z tyłu, ma wolnobieg na 7 i chciał już jakieś porządniejsze kółko z łożyskami maszynowymi, może ktoś miał styczność gdzie można kupić gotowe do 150 zł pod v-ki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wazaa Napisano 3 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Jeśli chce zachować swój wolnobieg, to prawdopodobnie nie kupi piasty z łożyskami maszynowymi do niego. Przynajmniej, ja się nie spotkałem z czymś takim. Raczej czeka go wymiana na kasetę, ale za tym idzie też zakup nowej korby i łańcucha. I oczywiście, kasety. Może też się okazać, że przerzutki, które posiada, będa miały za małą pojemność i zasięg. Jak nie jest na to gotowy, napęd dobrze pracuje, niech tylko wymieni śruty w piaście, konusy i oś. I niech dba o nie, często czyści i smaruje, bo coraz trudniej o podzespoły tego typu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzarnyMario Napisano 3 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Bywają takie cuda jak piasty na maszynach do wolnobiegu: np coś takiego koło TYŁ 26"MTB,Łożyska Maszynowe,stożek! (2448170292) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KornFanHead Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 O proszę, a więc są koła pod wolnobieg na łożyskach. Jak będę przy gotówce to się zastanowię czy sobie takiego kółka nie sprawić. Mniejsze ryzyko, że oś pęknie i lepsze toczenie bez luzów. Świetna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 za tym idzie też zakup nowej korby i łańcucha. I oczywiście, kasety. Przecież są kasety 7 biegowe, więc po co wymiana tego wszystkiego? Ciekawi mnie to, bo na moje oko, to wystarczy wymiana piasty na maszynową z bębenkiem i kupno kasety. Łańcuch może się nie przyjąć, fakt, ale korba i przerzutka? Przecież nie musi od razu zmieniać na 9s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 O proszę, a więc są koła pod wolnobieg na łożyskach. Jak będę przy gotówce to się zastanowię czy sobie takiego kółka nie sprawić. Mniejsze ryzyko, że oś pęknie i lepsze toczenie bez luzów. Świetna sprawa. Po czym wnioskujesz ze jest mniejsze ryzyko pęknięcia czy skrzywiania osi? jedyne co to luzy sie na piescie nie zrobią reszta takie samo dno jak na konusach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 byl okres ze na allegro piasta na maszynach pod wolnobieg kosztowala okolo 25zl. ale nei oplaca sie w to pakowac, lepiej kupic kolo na novatecu 802 za 100zl i kasete nawet hg31 za 35zl... uwierz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondzio12311 Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Dokładnie:) PoleK mi doradził i również z wolnobiegu 7-ki przerzuciłem się na kasetę 8-kę, bez zmiany manetek itd. Po prostu nie używam najwyższego biegu. Łańcucha i korby wcale nie trzeba zmieniać jeżeli przesiądziesz się na kasetę 8 rzędów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.